Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Στη Λάρισα το πρώτο φετινό κρούσμα λοίμωξης απο ιό του Δυτικού Νείλου – Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου

Στην πόλη της Λάρισας καταγράφεται το πρώτο, για φέτος, κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, πρόκειται για άνδρα 60 χρονών περίπου που προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (σ.σ. Νοσοκομείου της πόλης)  με έντονη κεφαλαλγία, ισχυρό πόνο στον αυχένα, πυρετό, μεγάλη κατάπτωση και λευκοπενία, διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε έγκαιρα ενώ τώρα έχει πάρει εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας: “κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Μάλιστα, φέτος, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του Χειμώνα, εκτιμώνται ως ευνοϊκές οι συνθήκες για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισα, συνιστά να λαμβάνονται μέτρα για προφύλαξη από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος επανακυκλοφορεί και τη φετινή χρονιά.

Ιδιαίτερα όμως εφιστούμε την προσοχή στην προσωπική προστασία από τα κουνούπια, ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης, μετά τους αεροψεκασμούς, που γίνονται με ευθύνη των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών,

1.            Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιών.

2.            Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων  (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).

3.            Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, φιδάκια). Προσοχή στις οδηγίες χρήσης.

4.            Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθόσον ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών.

5.            Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων.

6.            Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.

7.            Το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.

8.            Απομάκρυνση στάσιμου νερού (λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές).

9.            Ρούχα με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα.

10.          Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα.”



Source link