Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση, με αιχμή το μεταναστευτικό, στον απόηχο της τραγωδίας στη Χίο κι ενώ συνεχίζεται η κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος και το ρόλο του Λιμενικού.
Οι τόνοι στη Βουλή ανέβηκαν κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ νέα κόντρα πυροδότησε η καταγγελία του Άδωνι Γεωργιάδη για καθοδήγηση μεταναστών από ΜΚΟ, ώστε να καταγγείλουν το Λιμενικό Σώμα.
«Το Λιμενικό τιμά τον αγώνα του», τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.
«Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία από χθες ζυγίζει, συγκρίνει και καλεί και όλους εμάς να συγκρίνουμε το Λιμενικό Σώμα, το Διεθνές Δίκαιο, τους ιερούς κανόνες για την έρευνα και τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα από τη μια και τους διακινητές και τα εγκληματικά δίκτυα από την άλλη. Αυτό είναι προσβολή για το Λιμενικό και για τη χώρα μας», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
«Δεν θα γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Αυτό οφείλει να διασφαλίσει και η ελληνική κυβέρνηση και όχι να σπεύδει να βγάλει η ίδια πόρισμα για τις συνθήκες της τραγωδίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Για τις άδειες διαμονής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου, προβλέπει ελάχιστη διάρκεια ισχύος δύο ετών και εισάγει αυτόματη ανανέωση για ασφαλείς κατηγορίες αδειών, όπως η εξαρτημένη εργασία, με εξαίρεση λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Απλοποιούνται επίσης τα στάδια μετάκλησης, δίνεται ευελιξία στην αλλαγή εργοδότη, εισάγεται ελάχιστο ηλικιακό όριο και προβλέπεται fast track διαδικασία για μεγάλα έργα και στρατηγικές επενδύσεις
Εισάγονται νέες κατηγορίες θεωρήσεων (tech visa, talent visa), απλοποιούνται οι προξενικές διαδικασίες και αυξάνεται η διάρκεια της άδειας διαμονής Blue Card, ενώ στους πιθανούς εργοδότες προστίθενται και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης.
Το νομοσχέδιο προωθεί επίσης διμερείς διακρατικές συμφωνίες με χώρες προέλευσης, με έμφαση τόσο στη νόμιμη κινητικότητα εργαζομένων όσο και στη συνεργασία για τις επιστροφές παράνομα διαμενόντων και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Για τους φοιτητές και σπουδαστές τρίτων χωρών θα χορηγούνται άδειες διαμονής ίσες με τη διάρκεια των σπουδών, παρέχεται δικαίωμα μερικής απασχόλησης και δυνατότητα παραμονής μετά την αποφοίτηση για αναζήτηση εργασίας.
Ειδικό καθεστώς προβλέπεται για την ένταξη δικαιούχων διεθνούς προστασίας μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πρόσβασης στην εργασία σε τομείς με ελλείψεις, μειώνοντας την εξάρτηση από επιδόματα και ενισχύοντας την κοινωνική και οικονομική ένταξη.
Αλλάζει επίσης το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ με συμβάσεις μόνο μέσω διαγωνισμών.

More Stories
ΑΑΔΕ: Βίντεο από τις έρευνες για το κύκλωμα «αχυρανθρώπων» που υπεξαίρεσαν 43 εκατ. ευρώ από το Δημόσιo
Με 158 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Κωνσταντοπούλου: Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ είναι απαράδεκτη, ντροπιαστική και αποκαλυπτική της ενοχής της