Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ρωσία: Οι «στρατηγικές» επαφές του Πούτιν με Καυκάσιους ηγέτες εν μέσω της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ

Ρωσία: Οι «στρατηγικές» επαφές του Πούτιν με Καυκάσιους ηγέτες εν μέσω της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε απόψε στην Τσετσενία, τη ρωσική Δημοκρατία του Καυκάσου που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από τον στενό σύμμαχό του, τον Ραμζάν Καντίροφ.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Τσετσενία από το 2011.

Την άφιξη του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ο Καντίροφ με ανάρτησή του στο Telegram. «Προβλέπεται ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης», ανέφερε.

Δείτε βίντεο από την άφιξη του Πούτιν

Η δημόσια ρωσική τηλεόραση έδειξε πλάνα από την άφιξη του Πούτιν με ελικόπτερο. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Καντίροφ και οι στενοί συνεργάτες του.

«Ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος. Θα χαρούν που ο πρόεδρος ήρθε στη Δημοκρατία. Για εμάς είναι ένα κίνητρο, είναι ανανέωση. Είναι μεγάλη ευτυχία», είπε ο Τσετσένος ηγέτης στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τσετσενία ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, ο Πούτιν ξεκίνησε την επίσκεψη κάνωντας στάση στον τάφο του Αχμάτ Καντίροφ, του πατέρα του και προκάτοχού του στην ηγεσία της Τσετσενίας, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση ισλαμιστών ανταρτών το 2004.

Νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν πήγε στο Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την πολύνεκρη επίθεση Τσετσένων ισλαμιστών σε ένα δημοτικό σχολείο.

Η Τσετσενία κυβερνάται από το 2007 από τον Ραμζάν Καντίροφ, οι δυνάμεις του οποίου κατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίσκεψη του Πούτιν σημειώνεται ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταλάβουν δεκάδες κοινότητες μετά την αιφνιδιαστική επίθεσή τους, στις 6 Αυγούστου. Τσετσενικές δυνάμεις έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ για να αποκρούσουν αυτήν την επίθεση.

Προηγήθηκε επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

Θυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Κυριακή (18/08) μετέβη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για διήμερη επίσημη επίσκεψη -την πρώτη από το 2018- κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του, τον Ιλχάμ Αλίεφ.

Η επίσκεψη σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου, που είναι στενός εταίρος της Μόσχας αλλά ταυτόχρονα και σημαντικός πάροχος ενέργειας στις χώρες της Δύσης, σημειώθηκε ενώ συνεχίζεται η άνευ προηγούμενου επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φτάνει στο Μπακού

Οι πρόεδροι των δύο κρατών συζήτησαν «θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας και συμμαχίας μεταξύ της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα», όπως ωανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι Ουκρανοί εκτοπίζουν τους Ρώσους πολίτες από το Κουρσκ

Και οι δύο επισκέψεις στις χώρες του Καυκάσου -στενοί σύμμαχοι της Ρωσίας- έγιναν ενώ διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στο Κούρσκ. Από την περιοχή αυτή της Ρωσίας περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

«Ο στρατός μας επιτυγχάνει τους στόχους του στο Κουρσκ», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε, μέσω του προέδρου της χώρας, ότι επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει στην επίθεσή του στο Κουρσκ όπου εξαπέλυσε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες πρωτόγνωρου εύρους επίθεση.

«Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σχέση με την επιχείρηση που εξαπολύθηκε στις 6 Αυγούστου και κατέλαβε εξαπίνης τη Μόσχα. Η επιχείρηση αυτή έχει στόχο τη «δημιουργία ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία».

Μπορεί η επίθεση στο Κουρσκ να φέρει πιο κοντά τον τερματισμό της σύγκρουσης;

Σε διάστημα 15 ημερών, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας έχει αλλάξει δραματικά. Η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου άλλαξε τις ισορροπίες, με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν ότι έχουν προχωρήσει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος – αναδεικνύοντας μεγάλες ελλείψεις στον συντονισμό των ρωσικών δυνάμεων αλλά και αποτυχία πρόληψης της επίθεσης από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οπως γράφει το «Foreign Policy», είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία δέχεται εισβολή από ξένα στρατεύματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνοντας στους Ρώσους ότι ο αιματηρός πόλεμος που εξαπέλυσαν εναντίον της γειτονικής χώρας έχει επιστρέψει στην πατρίδα τους. Οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας φαίνεται να συμμετέχουν, με τον Λευκό Οίκο και τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκδίδουν δηλώσεις ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει για την επιχείρηση.

Η ενδεχόμενη κλιμάκωση και οι αποφάσεις Μπάιντεν

Προηγουμένως, είχε γίνει πολλή συζήτηση στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές του Κρεμλίνου που θα πυροδοτούσαν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Ο φόβος για μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν και ορισμένους από τους εταίρους της να περιορίσουν αυστηρά τόσο τους τύπους όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία όσο και την επιτρεπόμενη εμβέλειά τους.

Η επίθεση στο Κουρσκ έδειξε στους Ρώσους ότι ο αιματηρός πόλεμος που εξαπέλυσαν εναντίον της Ουκρανίας επέστρεψε στην πατρίδα τους

Πλάνα από τη στιγμή που η γέφυρα Σέιμ τινάζεται στον αέρα κατά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Για παράδειγμα, η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πλευρά των συνόρων. Μέρος του αποτελέσματος και του σκοπού της επιχείρησης στο Κουρσκ θα μπορούσε να είναι η επίδειξη, για άλλη μια φορά, της πλάνης του επιχειρήματος της κόκκινης γραμμής, σημειώνει ο Αντρέας Ούμλαντ, αναλυτής στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Οι στόχοι του Κιέβου

Καθώς η επίθεση εκτυλίσσεται, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ποιους στρατηγικούς στόχους ελπίζει να επιτύχει το Κίεβο. Μια εικασία, που κερδίζει έδαφος, είναι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερο τέλος τον πόλεμο. Η επιχείρηση καθιστά σαφές στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ουκρανία διατηρεί σημαντικές δυνατότητες να προκαλέσει προβλήματα στη Ρωσία.

Και αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του ρωσικού εδάφους – κάτι το οποίο σκοπεύουν, καθώς ενισχύονται με περισσότερο εξοπλισμό και φτιάχνοντας νέες αμυντικές γραμμές -, θα μπορούσε να ενισχύσει τη μόχλευση της Ουκρανίας σε οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ηδη, η αστραπιαία επιδρομή της Ουκρανίας στη Ρωσία υπονομεύει τη διαδεδομένη ιδέα ότι ο Πούτιν κρατά όλα τα χαρτιά για να υπαγορεύσει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.

Το Κίεβο φαίνεται να δείχνει ότι η μόχλευση στις διαπραγματεύσεις είναι ένας από τους στόχους της επίθεσης. Σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στη «Washington Post»: «Αυτό θα μας δώσει το πλεονέκτημα  που χρειαζόμαστε για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία» – κάτι που συνδυάζεται με πρόσφατους υπαινιγμούς του Ζελένσκι ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί.

Η κατεχόμενη Ρωσία θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με την κατεχόμενη Ουκρανία;  Οπως πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ στο Χ: «Θα ήταν μια ιδέα και τα δύο κράτη να υποχωρήσουν εντός των αναγνωρισμένων συνόρων τους;».

Το Κίεβο φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για πιθανές διαπραγματεύσεις, όμως η εισβολή στο Κουρσκ αποτελεί απάντηση και σε άλλα θέματα. Το ένα είναι η αυξανόμενη κούραση από τον πόλεμο στον ουκρανικό πληθυσμό. Αν και η πλειονότητα των Ουκρανών τάσσεται υπέρ της μάχης ώσπου να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανταλλάξει μέρος αυτού του εδάφους για την ειρήνη αυξάνεται.

Η κριτική για τη στάση της Ουκρανίας

Δεύτερον, υπάρχει αυξανόμενη κριτική, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη και στον παγκόσμιο Νότο, για τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Μόσχα. Ετσι το Κίεβο κινδυνεύει να θεωρηθεί αδιάλλακτο στην αποτροπή ενός πρόωρου τερματισμού του πολέμου.

Τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ και της ξαφνικής διακοπής της αμερικανικής βοήθειας για την Ουκρανία. Ακόμα και μια κυβέρνηση της Κάμαλα Χάρις μπορεί να έχει πρόβλημα να προωθήσει μελλοντικά πακέτα στήριξης εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ζελένσκι μπορεί να αποφάσισε την επίθεση για να επιταχύνει τη δυναμική του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων διαπραγματευτικών χαρτιών εάν οι συζητήσεις πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Χθες το μεσημέρι, επίσης, έγινε γνωστό ότι οι ουκρανικές Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Ποκρόφσκ, στο Ντονμπάς, να την εκκενώσουν, επικαλούμενες το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα».

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link