Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Πανώλη: Τι να προσέξετε στο κρέας

Καθησυχαστικός όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην κτηνοτροφία λόγω της πανώλης, είναι ο κτηνίατρος Θανάσης Ταγάρας. Μιλώντας στη «Ζούγκλα» εξηγεί μεταξύ άλλων τι είναι αυτή η ασθένεια που προσβάλει τα αιγοπρόβατα αλλά και πως αντιμετωπίζεται. Επίσης εξηγεί το τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές πριν φάνε κρέας.

Όπως λέει «δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί και τα ζώα θα πρέπει να θανατώνονται». Σχετικά με το εάν ο άνθρωπος κινδυνεύει εάν καταναλώσει ένα άρρωστο με πανώλη ζώο ο κτηνίατρος είναι ξεκάθαρος. Όπως απαντά, «δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος εάν καταναλώσει ένα άρρωστο ζώο από πανώλη, όμως το κρέας του είναι εμφανές, είναι μαύρο οπότε δύσκολα καταναλώνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε στη «Ζούγκλα» ο κτηνίατρος:

Εν τω μεταξύ διευρύνονται και εκτός Θεσσαλίας, οι περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων. Μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην Κόρινθο τις προηγούμενες ημέρες, χθες παρουσιάστηκε κρούσμα και σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο της Αττικής, η οποία φέρεται να είχε υποδεχθεί ζώα από τη Ρουμανία.

Η συνεπακόλουθη  θανάτωση ζώων, η «καραντίνα» στα κοπάδια και άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου προκαλούν έντονη ανησυχία για ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες στον κλάδο των κτηνοτρόφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 9.000 με 10.000  αμνοερίφια. Σημειώνεται πως οι αποζημιώσεις που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021, ανά ζώο που θανατώνεται είναι μόλις 150 ευρώ.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε σε ισχύ μέτρα κατά της νόσου

Συγκεκριμένα, την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο η πανώλη να έφτασε στην Ελλάδα από λαθραία ζώα που έφτασαν στη Λέσβο από την Τουρκία.



Source link