Η Κάγια Κάλλας πρόσεξε πολύ τη δημόσια εμφάνισή της, προωθώντας τον εαυτό της ακόμα και σε περιοδικά lifestyle, όπως το Anne&Stiil (Φωτο), προκειμένου να φτάσει σε ηγετικά πόστα, όπως αυτά σήμερα των Βρυξελλών. Μπορεί, λοιπόν, να κάνει τη διαφορά τώρα, προς όφελος εκατομμυρίων ανθρώπων τώρα που τα κατάφερε;
Δίχως αμφιβολία, η Εσθονή Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας είναι η υπ’ αριθμόν 2 πιο ισχυρή πολιτικός του μπλοκ.
Ενώ λοιπόν έρχεται να κληρονομήσει ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο κρίσεις και πολλαπλές γωπολιτικές προκλήσεις, το ερώτημα είναι το εξής: μπορεί να επιβεβαιώσει τις –υποτίθεται- αυξημένες ευαισθησίες της σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αρχικά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να ανταποκριθεί σε τρία συγκεκριμένα μέτωπα, όπως τα θέτει ο σκεπτικός με την Κάλλας, Φίλιπ Νταμ, ο διευθυντής Προάσπισης της Ε.Ε. του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φιλίπ Νταμ στο Euobserver.
Πρώτον, η Κάλλας θα πρέπει να απαλλάξει την ΕΕ από τα ελαττώματα των ανταλλακτικών συμφωνιών, είτε λόγω της μεταναστευτικής ευρω-εμμονής είτε της πρόσβασης σε φυσικούς πόρους, όπου η ΕΕ εκβιάζεται να σιωπήσει από τρίτες αυταρχικές χώρες.
Δύο μέτρα και σταθμά;
Δεύτερον, η Κάλλας πρέπει να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των δύο μέτρων και σταθμών της ΕΕ που διαβρώνουν την αξιοπιστία του μπλοκ ως παγκόσμιου παράγοντα με αρχές. Όπως ήταν λαλίστατη η κα Κάλλας εναντίον των Αλεξάντρ Λουκασένκο και του Πούτιν, άλλο τόσο πρέπει να ορθώσει φωνή σε αυταρχικές πολιτικές χωρών όπως Αίγυπτος, Ρουάντα ή Βιετνάμ.
Τα ίδια δύο μέτρα και σταθμά επιβεβαίωσε ότι ακολουθεί το μπλοκ και στη Μέση Ανατολή έναντι των ισραηλινής γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης. Όπως η ΕΕ καταδίκασε τα εγκλήματα της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών, σύμφωνα με τον ακτιβιστή.
Η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις για να ασκήσει πιέσεις στο Τελ Αβίβ, ενώ έναντι της Ρωσίας έχει ενεργοποιήσει πολλαπλά κύματα κυρώσεων.
Τρίτον, ο ακτιβιστής υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δείξει ακλόνητη υποστήριξη στους διεθνείς δικαστικούς θεσμούς. «Αυτό περιλαμβάνει την έκκληση προς τα μέλη της ΕΕ να συμμορφωθούν με όλα τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ανεξάρτητα από το ποιον στοχεύουν, και να παρέχουν στο δικαστήριο συνεπή οικονομική υποστήριξη, παρέχοντας παράλληλα πολιτική υποστήριξη και προστασία στο δικαστήριο από προσπάθειες παρέμβασης στην ανεξάρτητη εντολή του, όπως την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων».
Έτσι, η Κάλλας θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η ΕΕ τηρεί τις υποχρεώσεις της στις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής της γνώμης για τις πολιτικές του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το στέλεχος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει επίσης ότι η Κάλλας θα πρέπει να δείξει διεθνώς ότι η ΕΕ προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκείνα των Ουϊγούρων, που καταπιέζονται από τις πολιτικές του Πεκίνου. Ωστόσο, ο φόβος των αντιποίνων από την Κίνα, μαζί με τις οικονομικές ευρω-προτεραιότητες έχουν κάνει την ΕΕ να σωπαίνει.
Τέλος, η Εσθονή επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι η απροθυμία της ΕΕ να καταφύγει στη δημόσια διπλωματία για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αναδυόμενες δυνάμεις όπως Τουρκία, Ινδία, Σαουδική Αραβία ή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενίσχυσε τις κατασταλτικές πρακτικές τους, υπονομεύοντας τη μόχλευση της ΕΕ.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της κας Κάλλας
Δυστυχώς όμως για τον Φίλιπ Νταν, αλλά και όλους, τα πρώτα δείγματα γραφής της Κάλλας ήταν οι –μη- απαντήσεις της σε βασανιστικά ερωτήματα της Ισπανίδας ειδικού στη διεθνής τρομοκρατία και ευρωβουλευτού Χάνα Τζαλούλ για το ολοκαύτωμα της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς.
Στα μέσα Νοεμβρίου η Τζαλούλ στη διάρκεια ακροάσεων για τη δέσμευσή της στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου έθεσε τα εξής ζητήματα στην Κάλλας για να τοποθετηθεί.
Ζήτησε να σταματήσουν τα διπλά μέτρα και σταθμά της ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο. Πίεση κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη. Αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπάργκο όπλων και τέλος εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων.
Οι απαντήσεις της Κάλλας (Βίντεο) στην Ισπανίδα, μόνο αισιοδοξία δεν γεννούν:
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε: «Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτό σημαίνει πραγματικά προστασία των αμάχων σε όλες τις συγκρούσεις. Δεν μπορείς να επιτίθεσαι σε μη στρατιωτικές υποδομές ή σε πολίτες. Και αυτό γίνεται. Ως εκ τούτου, όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ζητούμε επίσης να επιδείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για όλα τα μέρη αυτής της σύγκρουσης. Φυσικά, συνεργαζόμαστε και με τις οργανώσεις για να δώσουμε πραγματικά την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή».
Η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να παίξει τον παραμικρό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Παλαιστίνη, ούτε να σταματήσει τα ιστραηλινά εγκλήματα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα χρήμαατα λύνουν τις κρίσεις και αυτό είναι μέγα σφάλμα. Για δεκαετίες, η ΕΕ όχι μόνο ήταν ανήμπορη να δοηθήσοει στην επίλυση του παλαιστινιακού με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει αρμονικά με το Ισραήλ, αλλά συντελεί στη ενίσχυση της αμυντικής το βιομηχανίας με χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων.
Όσον αφορά τη κατηγορία περί δύο μέτρων και σταθμών, στη Μέση Ανατολή η Κάλλας, την αρνήθηκε, καθώς όπως είπε η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της Παλαιστινιακής Αρχής. «Είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής που βοηθά τον παλαιστινιακό λαό σε αυτήν την περιοχή. Και προσπαθούμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Είναι προς το συμφέρον μας να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός σε αυτή την περιοχή. Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός. Εργαζόμαστε για να απελευθερώσουμε τους ομήρους σε αυτήν την περιοχή».
Η Κάλλας απέφυγε να αναφέρει το Ισραήλ, καθώς εκείνο είναι που διαπράττει μετά την 7η Οκτωβρίου συνεχώς εγκλήματα, όντας ένας κρατικός δρών. Η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις για να ασκήσει πιέσεις στο Τελ Αβίβ, ενώ έναντι της Ρωσίας έχει ενεργοποιήσει πολλαπλά κύματα κυρώσεων.
Για τους εποικισμούς, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τους βίαιους εποίκους. «Έχουμε επιβάλει κυρώσεις για αυτούς τους ανθρώπους» είπε. Ωστόσο, οι κυρώσεις σε τέτοιες παραβιάσεις πρέπει να κατευθύνονται στην ίδια τη κυβέρνηση που επιτρέπει ή κάνει τα στραβά μάτια σε πολίτες της να επιδίδονται σε τέτοιους είδους εγκληματικές πράξεις.
Όσον αφορά τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ είπε ότι Συμβούλιο Σύνδεσης θα πρέπει να είναι ένα καλό μέρος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων με το Ισραήλ και από τις 27 χώρες. «Ελπίζω λοιπόν ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης θα συνεδριάσει πραγματικά ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν. Στόχος μου είναι η ΕΕ να βρίσκεται γύρω από αυτά τα τραπέζια όπου συζητάμε αυτά τα θέματα».
Η Κάλλας δεν απάντησε τίποτα για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Ευρωπαίοι επιστήμονες μάλιστα είχαν επισημάνει τους κινδύνους από την ένταξη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, οι Συμφωνίες Σύνδεσης δεν είναι για να επιλύονται ζητήματα, αλλά να θέτουν προϋποθέσεις σε τρίτες χώρες –όπως το Ισραήλ- που επιδιώκουν εμπορικές συνεργασίες με την ΕΕ. Η Κάλλας, το παρέλειψε αυτό. Εδώ και 14 μήνες το Συμβούλιο Σύνδεσης έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί, καθώς ο μετρητής νεκρών στην Παλαιστίνη ανεβαίνει τρομερά γρήγορα.
Μέχρι σήμερα αυτά, στην ευρωπαϊκή αργκώ, τα ονόμαζαν «πραγματισμό με αρχές» (principled pragmatism). Η Κάλλας όμως ίσως το κάνει ακόμα χειρότερο.
More Stories
Λος Αντζελες: Στους 24 οι νεκροί – Δεν μπορούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν πριν την Πέμπτη
Λος Αντζελες: Νέα επίθεση Τραμπ στους ηγέτες των Δημοκρατικών για τις φονικές πυρκαγιές
Ρωσία: Ο Ζελένσκι ζητά ανταλλαγή Βορειοκορεατών αιχμαλώτων με Ουκρανούς