Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος: Λαϊκή Συσπείρωση – Ρίψη χημικών στον Ξηριά από το Δήμο – Ποιος έδωσε άδεια, ποιες οι συνέπειες

1

Χλωρίνη και χημικές ουσίες έπεσαν στον Ξηριά με ευθύνη του δήμου Βόλου όπως προκύπτει από δηλώσεις του δημάρχου μετά την ρίψη τους στις 31 Αυγούστου στο πλαίσιο απολύμανσης της περιοχής από τα νεκρά ψάρια που συλλέγονταν από συνεργεία.

Το θέμα θέτουν με ερώτησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ κ.κ. Ριζόπουλος και Γαργάλας στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Ρωτούν τι είδους χημικές ουσίες ήταν αυτές, αν ο δήμος είχε σχετική άδεια να το πράξει και αν υπολογίστηκαν μετά την ενέργεια αυτή οι βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, δεδομένης της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στο περιβάλλον της πόλης εξαιτίας των νεκρών ψαριών.

Η ερώτηση

Κ. Πρόεδρε

Την 31 Αυγούστου 2024 (10:34) στην ηλεκτρονική σελίδα της Εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δημοσιεύθηκε το παρακάτω:

«Ο Δήμος Βόλου, σε συνεργασία με συνεργεία της Καθαριότητας ξεκίνησε να ρίχνει νερό με χλώριο και ειδικές χημικές ουσίες σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες της μόλυνσης και την αφόρητης δυσοσμίας από τα νεκρά ψάρια, που ακόμη έρχονται από την Κάρλα. Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος βρέθηκε σήμερα το πρωί στον Ξηριά στην είσοδο της πόλης, και επιτήρησε τις εργασίες απολύμανσης και περισυλλογής των ψαριών από τα συνεργεία του Δήμου.»

Σε συνέχεια με προφορικές δηλώσεις ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των ουσιών που περιέχονταν στο βυτιοφόρο όχημα και που ήταν κατά δήλωσή του «χλωρίνη και άλλες ειδικές χημικές ουσίες». Με δεδομένο πως για την ρίψη οιωνδήποτε χημικών ουσιών στους χειμάρρους, στην θάλασσα και γενικότερα σε ευαίσθητα οικολογικά συστήματα απαιτείται ειδική άδεια με τήρηση κανόνων προς προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρώπινου,

Ερωτάται η δημοτική αρχή

1) Ποιες οι χημικές ουσίες περιεχόταν στο μίγμα διαβροχής και απολύμανσης, πέραν της χλωρίνης;

2) Ποιες Αρχές ή με ποιων Αρχών ή φορέων έγγραφη σύσταση προέβηκε στην παραπάνω ενέργεια;

3) Αν πάλι δεν υπάρχει έγγραφη οδηγία, ποιος έγγραφα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη διέταξε την ρίψη αυτών των ουσιών;

4) Υπολογίστηκαν μετά την ενέργεια αυτή οι βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, δεδομένης της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στο περιβάλλον της πόλης εξαιτίας των νεκρών ψαριών και αν ναι ποιες οι απαντήσεις επί αυτού;

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κώστας Γαργάλας

Αποστόλης Ριζόπουλος

www.ertnews.gr



Source link