Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος: Χρ. Μαραβέλιας – “Ας μην βιαστούμε να δώσουμε πάλι άδειες αλιείας και άδεια κολύμβηση στον Παγασητικό”

Καταγραφή

Το φαινόμενο που δημιουργήθηκε στην Κάρλα και στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που έπρεπε. Αν όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες γίνονταν αρχές καλοκαιριού δεν θα φθάναμε εδώ, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο Χρήστος Μαραβέλιας καθηγητής βιολόγος στο Τμήμα Γεωπονίας- Ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επισήμανε ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνουν πιο μόνιμες δομές, φράγματα, αντλιοστάσια που θα λειτουργήσουν, κλιμάκια που θα ελέγχουν τον Ξηριά, φράγματα που θα φιλτράρουν και κάποιοι θα τον καθαρίζουν ώστε ο Παγασητικός να μην γίνεται αποδέκτης βρώμικων νερών από Θεσσαλικό κάμπο.

Εξηγώντας το τι συνέβη στην Κάρλα και στις πλημμυρισμένες περιοχές ανέφερε ότι “το καλοκαίρι είναι αναπαραγωγική περίοδος των ψαριών και στα νερά υπήρχαν μεγάλα φορτία φυτοφαρμάκων, φερτών υλικών, νιτρικά αλλά και υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό οδήγησε σε ένα εκρηκτικό μίγμα πολλαπλασιασμού των ψαριών που ασφυκτιούσαν και πέθαναν. Νεκρά στην πορεία κατέληξαν στον Παγασητικό μέσα από τη σήραγγα και τον Ξηριά που δεν διέθετε κανένα φράγμα να τα συγκρατήσει. Επίσης έγινε άντληση υδάτων από αγροτικές εργασίες, οπότε περιορίστηκε το νερό και τα ψάρια δεν είχαν συνθήκες επιβίωσης”.

Ο κ. Μαραβέλιας τόνισε ότι το Τμήμα του δεν είχε κανένα αίτημα για να “παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Αυτό είναι δουλειά του τμήματος Αλιείας, της Περιφέρειας. Επειδή το θέμα με τα ψάρια δεν ήταν τόσο φανερό μέχρι την Άνοιξη θεώρησαν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο, αλλά τα ψάρια μίλησαν”.

Αναφορικά με τα νεκρά ψάρια που έπεσαν στον Παγασητικό και το πιθανό πρόβλημα που μπορεί να προκλήθηκε στο οικοσύστημα ανέφερε: “Ο Παγασητικός είχε μια επιβάρυνση από πέρυσι το Σεπτέμβρη από τα πλημμυρικα φαινόμενα και απλά περιμέναμε να καθαρίσει. Ο πυθμένας σε πολλά σημεία είναι γεμάτος λάσπη και φερτά υλικά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιπτώσεις ανοξικών φαινομένων και τα θαλασσινά ψάρια να έχουν ένα θέμα. Επίσης έχουμε τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό εδώ και τρεις βδομάδες που εκτός από την επιφάνεια έχουν καθίσει και στον πυθμένα και πολλά αιωρούνται και στη στήλη νερού. Τα ψάρια που συλλέγονται είναι κυρίως από την επιφάνεια. Τα υπόλοιπα αποσυντίθενται και αυτό μπορεί να δημιουργήσει παθογόνους μικροοργανισμούς λόγω του ότι μιλάμε για μια οργανική ύλη που σαπίζει. Μπορεί μεν τα θαλασσινά ψάρια να μην τρώνε νεκρή ύλη, αλλά διαβιούν σε ύδατα που πιθανόν να έχουν παθογόνους μικροοργανισμούς από σήψη νεκρών ψαριών. Είναι ένα σύνθετο οικολογικό φαινόμενο και δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστεί.

Έχω επιφυλάξεις λοιπόν το να λέμε ότι είναι μέσα στα όρια και να δοθούν και πάλι άδειες κολύμβησης και να θεωρούμε ότι τα νερά καθάρισαν και ότι ήμασταν καλά. Και άδειες αλιείας βέβαια που στηρίζονται επιχειρηματίες”.

www.ertnews.gr



Source link