Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος: Λαϊκή Συσπείρωση – “Ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και έργα ορεινής υδρονομίας”

7C812C74-683D-4FFC-ABB2-192B55CEA782-2793-000003C7BE178FFE

Με αφορμή την ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την ερχόμενη Τετάρτη, ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Απόστολος Ριζόπουλος, θέτει το θέμα της λειψυδρίας αλλά και των πλημμυρικών φαινομένων και την ανάγκη έργων ορεινής υδρονομίας.

Ειδικότερα αναφέρει:

Κύριε πρόεδρε,

Αποτελεί τραγική ειρωνεία, κάθε καλοκαίρι να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και κάθε φθινόπωρο να ζούμε με το φόβο έντονων  πλημμυρικών φαινομένων, λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι καινούριο, ούτε είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας και η περιοχή μας αντιμετωπίζει παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε την έλλειψη των αποθεμάτων νερού, από τη μείωση των νερών των πηγών και την υπεράντληση των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε κακής ποιότητας νερό κι αυτό με το σταγονόμετρο. 

Τα  περί κλιματικής αλλαγής αποτελούν βολικό άλλοθι για να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι και στην περιοχή του Βόλου και της Μαγνησίας δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα για τη διασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων νερού τόσο για τη κάλυψη των αναγκών στην ύδρευση και στην άρδευση όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στη χώρα μας αξιοποιείται μόνο το 6% του βρόχινου νερού, ενώ εκατομμύρια κ.μ. από τις ορεινές περιοχές χάνονται με τους χειμμάρους στη θάλασσα.Το διαθέσιμο υδάτινο δυναμικό δεν αξιοποιείται ορθολογικά ανάλογα με τις ανάγκες και στην περιοχή μας, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για τη συγκέντρωση, τη διοχέτευση και τη σωστή κατανομή του νερού.

Δεν αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν την αναγκαία εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού, όπως η τεχνική δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου νερού με διαχωρισμό των χρήσεών του (π.χ. η αξιοποίηση των επεξεργασμένων του βιολογικού, ώστε να χρησιμοποιούνται για την βιομηχανία (ψύξη μηχανών, χρησιμοποίηση νερών για λειτουργία μηχανημάτων κοπής υλικών κλπ) και η κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου άρδευσης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ώστε να μην χρησιμοποιείται το νερό της ύδρευσης), τα συστήματα ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης νερού για οικιακή χρήση, τα συστήματα περισυλλογής βρόχινου νερού, η αλλαγή μεθόδων άρδευσης, ηεπιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής, τα δασονομικά και τα φυτοτεχνικά έργα, οιδασώσεις και οι αναδασώσεις.

Ταυτόχρονα έχουμε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο με πολύ μεγάλες απώλειες νερού (40%). Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024 αντιμετωπίσαμε 900 βλάβες στο δίκτυο, ενώ μόνο για τον μήνα Ιούλιο αναφέρει 800 βλάβες(!). Εξάλλου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου αναφέρονται λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο, η παλαιότητά του, η έλλειψη χαρτογράφησης σε δημοτικές ενότητες, η έλλειψη αποτύπωσης – καταγραφής των υδατικών πόρων και του υπολογισμού των υδατικών αναγκών του δήμου, η μη ύπαρξη Σχέδιου Διαχείρισης των υδατικών πόρων (Masterplan), η έλλειψη μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις περιοχές του Δ. Βόλου, κ.ά.

Κρίσιμα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και ταυτόχρονα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι τα έργα της ορεινής υδρονομίας. Αυτά δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την ΕΕ. Πίσω απ’ τις ελλείψεις αυτών των αναγκαίων έργων θα βρούμε την οδηγία της ΕΕ 2007/60 για την αξιολόγηση και τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, με βάση την αρχή του κόστους και του οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος. Με βάση αυτή την αρχή κρίνεται σ’ όλα τα κράτη της ΕΕ αν συμφέρει να κατασκευαστούν κάποια αντιπλημμυρικά έργα ή αν «συμφέρει» το κράτος να αφήσει μια περιοχή να πλημμυρίσει και να δώσει στη συνέχεια κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις. 

Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρεις μεγάλους χειμάρρους οι οποίοι διέρχονται μέσα από αυτό (Ξηριάς, Κραυσίδωνας, Άναυρος). Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός και μελέτη  ορεινών υδρονομικών έργων, στην ορεινή λεκάνη απορροής των χειμάρρων, που θα μείωναν την ταχύτητα των πλημμυρικών υδάτων και ταυτόχρονα θα εξασφάλιζαν τις απαραίτητες ποσότητες νερού για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών. Το σχέδιο για τη δημιουργία δυο λιμνοδεξαμενών ύδρευσης χωρητικότητας περίπου 3 εκ. κ.μ. στην περιοχή της Μακρινίτσας πριν από δυο δεκαετίες ναυάγησε, παρά του ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ξοδευτήκαν 1,5 εκ. € για προκαταρτικές μελέτες.

Ειδικά ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που διέρχεται το κεντρικό ιστό της πόλης και ο οποίος ξεκινάει από υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, με ορεινή λεκάνη απορροής περίπου 20.000 στρεμμάτων, με μέση κλίση 13% (σε ορισμένα τμήματα οι κλίσεις είναι πολύ μεγαλύτερες) έχει αποτέλεσμα την ορμητική και καταστρεπτική επίπτωση στο πολεοδομικό συγκρότημα κατά διάρκεια πλημμυρών. Θυμίζουμε εκτός από τις πρόσφατες πλημμύρες Daniel και Elias, είχαμε φονικές πλημμύρες το 2006 και το 2009. 

Γίνεται προφανές ότι εάν σήμερα δεν ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με έργα ορεινής υδρονομίας για τον εμπλουτισμό και τον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους και δεν αξιοποιηθούν γνωστές και αναγκαίες τεχνικές λύσεις όπως η διαμόρφωση λεκανών κατάκλισης για την έκτακτη αποθήκευση του νερού, η δημιουργία αναχωμάτων και έργων συγκράτησης φερτών υλικών, η δενδροφύτευση και αναδάσωση των λεκανών απορροής, αντιπλημμυρικά έργα επιβράδυνσης του νερού εντός της κοίτης, τότε «θα διψάμε το καλοκαίρι και πνιγόμαστε τον Χειμώνα», τότε θα συνεχίσει το έγκλημα να είναι προδιαγεγραμμένο και δε θα φταίει ο «κακός μας ο καιρός». 

Έργα ορεινής υδρονομίας πρέπει να γίνουν και στο ρέμα της Καλιακούδας – Ξηριά, στο ρέμα του Αναύρου, καθώς επίσης και σε άλλα μικρότερα που τροφοδοτούν ή τροφοδοτούνται από τα μεγαλύτερα όπως το Βαθύρεμα κ.ά. Μάλιστα οι μελέτες θα πρέπει να αφορούν τη συνολική διαχείριση των υδάτινων ροών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου και της λειψυδρίας, την προστασία και την ενίσχυση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την προστασία των δασών που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υδροφορέων, την υλοποίηση και λειτουργία των αναγκαίων υδροηλεκτρικών και αρδευτικών έργων.

Συνολικότερα, η συζήτηση για τη λειψυδρία, που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, με την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων, αξιοποιείται από κυβέρνηση και τοπικές αρχές για την προώθηση σχεδιασμών που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση του νερού και την εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείρισή του, προωθούν την «ατομική ευθύνη» για κατανάλωση νερού.  

Ο αγώνας του λαού του λαού του Βόλου θα πρέπει  να έχει προσανατολισμό να κατοχυρωθεί το νερό ως κοινωνικό αγαθό, κόντρα στη στρατηγική της εμπορευματοποίησης, που λειτουργεί με γνώμονα την ανταποδοτικότητα και το κέρδος, να καταργηθεί  όλο το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία της εμπορευματοποίησης και εδραιώνει την επιχειρηματική λειτουργία. Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ καταθέτουν καθημερινά όλες του τις δυνάμεις.

1. Πώς τοποθετείται η δημοτική αρχή Βόλου πάνω στα παραπάνω ζητήματα; 

2. Υπάρχει σχεδιασμός για έργα ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μπορούσαν να προστατέψουν και από τη λειψυδρία και από τα πλημμυρικά φαινόμενα;

www.ertnews.gr



Source link