Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Τσελίδης στη «Ζούγκλα»: «Ξύπνησα με το μετάλλιο και δεν ήταν όνειρο»

Συνεντεύξεις: Ανδρέας Αθανασούλης

Η Ελλάδα πανηγυρίζει το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Θεόδωρος Τσελίδης ανέβηκε στα τρίτο σκαλί του βάθρου στα -90 κιλά του τζούντο και έδωσε το έναυσμα στην Team Hellas για να συλλέξει περισσότερα μετάλλια και να «πλημμυρίσει» διακρίσεις στο μεγάλο ραντεβού του αθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 27χρονος αθλητής, που επικράτησε στο ρεπεσάζ του Τριστάνι Μοσακχλισβίλι με 1-0 και κατέκτησε την τρίτη θέση, μίλησε στη «Ζούγκλα» για την τεράστια επιτυχία του, για τα συναισθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και για τον δρόμο μέχρι την επιτυχία.

 

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για το μετάλλιο, γιατί δεν το περίμενα. Είχα φιλοδοξίες, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα όνειρο, το οποίο όταν τελικά έγινε πραγματικότητα με έκανε να νιώθω πολύ χαρούμενος», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιο όμως ήταν το κλειδί της επιτυχίας του;

«Το κλειδί ήταν ότι προσπαθούσα να συγκεντρωθώ σε κάθε μάχη ξεχωριστά. Δεν σκεφτόμουν να πάρω ένα μετάλλιο. Έλεγα “ΟΚ” τώρα έχω αυτόν τον αντίπαλο, μετά έχω έναν άλλο. Έτσι προσπαθούσα να συγκεντρωθώ σε απλά πράγματα για να μην αγχωθώ. Πήγα βήμα-βήμα και στο τέλος πήρα το μετάλλιο» επισήμανε.

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα είπε: «Όταν ξύπνησα είδα το μετάλλιο δίπλα μου και σκέφτηκα ότι δεν είναι θαύμα, δεν είναι όνειρο, είναι η πραγματικότητα και ήμουν πολύ χαρούμενος».

Σε ερώτηση για το αν κοιμήθηκε με το μετάλλιο στο στήθος του έδωσε μία απολαυστική απάντηση: «(Προσπάθησα, αλλά ήταν πάρα πολύ άβολο και έτσι το έβαλα στο γραφείο Γέλια)».

Κληθείς να μιλήσει για το αν σκέφτεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες ή είναι ακόμα πολύ νωρίς ανέφερε: «Για τώρα είναι πολύ νωρίς, αλλά βέβαια έχω στο πλάνο μου να πάω στο Λος Άντζελες. Για την ώρα θέλω να έχω λίγη ξεκούραση, να συγκεντρωθώ και να ξεκινήσω αργά-αργά και βήμα-βήμα να προπονούμαι ξανά. Θέλω μετάλλιο και στα παγκόσμια πρωταθλήματα την επόμενη χρονιά. Για την ώρα θέλω ξεκούραση και βλέπουμε».

 

Νίκος Ηλιάδης: «Έδωσε τα πάντα»

Ο… αρχιτέκτονας των επιτυχιών της Ελλάδας στο τζούντο, Νίκος Ηλιάδης, μίλησε για τον Θοδωρή Τσελίδη, την προσπάθεια που γίνεται στην ομοσπονδία, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το άθλημα.

 

«Το περιμέναμε το μετάλλιο σίγουρα. Το 2021 στο Τόκιο ο Νταντσίδης είχε προκριθεί κανονικά, ενώ η Τελτσίδου πήγε με wild card. Ο Ντανατσίδης αποκλείστηκε, ενώ η Τελτσίδου βγήκε έβδομη. Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι σε κάποιο υψηλό νούμερο, γιατί το τζούντο είναι άθλημα που κάθε αγώνας μπορεί να τελειώνει διαφορετικά. Οι ίδιοι αθλητές  μπορεί να παλέψουν μεταξύ τους τρεις φορές και κάθε φορά να έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Η Τελτσίδου έκανε ένα μεγάλο λάθος. Δεν έπρεπε να κάνει αυτή την τεχνική με την ψηλή αντίπαλό της και την… πάτησε. Ήταν έτοιμη να πάει τελικό 100%», ανέφερε αρχικά στη Ζούγκλα ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τον Τσελίδη:

«Πιστεύω ότι κάθε αθλητής που προκρίνεται και πάει στην Ολυμπιάδα σκέφτεται το μετάλλιο. Όνειρο όλων των αθλητών είναι το μετάλλιο. Το ίδιο και ο Τσελίδης. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος αθλητής να μην σκέφτεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Έδωσε τα πάντα. Και η δύναμη είναι μέσα και η προσπάθεια και η μεγάλη θέληση. Όλα αυτά μαζί. Με ένα πράγμα δεν μπορείς να προχωρήσεις στα μετάλλια. Είναι πάρα πολλά πράγματα που συγκεντρώνεις για να φτάσεις στα μετάλλια. Θέλει ψυχή, θέλει δύναμη, θέλει μεγάλη θέληση. Να συγκεντρώσεις το μυαλό με την ψυχή».

Για το τζούντο στην Ελλάδα, αλλά και τα τρία Ολυμπιακά μετάλλια που φέρουν την υπογραφή του, καθώς μετράει ήδη δύο με τον Ηλία Ηλιάδη, ανέφερε:

«Το τζούντο στην Ελλάδα με αυτή την επιτυχία κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά. Θα ασχοληθούν πολλά παιδιά, γιατί βλέπουν ότι όντως το τζούντο είναι ένα άθλημα που φέρνει και αποτελέσματα και επιτυχίες και έχει μέλλον. Είναι ένα από τα καλύτερα αθλήματα που υπάρχουν για να μεγαλώσει ένα παιδί σωστά. Φυσική κατάσταση, πνευματική κατάσταση».

Για το γεγονός ότι τα τρία Ολυμπιακά μετάλλια φέρουν τη δική του  υπογραφή σε ερώτησή μας για το ποια είναι η μυστική συνταγή, είπε:

«Συνήθως τα μυστικά δεν τα λέμε. Ότι μπορώ και ότι ξέρω το δίνω σε όλους και προσπαθώ να τους βοηθήσω όλους. Το μυστικό είναι ένα: Στοχευμένη και σκληρή δουλειά, μεθοδευμένη και να ξέρουν ο προπονητής και ο αθλητής να συνεργάζονται σωστά και να βάλουν το φορμάρισμα στην ώρα του και όποτε χρειάζεται».

Για την επόμενη ημέρα ο κ. Ηλιάδης επισήμανε: «Έχουμε παιδιά που έρχονται. Δεν θέλω να πω ονόματα, αλλά είναι 3-4 παιδιά. Εάν θα έχουμε τις δυνατότητες να πηγαίνουμε στις διοργανώσεις που είναι προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εάν θα έχουμε υποστήριξη 4-5 παιδιά μπορούν να προκριθούν».

Ερωτηθείς για το αν μέχρι να φτάσουν στο Παρίσι οι αθλητές μας είχαν την προσδοκώμενη υποστήριξη, δήλωσε: «Είχαμε από την Ομοσπονδία, είχαμε από την Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά όχι τόσο από αλλού. Η ομοσπονδία με ότι δυνατότητες έχει μας βοηθάει. Δεν είχαμε γιατρούς, δεν είχαμε φυσιοθεραπευτές, δεν είχαμε τίποτα. Όλες οι χώρες που πάνε στις μεγάλες διοργανώσεις έχουν γιατρούς, έχουν φυσιοθεραπευτές, έχουν μασέρ εκτός από την Κύπρο και την Ελλάδα και η τελευταία, η Ουγκάντα αυτά τα έχουν.

Κάνουμε προσπάθεια. Έχουμε περίπου 180 συλλόγους στην Ελλάδα και ξέρετε ότι η σωστή και η καθοδηγούμενη δουλειά φέρνει αποτελέσματα, άσχετα εάν δεν έχουμε υποστήριξη όσο πρέπει από την Πολιτεία.

Πολλές φορές κάποιες ομοσπονδίες του εξωτερικού έχουν παραπάνω λεφτά και οι άλλοι πάνε με 40 αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ εμείς πάμε με 3-4. Και με 3-4 άτομα να κερδίζει 40 είναι λίγο δύσκολο. Κάπου-κάπου τα καταφέρνουμε».

Δημήτρης Μιχαηλίδης (πρόεδρος ομοσπονδίας τζούντο): «Είναι χαμηλών τόνων, εργάτης, με σεβασμό και με αξίες»

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του τζούντο στην Ελλάδα και υποστηρικτής των προσπαθειών των Ελλήνων αθλητών, Δημήτρης Μιχαηλίδης, έπλεξε το εγκώμιο του Θεόδωρου Τσελίδη, όσο και της Ελισάβετ Τελτσίδου, που αγωνίστηκαν στο Παρίσι.

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης μίλησε στη «Ζούγκλα» για το τζούντο και τις αξίες του, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας υστερεί στις υποδομές και έχει πρόβλημα με τους αγώνες, καθώς δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κλειστά γυμναστήρια.

 

Αναλυτικά όσα είπε:

«Ήταν μια εναλλαγή συναισθημάτων. Έντονα συναισθήματα. Σα να ζεις τον αγώνα από μέσα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, πήραμε και το μετάλλιο. Είναι το πρώτο μετάλλιο για όλη την Ελλάδα και πιστεύω να είναι η συνέχεια για πολλά μετάλλια ακόμα για όλα τα αθλήματα».

Σε ερώτηση για το αν περίμενε το μετάλλιο, είπε: «Ναι. Ήμουν αισιόδοξος για δύο στα δύο, αλλά δυστυχώς είχαμε την άτυχη στιγμή με την Ελισάβετ Τελτσίδου».

Κληθείς να μιλήσει για το τι συμβαίνει στα μη προβεβλημένα αθλήματα, όπως το τζούντο, όταν τα φώτα σβήνουν, μετά τις επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις, τόνισε:

«Δεν ήταν τόσο προβεβλημένο το άθλημα. Έχει απαιτήσεις το άθλημα, αλλά δεν είναι τυχαίο που το έχει η UNΕSCO ως το Νο.1 για τα παιδιά. Αυτό κάτι σημαίνει και πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουν λίγο πιο πολύ, γιατί εκτός από τον πρωταθλητισμό έχει οφέλη στην καθημερινή ζωή. Μαθαίνεις πτώσεις, άμιλλα, ευγένεια και υπάρχουν και ειδικά προγράμματα στο εξωτερικό που μαθαίνουν πτώσεις για την τρίτη ηλικία, που είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα».

Ποια είναι όμως η κατάσταση στην ομοσπονδία; «Στις υποδομές υστερούμε λίγο. Θέλουμε να γίνουν κινήσεις. Προπονητήρια, να υπάρχουν επιτέλους κάποιες ημερομηνίες που μπορούν να γίνουν αγώνες. Για να κάνουμε αγώνες, πολλά γήπεδα είναι μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, οπότε εμείς είμαστε σαν δεύτερα αθλήματα. Είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε αγώνες και να φέρουμε μεγάλες διοργανώσεις», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όταν του έγινε ερώτηση για τον Νίκο Ηλιάδη, είπε: «Είναι η Ιστορία. Είναι το έναυσμα των επιτυχιών στην Ελλάδα και η συνέχεια. Είχαμε τον Ηλία με τα μετάλλια. Παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και τώρα ήρθε πάλι το Ολυμπιακό μετάλλιο του Τσελίδη».

Για τον χάλκινο Ολυμπιονίκη στο Παρίσι, Θοδωρή Τσελίδη, ανέφερε: «Είναι χαμηλών τόνων, εργάτης, με σεβασμό και με αξίες και με επιμονή για το αποτέλεσμα. Αυτά συνδράμουν στην επιτυχία», ενώ για την Ελισάβετ Τελτσίδου, σημείωσε: «Είναι και αυτή το ίδιο. Με αξίες, αγωνίστρια και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα στο μέλλον και με τους δύο».

Το who is who του Ολυμπιονίκη

Ο Τσελίδης γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1996 στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας από τον Έλληνα, Νικολάι Τσελίδη και είναι το Νο.20 στην παγκόσμια κατάταξη και το Νο.15 στην Ολυμπιακή κατάταξη. Έχει έναν αδερφό, τον Γιώργο και μια αδερφή, την Μαρίνα.

Το 2019 αποφοίτησε με πτυχίο στην Παγκόσμια Οικονομία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας (RUS).

Είναι εκπρόσωπος της ρωσικής σχολής τζούντο και σάμπο. Ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών στην πόλη Βλαντικαφκάς, γιατί ήθελε να δοκιμάσει κάτι νέο ως άθλημα. Αρχικά μπήκε στην πάλη, ενώ αργότερα ήρθαν οι επιτυχίες στο σάμπο και το τζούντο.

Εργάστηκε στην προπονητική ομάδα του Alik Akhpolatovich Bekuzarov. Το 2017 έφτασε στους τελικούς του ρωσικού πρωταθλήματος τζούντο και κέρδισε τον τίτλο.

Από το 2018 εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Ελλάδας στο Γκραν Πρι της Γεωργίας στην Τιφλίδα με το όνομα Θεόδωρος Τσελίδης.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλών.

Τον Απρίλιο του 2022, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Βουλγαρία, στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλά, επανέλαβε την επιτυχία του και κατέκτησε ξανά το χάλκινο μετάλλιο.



Source link