Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Π. Μαρινάκης: Πλέον τα παράπονα που δεχόμαστε για την ΕΡΤ είναι… γιατί είναι τόσο αντικειμενική


Σε τρεις άξονες, περιέγραψε όλο το πλέγμα των δράσεων, της δουλειάς που έχει γίνει από την κυβέρνηση, για να ρυθμιστεί θεσμικά το τοπίο τα ΜΜΕ, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για την ελευθερία του Τύπου, περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στα εγκαίνια του περιπτέρου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην 88η ΔΕΘ.

«Όταν με τίμησε ο πρωθυπουργός με το χαρτοφυλάκιο του Τύπου και της Ενημέρωσης και ξεκίνησα να συνεργάζομαι με το Δημήτρη το Γαλαμάτη, συνειδητοποίησα πως είναι από αυτά τα οποία η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί καλείσαι να ανατρέψεις κατεστημένες νοοτροπίες, που ριζώνουν σε αυτή τη χώρα πενήντα χρόνια» είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:

«Και θέλω να βάλω έναν πολιτικό, όχι κομματικό, τόνο σε αυτό τον σύντομο χαιρετισμό και θα σας εξηγήσω γιατί. Είχαμε μάθει, όσοι εκπροσωπούμε ευρύτερα αυτόν τον πολιτικό χώρο και με δική μας ευθύνη, γιατί είχαμε χάσει πολλές μάχες, ότι το προνόμιο στις προοδευτικές πολιτικές, στη στήριξη του κράτους Δικαίου, στη στήριξη των εργαζομένων, δεν ήταν δικό μας προνόμιο. Εγώ θα πω ότι δεν είναι κανενός προνόμιο. Θα πω ότι δεν ανήκει σε κανένα και αυτοί οι οποίοι μπορούν να το κρίνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι όσοι εργάζονται στα Μέσα, στον ημερήσιο Τύπο, στον περιοδικό Τύπο, στα sites, στις εφημερίδες, στα κανάλια, στη δημόσια τηλεόραση, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες».

«Θέλω να καταλάβουμε ότι μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που, πρώτον -θεωρώ πρώτο ξεχωριστό κεφάλαιο αυτό γιατί έχει να κάνει με τους εργαζόμενους- είναι αυτή που έβαλε κανόνες στον Τύπο, έβαλε κανόνες στα ΜΜΕ θέσπισε το μητρώο λειτουργίας του έντυπου Τύπου του ηλεκτρονικού Τύπου και πλέον δεν μπορούν αυτοί οι οποίοι δεν σέβονται τα στοιχειώδη, την εργατική νομοθεσία, δεν πληρώνουν στην ώρα τους, δεν έχουν έναν ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων, τεχνικών, να παίρνουν ούτε ένα ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτό, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, για ολόκληρες δεκαετίες στην Ελλάδα δεν υπήρχε.

Και ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί των ημερών όλων των προκατόχων εμού και επί των δικών μας ημερών, που βάλαμε ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια και πιο δίκαια κριτήρια και πλέον κάθε μέσο ξέρει ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες, με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί. Στόχος μας είναι σε αυτό το κεφάλαιο να ενταχθούν και τα περιφερειακά κανάλια και τα ραδιόφωνα, ούτως ώστε να λειτουργούν όλοι με ενιαίους, συγκεκριμένους κανόνες.

Έτσι δώσαμε δύναμη στον εργαζόμενο. Έτσι δεν μπορεί, φίλες και φίλοι, ένας δημοσιογράφος που δουλεύει στο ραδιόφωνο, χωρίς να παίρνει παραπάνω λεφτά, χωρίς να δηλώνεται αυτή η υπερεργασία, να δουλεύει και για μία εφημερίδα. Έτσι δεν μπορεί κάποιος στο όνομα της ανομίας και ενός ιδιαίτερου μπάχαλου, που επικρατούσε στην Ελλάδα, να απασχολεί μία νέα μητέρα δημοσιογράφο από τις 7:00 το πρωί μέχρι το βράδυ».

Οι θεσμικές αλλαγές που θωρακίζουν την ελευθερία του Τύπου

«Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο έχει να κάνει με την έμπρακτη στήριξη στους δημοσιογράφους. Σε αυτό που κάποιοι προσπαθούν να κάνουν σημαία τους, την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Τους καλώ να δούνε την ετήσια έκθεση για το κράτους Δικαίου και συγκεκριμένα για την Ελευθερία του Τύπου» είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που με μία task force, μαζί με στελέχη της προεδρίας της κυβέρνησης, της ΓΓΕΕ, τον κ. Κοντογιώργη, τον κ. Σκέρτσο, την κ. Δραμαλιώτη και όλη την ομάδα της, έτρεξε ένα πρόγραμμα, που ενετάχθη ουσιαστικά στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Τι κάναμε;

Είδαμε ξεχωριστά τα ζητήματα απειλών κατά των δημοσιογράφων, καταργήσαμε την απλή δυσφήμιση ως αδίκημα για να μη διώκονται αδίκως οι δημοσιογράφοι για αυτά που γράφουν, αφήσαμε μόνο τη συκοφαντική δυσφήμιση, βάλαμε στον αθλητικό νόμο ειδικό, αυτοτελές, ποινικό αδίκημα για τις απειλές κατά των αθλητικογράφων για να μπορούν να γράφουν και να λένε ό,τι θέλουν -η Θεσσαλονίκη είναι και από τις πόλεις που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από την αθλητική βία- και βέβαια μία σειρά από πρωτοβουλίες σε νομοσχέδια, στα οποία ουσιαστικά μπαίνουν οριζόντια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Όλο αυτό το οποίο είχε βάλει, ως ντιρεκτίβα, ως οδηγία, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Βέρα Γιούροβα. Εκκρεμεί μόνο το ζήτημα των slaps για το οποίο πιέζει η ΕΣΗΕΑ κι εμείς εκεί θα εντάξουμε τις οδηγίες. Δεν είμαστε ουσιαστικά υπερήμεροι καθόλου και είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα».

Για τα δημόσια ΜΜΕ

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι πλέον από τα δημόσια ΜΜΕ ακούγονται όλες οι απόψεις και επεσήμανε τις θεσμικές αλλαγές που έτρεξε η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει αξιοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία τους.

«Τρίτη κατηγορία πολύ μεγάλη κατηγορία είναι θεσμική θωράκιση των μέσων. Και εδώ ξεκινάω από την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δείτε λίγο τι έχει γίνει αυτά τα χρόνια στη δημόσια τηλεόραση και στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:

«Πλέον, τα παράπονα που δεχόμαστε -και αυτό είναι επιτυχία και μιλάω ανοιχτά- είναι γιατί είναι τόσο αντικειμενικοί. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ευλογία για μία κυβέρνηση να δέχεται αυτά τα παράπονα και νομίζω ότι το πιστοποιούν όλοι. Ναι πλέον ακούγονται όλες οι απόψεις.

Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία ΕΡΤ και ένα ΑΠΕ-ΜΠΕ 50-50. Να λένε την είδηση, να λένε την πραγματικότητα, να αντιμετωπίζουν τα fake news και να βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Και βέβαια εδώ στη Θεσσαλονίκη χτυπάει πολύ δυνατά η καρδιά του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Για ένα επιπλέον λόγο είμαστε αισιόδοξοι. Όταν εκλήθην να δω την επόμενη μέρα και εισηγηθώ στο πρωθυπουργό, ήμουν ο πρώτος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος ζητήματα Τύπου και Ενημέρωσης, που δεν θα ορίσω τον επόμενο/η πρόεδρο και τον επόμενο/η διευθύνοντα σύμβουλο για τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι οι πρώτοι, όπως αντίστοιχα θα γίνει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που θα επιλεγούν μέσα από μία αξιοκρατική διαδικασία, με συγκεκριμένα κριτήρια, με τεστ δεξιοτήτων, με μοριοδότηση. Από δω και πέρα λοιπόν όποιος θέλει με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα κάνει αίτηση.

Να ξέρετε μάλιστα, ότι αυτή η διαδικασία τρέχει ήδη για την ΕΡΤ, μένει τελική αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ, από επιτροπή συγκεκριμένη, για να επιλέξουμε. Από δω και πέρα λοιπόν και τα Μέσα μας, τα οποία λειτουργούν υποδειγματικά, δεν θα έχουν διοικήσεις οι οποίες θα ορίζονται από την προεδρία της κυβέρνησης, ή από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, ή φορείς στο δημοσίου […] Να πω εδώ, ότι υπογράφηκε και η συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους στα δημόσια μέσα. Σίγουρα, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά αναγνωρίζει και η ΕΣΗΕΑ και οι εκπρόσωποι των μέσων, ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα».



Source link