Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική: Εντοπίστηκε σε μονάδα με αιγοπρόβατα στον Ασπρόπυργο


Οι ιδιοκτήτες της μονάδας στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκαν κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες αρχές. Οι κτηνίατροι της περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για κρούσμα αφρικανικής πανώλης και σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται η μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της μονάδας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη κλιμάκια των τοπικών κέντρων ελέγχου Νοσημάτων της περιφέρειας είχαν θέσει ήδη σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώα από την Ρουμανία. Σήμερα, εγκρίθηκε το ποσό των 40.000 ευρώ από την περιφέρεια για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών. Αναμένεται να συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση στρατηγικής για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τις περιφέρειας συνεχίζουν τους σχολαστικούς ελέγχους. 

Η κινητοποίηση των αρχών

Η Περιφέρεια Αττικής στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, ανταποκρίθηκε άμεσα καθώς ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, είχε θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.
Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.
Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ήδη προνοήσει για την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου, στη Ραφήνα, εγκρίθηκε δαπάνη 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Στόχος ο περιορισμός της νόσου

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα. Ο κ. Κέλλας σημείωσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου. Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συνέχισε «Υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».

Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, και τροφή σε όλη την επικράτεια, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το μέτρο ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, και πρόσφατα στην Κορινθία, και στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, αν και το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων δεν έχει ακόμα καθοριστεί. «Ένα είναι βέβαιο ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, γιατί η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας ανάπτυξης του κράτους» επισήμανε ο κ. Κέλλας.



Source link