Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ρούτζα Ιγκνάτοβα: Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για την «Cryptoqueen» ενώ το μυστήριο συνεχίζεται

Ρούτζα Ιγκνάτοβα: Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για την «Cryptoqueen» ενώ το μυστήριο συνεχίζεται

Η γυναίκα που καταζητείται από το FBI για την ενορχήστρωση μιας απάτης με κρυπτονόμισμα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων, με την ονομασία OneCoin, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παγκόσμιο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, το οποίο ασκήθηκε για λογαριασμό επενδυτών που ζητούν αποζημίωση.

Για την Ρούτζα Ιγκνάτοβα, γνωστή ως Missing Cryptoqueen, έχει δοθεί εντολή για παγκόσμια δέσμευση περιουσίας, η οποία εμποδίζει την πώληση ή τη μετακίνηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Η Τζένιφερ Μακάνταμ από τη Σκωτία, μοιράστηκε για πρώτη φορά την ιστορία της το 2019 με το podcast Missing Cryptoqueen του BBC. Όπως και άλλες συνεντευξιαζόμενες από την Ουγκάντα και τις ΗΠΑ, είχε πείσει τους κοντινούς της φίλους και την οικογένειά της να επενδύσουν πριν συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για απάτη

Η Ιγκνάτοβα δεν έχει εμφανιστεί από τότε που κατέβηκε από μια πτήση της Ryanair στην Αθήνα, στην Ελλάδα, πριν από περισσότερα από έξι χρόνια. Τον Ιούνιο, το BBC αποκάλυψε τους δεσμούς της με τον βουλγαρικό υπόκοσμο και έναν άνδρα που θεωρείται ευρέως ύποπτος ως αρχηγός του οργανωμένου εγκλήματος και ο οποίος εμπλέκεται στην εξαφάνισή της.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες των επενδυτών του OneCoin να λάβουν αξιόλογη αποζημίωση για τις απώλειές τους έχουν αποτύχει, όπως και η εύρεση της Ιγκνάτοβα. Οι αμερικανικές αρχές προσφέρουν επί του παρόντος αμοιβή ύψους 5 εκατ. δολαρίων (4 εκατ. λιρών) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.

Οικονομική καταστροφή

Η εντολή δέσμευσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αποτελεί μέρος μιας ομαδικής αγωγής που ασκήθηκε από περισσότερους από 400 επενδυτές του OneCoin.

Εντολή για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δόθηκε και για τους Βρετανούς επιχειρηματίες Κρίστοφερ Χάμιλτον και Ρόμπερτ ΜακΝτόναλντ, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο του Λονδίνου, και οι οποίοι κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος

Επικεφαλής της είναι η Τζένιφερ Μακάνταμ η οποία δήλωσε ότι η ίδια και οι φίλοι και η οικογένειά της έχασαν περισσότερες από 200.000 λίρες εξαιτίας της απάτης του OneCoin.

«Έχω δει από πρώτο χέρι το πλήγμα που έχει προκαλέσει αυτή η απάτη σε τόσες πολλές ζωές», δήλωσε η ίδια.

«Οι ιστορίες των θυμάτων είναι εντελώς σπαρακτικές και η οικονομική καταστροφή στην οποία έχουν οδηγηθεί είναι δυσβάσταχτη».

Η Τζένιφερ Μακάνταμ από τη Σκωτία, μοιράστηκε για πρώτη φορά την ιστορία της το 2019 με το podcast Missing Cryptoqueen του BBC. Όπως και άλλες συνεντευξιαζόμενες από την Ουγκάντα και τις ΗΠΑ, είχε πείσει τους κοντινούς της φίλους και την οικογένειά της να επενδύσουν πριν συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για απάτη.

«Η αγωγή παραμένει ανοιχτή αυτή τη στιγμή»

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το BBC εκτιμά ότι οι επενδυτές του OneCoin έχασαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες.

Οι επενδυτές του OneCoin στην ομαδική αγωγή εκπροσωπούνται από τη νομική εταιρεία Mishcon de Reya.

«Η αγωγή παραμένει ανοιχτή αυτή τη στιγμή, οπότε οι ενάγοντες μπορούν ακόμη να προσχωρήσουν», δήλωσε ο Rhymal Persad, συνεργάτης της εταιρείας. «Μόνο οι επενδυτές που θα εγγραφούν στην αγωγή θα μπορέσουν να λάβουν τυχόν αποζημιώσεις που θα εισπραχθούν».

Η εντολή δέσμευσης δεν στοχεύει μόνο την Ιγκνάτοβα, αλλά άλλα επτά άτομα και τέσσερις εταιρείες – όλοι φέρονται να είχαν κάποια σχέση με την OneCoin.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο συνιδρυτής της OneCoin, Σεμπάστιαν Γκρίνγουντ, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή των ΗΠΑ και εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών για το ρόλο του στην απάτη.

Εντολή για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δόθηκε και για τους Βρετανούς επιχειρηματίες Κρίστοφερ Χάμιλτον και Ρόμπερτ ΜακΝτόναλντ, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο του Λονδίνου, και οι οποίοι κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος από το OneCoin, ωστόσο οι προσπάθειες έκδοσής τους στις ΗΠΑ για να δικαστούν απέτυχαν.

Επίσης παγώνουν και τα περιουσιακά στοιχεία των Moynul Islam και Monirul Islam, οι οποίοι προωθούσαν το OneCoin.

Τα σενάρια δολοφονίας

Για χρόνια ο δημοσιογράφος Jamie Bartlett προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη κατά την διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν την εξαφάνιση της. Mέσω του podcast του στο BBC Radio 5 Live με τίτλο «The Missing Cryptoqueen», από το 2019, ο Bartlett άρχισε να ερευνά τις φήμες ότι η εξαφάνιση της Ρούτζα Ιγκνάτοβα ήταν μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης, πιο άπιαστης αφήγησης των συναλλαγών της μαφίας στη Βουλγαρία.

Στη Βουλγαρία προειδοποιήθηκαν να μην ερευνήσουν πολύ βαθιά, με τους περαστικούς να φοβούνται να μιλήσουν στον τηλεοπτικό σταθμό από φόβο αντεκδίκησης. Το BBC άρχισε να συνεργάζεται με τοπικούς δημοσιογράφους για να συγκεντρώσει τα στοιχεία του τι πραγματικά συνέβη με την εξαφάνιση της.

To 2022, έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι ενός δολοφονηθέντος πρώην αρχηγού της αστυνομίας στη Σόφια αποκάλυψαν ότι η Ρούτζα Ιγκνάτοβα δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 για λογαριασμό ενός εγκληματία με έδρα την Βουλγαρία.

Η εκπομπή «Missing Cryptoqueen: Dead or Alive?» του BBC κάνει ένα βήμα πίσω για να εξετάσει την υπόθεση υπό διαφορετικό πρίσμα.

Εξετάζοντας τα στοιχεία και διερευνώντας μυστικά έγγραφα για τις διασυνδέσεις της με τη βουλγαρική μαφία, το Panorama εξετάζει τα στοιχεία που θέλουν τη Ρούτζα Ιγκνάτοβα απλώς να εξαφανίστηκε μαζί με τους ισχυρισμούς πως μέλη της μαφίας τη σκότωσαν κοντά στην Ελλάδα, την τεμάχισαν και την πέταξαν στη θάλασσα επειδή ήξερε πάρα πολλά.

*Με πληροφορίες από: BBC

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link