Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Σουδάν: Παραστρατιωτικοί σκότωσαν 85 ανθρώπους σε επίθεση σε κεντρικό χωριό, λένε οι κάτοικοι

Σουδάν: Παραστρατιωτικοί σκότωσαν 85 ανθρώπους σε επίθεση σε κεντρικό χωριό, λένε οι κάτοικοι

Μαχητές παραστρατιωτικής ομάδας του Σουδάν όρμησαν σε ένα κεντρικό χωριό της χώρας, λεηλατώντας, καίγοντας και σκοτώνοντας τουλάχιστον 85 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, δήλωσαν οι αρχές και οι κάτοικοι το Σάββατο, η τελευταία θηριωδία στη 18μηνη καταστροφική σύγκρουση της χώρας.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης – RSF άρχισαν να επιτίθενται στο Γκαλγκάνι στην κεντρική επαρχία Σενάρ στα τέλη Ιουλίου και την περασμένη εβδομάδα μαχητές των RSF «άνοιξαν αδιακρίτως πυρ εναντίον των άοπλων κατοίκων του χωριού» αφού αντιστάθηκαν σε προσπάθειες απαγωγής και σεξουαλικής επίθεσης σε γυναίκες και κορίτσια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν. Περισσότεροι από 150 κάτοικοι του χωριού τραυματίστηκαν, ανέφερε.

Η RSF έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για σφαγές, βιασμούς και άλλες σοβαρές παραβιάσεις σε ολόκληρη τη χώρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ του στρατού και της ομάδας εξερράγησαν σε ανοιχτές μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και αλλού. Ο πόλεμος αφορά αντιμαχόμενες παρατάξεις που συνυπήρχαν στην ίδια δικτατορία.

Περιγράφοντας την πολύωρη επίθεση, τρεις κάτοικοι δήλωσαν ότι εκατοντάδες μαχητές των RSF εισέβαλαν στο χωριό την Πέμπτη, λεηλατώντας και καίγοντας σπίτια και δημόσια περιουσία. Η επίθεση έγινε αφού οι κάτοικοι προέβαλαν αντίσταση και απέκρουσαν επίθεση από μικρή ομάδα μαχητών των RSF, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο στο τοπικό ιατρικό κέντρο που μίλησε στο Associated Press.

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του Σουδάν μετριώνται σε εκατομμύρια και είναι έτοιμοι να φύγουν ακόμα πιο μακριά από τον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται στην χώρα. Αποτελούν την μεγαλύτερη ροή εκτοπισμένων και προσφύγων στον κόσμο.

Υποχώρησαν, όμως για λίγο

Η ομάδα υποχώρησε, αλλά εκατοντάδες μαχητές των RSF με δεκάδες φορτηγά με αυτόματα τουφέκια και βαρύ οπλισμό επέστρεψαν, σύμφωνα με τον εργαζόμενο και έναν άλλο κάτοικο. Μέχρι την Παρασκευή, το ιατρικό κέντρο είχε παραλάβει τουλάχιστον 80 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και ανηλίκων, δήλωσε ο εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβων για την ασφάλειά του.

Ο Mohamed Tajal-Amin, κάτοικος του χωριού, δήλωσε ότι είδε επτά πτώματα – έξι άνδρες και μία γυναίκα – να κείτονται στο δρόμο το μεσημέρι της Παρασκευής. «Οι Τζαντζαγουίντ βρίσκονται στο δρόμο και οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ανασύρουν τους νεκρούς τους και να τους θάψουν», είπε, χρησιμοποιώντας το όνομα των αραβικών πολιτοφυλακών που έγιναν συνώνυμο της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ πριν από δύο δεκαετίες και από τις οποίες προέκυψε η RSF.

Τον Ιούνιο, οι RSF επιτέθηκαν στην επαρχιακή πρωτεύουσα της Σινάρ, τη Σίνγκα, περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαρτούμ. Λεηλάτησαν την κεντρική αγορά της πόλης και κατέλαβαν το κεντρικό νοσοκομείο της, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν.

Οι κάτοικοι των εμπόλεμων ζωνών, αν είναι τυχεροί, μπορούν να μετακινηθούν. Αν δεν έχουν όχημα ή χρήματα για βενζίνη, κινδυνεύουν.

Οι απέλπιδες διαπραγματεύσεις για ειρήνη και η μεγαλύτερη προσφυγική ροή στον κόσμο

Η τελευταία επίθεση έγινε ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν των προσπαθειών για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του στρατού και της RSF. Οι συνομιλίες, τις οποίες μποϊκοτάρει ο στρατός, ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία. Στις συνομιλίες συμμετείχαν διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Η RSF έστειλε αντιπροσωπεία στη Γενεύη, αλλά δεν συμμετείχε στις συναντήσεις.

«Η RSF παραμένει εδώ έτοιμη για την έναρξη των συνομιλιών- η SAF πρέπει να αποφασίσει να έρθει», ανέφερε την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Σουδάν Τομ Περριέλο στο Χ, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν.

Οι συνομιλίες ήταν η τελευταία διεθνής προσπάθεια για τη διευθέτηση της καταστροφικής σύγκρουσης που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ώθησε την κομητεία στα πρόθυρα της πείνας. Ήδη ο λιμός επιβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα σε έναν εκτεταμένο καταυλισμό εκτοπισμένων στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.

Ένα δράμα δίχως τέλος

Η σύγκρουση σημαδεύτηκε από φρικαλεότητες, όπως μαζικοί βιασμοί και δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα, που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και διεθνείς ομάδες για τα δικαιώματα.

Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει επίσης δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο. Περισσότεροι από 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τότε που άρχισαν οι μάχες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Πάνω από 2 εκατομμύρια από αυτούς έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link