Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα: Όπως οι Ναζί με την Αψίδα του Θριάμβου

Aίσθηση προκαλεί η σύγκριση στην οποία προέβη ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι, ο οποίος παρομοίασε την αφαίρεση της Αψίδας του θριάμβου από τους Ναζί κατά τη διάρκεια κατοχής της Γαλλίας, με την πράξη αφαίρεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Ο γνωστός καλλιτέχνης, μιλώντας στην αυστραλιανή τηλεοπτική σειρά Stuff the British Stole (Πράγματα που έκλεψαν οι Βρετανοί), η οποία προβάλλεται από το ABC το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε πως η επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα θα αποτελούσε μια «αριστοκρατική κίνηση» του Βρετανικού Μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στον παρουσιαστή Marc Fennell, ο ηθοποιός ανέφερε ότι ακόμα και αν υπήρχε κάποιο έγκυρο και λεπτομερές έγγραφο που έδινε άδεια στον Λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, «θα ήταν σαν να λέμε ότι η Γερμανία έχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι της ανήκει η Αψίδα του Θριάμβου. Αλλά οι Ναζί ήταν μια δύναμη κατοχής. Ποιο δικαίωμα είχαν να παραχωρήσουν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα δώσουν».

Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα και μάλιστα, το 2023 παρομοίασε την αφαίρεση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα με την «αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι», αναφέρει ο Guardian.

Παράλληλα το  Σάββατο 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έξω από το Βρετανικό Μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για την εκδήλωση η επέτειος 15 χρόνων λειτουργίας του μουσείου της Ακρόπολης.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των μνημείων αιτήθηκε επείγουσα συνάντηση με το νέο διευθυντή του μουσείου Δρ. Νίκολας Κάλιναν για να συζητήσουν την τύχη των γλυπτών, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα.

Στο σημείο βρέθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής επιτροπής.



Source link