Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων (mpox)



Στις 14 Αυγούστου 2024, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το mpox σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Έχουν αναφερθεί πάνω από 15.600 κρούσματα και περισσότεροι από 530 θάνατοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε γειτονικές χώρες στην Αφρική. Η ασθένεια είχε προκαλέσει στο παρελθόν παγκόσμια επιδημία από το 2022 έως το 2023.



Το Mpox -που παλαιότερα ονομαζόταν ευλογιά των πιθήκων- δεν είναι μια νέα ασθένεια. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον άνθρωπο ήταν το 1970, όταν ο ιός απομονώθηκε από ένα παιδί που ήταν ύποπτο για ευλογιά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Αν και συνήθως ήπιο, το mpox μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν ότι θα προκύψουν περισσότερα κρούσματα με τις αυξημένες μετακινήσεις.



Τι ακριβώς συμβαίνει στο τρέχον ξέσπασμα και τι μας λέει η ιστορία για το mpox;



Το Mpox προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος ανήκει σε ένα υποσύνολο της οικογένειας ιών Poxviridae που ονομάζεται Orthopoxvirus. Αυτό το υποσύνολο περιλαμβάνει τους ιούς της ευλογιάς, της δαμαλίτιδας και της ευλογιάς των αγελάδων. Ενώ η δεξαμενή ζώων για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι άγνωστη, τα αφρικανικά τρωκτικά είναι ύποπτα ότι παίζουν ρόλο στη μετάδοση.



Το όνομα «ευλογιά των πιθήκων» προέρχεται από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις της ασθένειας σε ζώα το 1958, όταν εμφανίστηκαν δύο κρούσματα σε πιθήκους που κρατήθηκαν για έρευνα. Ωστόσο, ο ιός δεν μεταπήδησε από τους πιθήκους στον άνθρωπο, ούτε οι πίθηκοι είναι κύριοι φορείς της νόσου.



Επιδημιολογία



Από το πρώτο κρούσμα που αναφέρθηκε στον άνθρωπο, το mpox έχει βρεθεί σε πολλές άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, με την πλειονότητα των μολύνσεων στη ΛΔΚ. Κρούσματα εκτός Αφρικής έχουν συνδεθεί με διεθνή ταξίδια ή εισαγόμενα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και αλλού.



Τα πρώτα αναφερθέντα κρούσματα mpox στις ΗΠΑ ήταν το 2003, από ένα ξέσπασμα στο Τέξας που συνδέθηκε με μια αποστολή ζώων από την Γκάνα. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις που σχετίζονταν με ταξίδια τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2021 στο Μέριλαντ. Το ξέσπασμα του mpox που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 είναι σε εξέλιξη.



Επειδή το mpox σχετίζεται στενά με την ευλογιά, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς μπορεί να παρέχει προστασία έναντι της μόλυνσης και από τους δύο ιούς. Ωστόσο, από τότε που η ευλογιά εκριζώθηκε επίσημα, οι συνήθεις εμβολιασμοί κατά της ευλογιάς για τον γενικό πληθυσμό σταμάτησαν. Εξαιτίας αυτού, το mpox εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους.



Μετάδοση



Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο ή ζώο ή μολυσμένες επιφάνειες. Συνήθως, ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω ραγισμένου δέρματος, εισπνοής ή των βλεννογόνων στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω εισπνοής μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων και όχι άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ή έμμεσης επαφής μέσω των ρούχων.



Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί επί του παρόντος να εξαπλώνεται απαρατήρητα μέσω της κοινοτικής μετάδοσης, πιθανώς μέσω ενός νέου μηχανισμού ή οδού. Το πού και πώς εμφανίζονται οι λοιμώξεις είναι ακόμα υπό διερεύνηση.



Σημεία και συμπτώματα



Αφού ο ιός εισέλθει στο σώμα, αρχίζει να αναπαράγεται και να εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται πριν μια εβδομάδα ή και δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση.



Το Mpox προκαλεί δερματικές βλάβες που μοιάζουν με ευλογιά, αλλά τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη είναι κοινά αρχικά, που κυμαίνονται από πυρετό και πονοκέφαλο έως δύσπνοια. Μία έως 10 ημέρες αργότερα, μπορεί να εμφανιστεί ένα εξάνθημα στα άκρα, το κεφάλι ή τον κορμό που τελικά μετατρέπεται σε φουσκάλες γεμάτες με πύον. Συνολικά, τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ενώ οι δερματικές βλάβες συνήθως ξεφλουδίζουν σε 14 έως 21 ημέρες.



Ενώ το mpox είναι σπάνιο και συνήθως μη θανατηφόρο, μια εκδοχή της νόσου σκοτώνει περίπου το 10% των μολυσμένων ατόμων. Η μορφή του ιού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή θεωρείται ηπιότερη, με ποσοστό θνησιμότητας μικρότερο του 1%.



Εμβόλια και θεραπείες



Η θεραπεία για το mpox εστιάζεται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τη θεραπεία της μόλυνσης από mpox.



Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων από mpox και στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Ένα εμβόλιο γνωστό ως Imvamune ή Imvanex έχει άδεια στις ΗΠΑ για την πρόληψη του mpox και της ευλογιάς.



Ο εμβολιασμός μετά την έκθεση στον ιό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων σοβαρής ασθένειας. Το CDC συνιστά επί του παρόντος τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς μόνο σε άτομα που έχουν εκτεθεί ή είναι πιθανό να εκτεθούν στο mpox. Τα άτομα με ανοσοκαταστολή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.



Source link