Επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον 24 ώρες σε εδάφη του Λιβάνου και κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα τούνελ της Χεζμπολάχ. Η μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση για το Τελ Αβίβ φαίνεται πως είναι πια ζήτημα ημερών αν όχι ωρών.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους περισσότερων από 20 κωμοπόλεων στο νότιο Λίβανο να τις εκκενώσουν αμέσως, ανέφερε με δήλωσή του στο X ο εκπρόσωπός των ισραηλινών δυνάμεων Αβιτσάι Αντράι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
“Hezbollah had prepared to use those villages — as staging grounds for an October 7-style invasion…into Israeli homes. Hezbollah planned to invade Israel, attack Israeli communities, and massacre innocent men women and children.”
🎥Watch the full statement by IDF Spox. RAdm.… pic.twitter.com/gHnKWSPGDv
— Israel Defense Forces (@IDF) October 1, 2024
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι επιδρομές ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο, οι οποίες άρχισαν στη διάρκεια της νύκτας, ήταν περιορισμένες και προχώρησαν μόνο σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα αξιωματούχος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν απ’ ευθείας συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» μια ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό, η οποία επλήγη επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες από αεροπορικές επιδρομές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν για τις επιδρομές στο Λίβανο, έγινε γνωστό από το γραφείο του Γκάλαντ.
«Ο υπουργός συζήτησε τις εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ.: οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) εναντίον στόχων τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στη μεθοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο», ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γκάλαντ.
«Αυτές οι χερσαίες επιχειρήσεις βασίζονται στα πρόσφατα και σε εξέλιξη μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ και για να πληγούν οι επιθετικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ», προστίθεται.
Politico: Το Ισραήλ θέλει «νέα τάξη πραγμάτων» στη Μέση Ανατολή
Ηισραηλινή ηγεσία πιστεύει ότι κρατά στα χέρια της μια «χρυσή ευκαιρία» να αναδιαμορφώσει τον «χάρτη» της Μέσης Ανατολής, μια ευκαιρία που υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους της «ισοπέδωσης» των οργανώσεων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico. Το άρθρο ωστόσο προειδοποιεί ότι η ισραηλινή πολιτική για μια «νέα τάξη πραγμάτων» στην περιοχή ελλοχεύει κινδύνους.
Ακόμη και πριν το Ισραήλ εξαπολύσει αυτό που περιγράφει ως «περιορισμένη» χερσαία επίθεση στον Λίβανο την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι απώτερος στόχος του στην περιφερειακή αλλαγή ισχύος είναι να υπονομεύσει την εξουσία της ηγεσίας των κληρικών της Τεχεράνης, δυσφημίζοντας τους Ιρανούς, οι οποίοι ουσιαστικά είναι οι τραπεζίτες, οι εκπαιδευτές και οι φερόμενοι προστάτες τόσο της Χαμάς στη Γάζα όσο και της λιβανέζικης σιιτικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ.
Σε μια ομιλία του στα αγγλικά τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στον «ευγενή περσικό λαό» ότι η μέρα που θα ήταν ελεύθερος από την κυριαρχία των «τυραννών» και θα μπορούσε να έχει ειρήνη με το Ισραήλ θα ερχόταν «πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζει κανείς».
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ», ήταν η δυσοίωνη προειδοποίησή του. Το Ισραήλ δεν πολεμά απλώς την Τεχεράνη συντρίβοντας τους συμμάχους και τους «δορυφόρους» της όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούτι στην Υεμένη – αλλά δείχνει την υπεροχή του τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κατασκοπείας στο ιρανικό έδαφος.
Τον Απρίλιο, αλώβητο από ένα τεράστιο κύμα ιρανικών πυραύλων, το Ισραήλ αντεπιτέθηκε ανατινάζοντας ένα ραντάρ αεράμυνας κοντά στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να εξαλείψει κατά βούληση τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τον Ιούλιο, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε σε κυβερνητικό ξενώνα στην Τεχεράνη.
Ανώτατοι Ιρανοί διοικητές σκοτώθηκαν σε επιδρομές στη Δαμασκό και τη Βηρυτό. Το μήνυμα του Νετανιάχου σχετικά με την «ακτίνα δράσης» του Ισραήλ είναι ξεκάθαρο, περιορίζοντας το περιθώριο ελιγμών του Ιράν.
Για την ηγεσία της Τεχεράνης, αυτή είναι μια βασανιστική πρόκληση. Το Ιράν προβάλλει ισχύ σε όλη την περιοχή, θέλοντας να δείχνει ως ένα κράτος με στρατιωτική ισχύ «βαρέων βαρών» που μπορεί να υποστηρίξει τις πιστές του πολιτοφυλακές σε όλο το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Τώρα, το Ισραήλ αμφισβητεί ευθέως αυτήν την εικόνα ισχύος, με τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την Παρασκευή, ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα ότι ο Νετανιάχου πέταξε το γάντι στην Τεχεράνη.
Έκκληση από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την είχαν ενημερώσει για την προθεσή τους να πραγματοποιήσουν περιορισμένης έκτασης επιδρομές στο έδαφος του Λιβάνου.
Η UNIFIL ανέφερε σε δήλωσή της πως, παρά τις εξελίξεις στο Λίβανο, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους. Κάλεσε όλους τους παράγοντες να μην προβούν σε πράξεις κλιμάκωσης.
«Οποιαδήποτε διέλευση των συνόρων προς το Λίβανο αποτελεί παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και παραβίαση της απόφασης 1701 (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ)», ανακοίνωσε η UNIFIL. «Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, οι υποδομές δεν πρέπει να στοχοθετούνται και το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε μπει τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισράηλ που είχε διαρκέσει ένα μήνα. Η απόφαση καλούσε για την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο και προέβλεπε ότι ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα είναι οι μόνες ένοπλες δυνάμεις νότια του ποταμού Λιτάνι.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης σήμερα από τη Γενεύη για τις συνέπειες μιας «μεγάλης έκτασης χερσαίας εισβολής» του Ισραήλ στο Λίβανο.
«Καθώς έχει επιδεινωθεί η ένοπλη βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, οι συνέπειες για τους αμάχους ήταν ήδη τρομερές και φοβόμαστε πως μια μεγάλης έκτασης χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιδεινώσει τα δεινά», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Πύραυλοι της Χεζμπολάχ κατά του αρχηγείου της Μοσάντ
Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα πυραύλους εναντίον του αρχηγείου της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και μιας μονάδας των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.
Στο μεταξύ τα γεγονότα προκαλούν διεθνή ανησυχία. Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει με την οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο μετά την επιδρομή δικών του αλεξιπτωτιστών και κομάντος εκεί, στην έναρξη μιας χερσαίας εισβολής που ήρθε σε συνέχεια αεροπορικών πληγμάτων κατά της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.
Παράλληλα, συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Δαμασκό.
Αντίδραση από το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά για τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στον Λίβανο και τις αναφορές για πλήγμα στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.
«Βλέπουμε μαζί ότι η γεωγραφία των εχθροπραξιών διευρύνεται, πράγμα που αποσταθεροποιεί περαιτέρω την περιοχή και αυξάνει τις εντάσεις. Οι εντάσεις αυτές είναι καταστροφικές για την περιφέρεια και τις γύρω περιοχές. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Δαμασκό.
«Δεν βλέπουμε άμεσους κινδύνους αυτή τη στιγμή, αλλά φυσικά καταδικάζουμε αυτά τα πλήγματα κατά ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Χρήση βίας κατά του Ισραήλ ζήτησε ο Ερντογάν
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι μια ομάδα «ριζοσπαστών σιωνιστών γεμάτων αίμα και μίσος» φέρνει τη βαρβαρότητα και τη φωτιά στον κόσμο. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια, υποστηρίζοντας ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις για χρήση βίας, βάσει του ψηφίσματος «Ενωμένοι για την Ειρήνη» του 1950.
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο είναι μια παράνομη απόπειρα για κατοχή που παραβιάζει την ακεραιότητα του λιβανικού εδάφους, και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση πρέπει να σταματήσει άμεσα με το Ισραήλ να αποσύρεται από τον Λίβανο.
Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ θέτει ως στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής και πρόσθεσε ότι είναι «ιδιαιτέρως πιθανόν» ένα νέο κύμα μετανάστευσης να προκύψει από τις εχθροπραξίες. Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» με βάση με το διεθνές δίκαιο.
Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει να πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές στον νότιο Λίβανο για να αποφύγει κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε δημοσιογράφους. Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ισπανία διοικεί την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και έχει αναπτύξει 650 στρατιώτες κατά μήκος των νότιων λιβανικών συνόρων με το Ισραήλ.
More Stories
Jerusalem Post: Το Ισραήλ θα επιτεθεί σύντομα και με μια άνευ προηγουμένου ισχύ στο Ιράν
Ισπανία: Επέστρεψε στις νίκες η Ρεάλ, 2-0 τη Βιγιαρεάλ!
Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα που θα γκρεμίσει τη ΝΔ από την κυβέρνηση»