Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο High-Level Political Forum του ΟΗΕ με θέμα «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση»


Στις εργασίες του High-Level Political Forum του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συμμετείχε η ΚΕΔΕ με τον γενικό γραμματέα της, Δημήτρη Καφαντάρη, ύστερα από πρόσκληση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Μητροπολιτικών Δήμων (UCLG) και ως μέλος της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Task Force των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της: «Το Forum διοργανώνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ετησίως, με τη συμμετοχή 2.500 περίπου αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη φετινή συνεδρίαση εξετάστηκαν οι δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της «Ατζέντας 2030» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ παρουσίασε στην εισήγησή του, σε ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές στις 11 Ιουλίου, τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε οι ΟΤΑ της χώρας να ανταποκριθούν στους 5 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αποτελούσαν την ατζέντα του Forum, ήτοι: εξάλειψη της φτώχειας, μηδενική πείνα, ανάληψη δράσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής,  ειρήνη – δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, ενίσχυση και ανανέωση της παγκόσμιας συνεργασίας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Καφαντάρης σημείωσε ότι η υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης συνεπάγεται τη χρήση ενός κοινού παγκόσμιου πλαισίου για τις τοπικές και περιφερειακές δημόσιες πολιτικές, καθώς και για την ανάπτυξη νέων λύσεων σε σειρά δημοτικών και περιφερειακών αρμοδιοτήτων.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης συνδέονται άμεσα με τις ευθύνες των τοπικών και περιφερειακών αρχών και ότι στο πλαίσιο των 332 δήμων και 13 περιφερειών υπάρχουν πολλές σημαντικές πολιτικές, υπηρεσίες και δράσεις που πραγματοποιούνται και σχετίζονται με τους Στόχους  Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι στις δύσκολες οικονομικές περιόδους, οι δήμοι έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία πολιτικών αλλά και μηχανισμών ανακούφισης των τοπικών κοινωνιών, ορισμένοι δε από αυτούς, έχουν επιδιώξει εταιρικές σχέσεις που τους επέτρεψαν να αναλάβουν ταχεία δράση και να αντιμετωπίσουν τις πιο κρίσιμες προκλήσεις, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα μια σημαντική αίσθηση αλληλεγγύης από κάτω προς τα πάνω σε κάθε ευκαιρία.

Συνεχίζοντας η ΚΕΔΕ στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει πως: «Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ επισήμανε ακόμη πως «παρόλο που οι Ελληνικές Περιφέρειες και οι Ελληνικοί Δήμοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερους πόρους και ικανότητες, είναι αδιαμφισβήτητο ότι μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών και των σχεδίων για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αρκεί να αποκτήσουν τη διαχειριστική ικανότητα, τα εργαλεία και την υποστήριξη, για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ συστηματική προσπάθεια, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών (CEMR), που έχει ιεραρχήσει ψηλά στην ατζέντα του, την υλοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Σε ότι αφορά συνολικά στη χώρα ο κ. Καφαντάρης τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή του φιλόδοξου και μετασχηματιστικού πλαισίου της Ατζέντας 2030 και των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και ότι μεταξύ των κυριότερων επιτυχιών της Ελλάδας, σε σχέση με την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο εθνικό επίπεδο, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μακροπρόθεσμου θεσμικού μηχανισμού για το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σε εθνικό επίπεδο.

Η πρόοδος, είπε, που έχει επιτευχθεί το διάστημα από το 2018 ως σήμερα στην Ελλάδα πάνω στην υλοποίηση των στόχων αυτών, είναι σημαντική, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας τα δεδομένα που δημιούργησαν τρεις διαδοχικές κρίσεις.

«Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφονται, ανέφερε, είναι η μείωση της φτώχειας και της ανεπαρκούς κατοικίας, η μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και της ανεργίας, ο δραστικός  περιορισμός της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης, η σχεδόν καθολική πρόσβαση σε υποδομές υγιεινής, η αύξηση της συμμετοχής γυναικών σε επαγγελματικές θέσεις ευθύνης, η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση ρεύματος και ο σημαντικός περιορισμός εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, καταγράφονται οι διαχρονικές προκλήσεις σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως οι πολύ χαμηλοί δείκτες δημογραφικής ανανέωσης του πληθυσμού, η υψηλή ανεργία των γυναικών και των νέων, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας που κατέστη σαφής με την πανδημία, η ανάγκη επιτάχυνσης της ανταπόκρισης της Δικαιοσύνης στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και η διαχρονικά αργή διευθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με βιώσιμο τρόπο».

Τέλος ο κ. Καφαντάρης σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνικοί Δήμοι και Περιφέρειες σχεδιάζουν να συγκροτήσουν ένα ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, Βιώσιμη Ανάπτυξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ως αντικείμενο θα έχει την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των 17 Στόχων.

Το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει:

  • Ευρύ σχέδιο κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, που θα απευθύνεται τόσο στους αιρετούς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και τους ενεργούς πολίτες. Ο χρονικός του ορίζοντας θα καλύπτει όλη την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2030.
  • Χρηματοδοτικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς, που θα αντλούν πόρους από όλες τις πιθανές χρηματοδοτικές πηγές διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές. Θα συνδυάζονται μεταξύ τους, ώστε να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα χρηματοδοτικής υποστήριξης.
  • Επιτροπή Παρακολούθησης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
  • Δημιουργία ισχυρού υποστηρικτικού δικτύου,
  • Αξιοποίηση όλων των διεθνών σχέσεων, συμμετοχών και συνεργείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».



Source link