Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Πρ. Ξενοδόχων Ζακύνθου στο Πρώτο: Πέρυσι ήταν μια πιο σταθερή χρονιά – Φέτος ο κόσμος κινείται πάρα πολύ σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής (audio)


Για το τι γίνεται φέτος με τον τουρισμό στη χώρα μας αλλά και το πώς πάει η πληρότητα των ξενοδοχείων, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, η Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ζακύνθου.

Όπως υπογράμμισε αρχικά στη δημοσιογράφο «Είναι μια καλή χρονιά, η οποία έχει ξεκινήσει με θετικό πρόσημο. Το θέμα όμως, είναι ότι όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει, δεν κοιτάμε μόνο τις αφίξεις και τα νούμερα των αεροδρομίων. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να δούμε και το ποιοτικό αποτύπωμα αλλά και τις πληρότητες. Διότι, ξέρετε, σαν νούμερο οι αφίξεις μόνο δεν λένε την αλήθεια. Σίγουρα είναι μια χρονιά η οποία σε άλλες περιοχές έχει εξελιχθεί καλύτερα και σε άλλες χειρότερα. Βλέπουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα η Κρήτη και η Ρόδος και η Κως ενδεχομένως κινούνται καλύτερα σε σχέση με τα Ιόνια. Και βλέπουμε επίσης ότι το ξεκίνημα της τουριστικής χρονιάς δεν ήταν πάρα πολύ δυνατό. Δηλαδή, ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν κατέγραψαν, τουλάχιστον στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερες αυξήσεις».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «Φαίνεται λοιπόν, ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα, σίγουρα είμαστε στην υψηλή περίοδο. Είμαστε μέσα στον Αύγουστο πλέον και είναι σαφές ότι οι πληρότητες θα είναι υψηλές σε όλους τους προορισμούς και γι’ αυτό και περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, γιατί αυτό θα καταδείξει αν θέλετε και το σύνολο της τουριστικής θερινής περιόδου, να το πούμε έτσι. Και είναι γεγονός, ότι τα στοιχεία κατά βάση τα συγκρίνουμε με την περσινή χρονιά. Γενικά πέρυσι ήταν μια πιο σταθερή χρονιά. Δηλαδή, βλέπουμε ότι φέτος ο κόσμος κινείται πάρα πολύ σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής και βλέπουμε ότι ο κόσμος κλείνει πάρα πολύ με προσφορές. Μιλήσατε για αυξήσεις τιμών. Σε ένα επίπεδο οι αυξήσεις ήταν αναπόφευκτες γιατί όπως αντιλαμβάνεστε το λειτουργικό κόστος είναι αρκετά υψηλότερο, είναι αυτό που ζει ο καθένας στην καθημερινότητα και στο νοικοκυριό του. Αντίστοιχα αποτυπώνεται και σε ένα ξενοδοχείο σαν κόστος ζωής ή σαν κόστος επιχείρησης. Οπότε είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιες αυξήσεις στις τιμές. Όμως, επίσης υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα-τουλάχιστον το βλέπουμε και σε όλη την Ευρώπη. Ότι αρχίζει σιγά σιγά ο κόσμος να μετράει πολύ περισσότερο αυτό που λέμε κόστος ζωής, ακόμα και κόστος διακοπών. Οπότε θα πάει λιγότερες μέρες, θα πάει οπωσδήποτε διακοπές, γιατί πλέον με τον τρόπο που όλοι ζούμε, το κομμάτι διακοπές είναι είδος πρώτης ανάγκης. Απλά βλέπουμε ότι θα πάει για λιγότερες μέρες, ενδεχομένως θα ξοδέψει και λιγότερο. Δηλαδή σίγουρα ο κόσμος θα προτιμήσει να βγει μία φορά ας πούμε και να μη φάει και μεσημέρι και βράδυ έξω».

Τέλος, αναφορικά με τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται σε υπαλλήλους σ’ ότι αφορά τον τουρισμό και το πώς αυτό συνδυάζεται, δηλαδή από την μια να υπάρχει μια αύξηση για διαμονή αλλά από την άλλη η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να έχει καταφέρει να κρατηθεί σε ένα επίπεδο, η κα Τετράδη, επισήμανε το εξής «Με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους μας. Πρέπει να σας πω πραγματικά ότι λειτουργικά αυτή είναι μια από τις δυσκολότερες χρονιές που ζούμε και το ακούω από πάρα πολλούς συναδέλφους. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία τα οποία δεν θα λειτουργήσουν ένα έξτρα εστιατόριο ή ένα έξτρα μπαρ λόγω έλλειψης προσωπικού, γιατί τελικά αυτές οι θέσεις δεν έχουν καταφέρει να καλυφθούν. Άρα, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Γενικά το εξετάζουμε αυτό γιατί ξέρετε οι αμοιβές στον τουρισμό είναι πάρα πολύ υψηλές και ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια, αυτό στην πραγματικότητα ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αγορά εργασίας οικονομικά. Οπότε και αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχουν απασχολήσει πάρα πολύ και ειδικά σε ότι έχει να κάνει και με την εξειδίκευση προσωπικού. Δηλαδή το θέμα δεν είναι απλά να έχει κανείς χέρια, αλλά να έχει και ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να λειτουργήσουν, να ξέρουν τη λειτουργία ενός ξενοδοχειακού καταλύματος. Εμείς λοιπόν, συνεχώς συζητάμε και μέσα από τα όργανα τα τουριστικά, είτε αυτό είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, είτε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, είτε ο ΣΕΤΕ. Είναι σαφές ότι κάνουμε χρόνια όλες αυτές τις συζητήσεις, τα θέματα για τα οποία αναφέρεστε, προσπαθώντας να βρούμε λύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και γρήγορες και άμεσες και να αποδώσουν και άμεσα».



Source link