Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

ΟΗΕ: Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου

ΟΗΕ: Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο Μπαράκ ήταν μέλος της 15μελούς επιτροπής δικαστών στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ που εκδικάζει την υπόθεση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα. Σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπαράκ αναφέρει ότι η παραίτησή του οφείλεται σε «προσωπικούς οικογενειακούς λόγους».

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», γράφει.

Ο Αχαρόν Μπαράκ, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, παραιτήθηκε από το ρόλο του ως ad hoc δικαστής σε μια επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου που εξετάζει τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία που κατατέθηκε σχετικά με τον πόλεμο της χώρας στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Σε επιστολή παραίτησης με ημερομηνία 4 Ιουνίου, την οποία αναδημοσίευσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο 87χρονος Μπαράκ επικαλέστηκε απροσδιόριστους προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του.

Πώς επιλέχθηκε για την υπόθεση Νότια Αφρική εναντίον Ισραήλ;

Σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, ένα κράτος που δεν έχει ήδη δικαστή της εθνικότητάς του στην έδρα μπορεί να επιλέξει έναν ad hoc δικαστή για να αναλάβει την υπόθεσή του. Δεν είναι άμεσα σαφές ποιον μπορεί να διορίσει το Ισραήλ για να αντικαταστήσει τον Μπαράκ.

Σε δήλωσή του, με την οποία ευχαρίστησε τον Μπαράκ για τις υπηρεσίες του στη Χάγη, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αταλάντευτα απέναντι στο κακό, την υποκρισία και τις συκοφαντίες που εκτοξεύονται εναντίον του κράτους του Ισραήλ και των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας».

Ο 87χρονος διετέλεσε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επί 28 χρόνια, εκ των οποίων τα 11 ως πρόεδρός του. Της καριέρας του ως δικαστή είχε προηγηθεί μια τριετής θητεία ως γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ (1975-78) και μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή καριέρα στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, καθώς και καριέρα ομιλητή-ειδικού σε πανεπιστήμια της Δύσης.

Έχει ασκηθεί κριτική στο έργο του για μια απόφαση του 1999 με την οποία άνοιξε παραθυράκι ως προς τα βασανιστήρια, όπου δικαιολογούνταν σωματικοί τρόποι ανάκρισης σε περιπτώσεις ticking time bomb (ενεργής βόμβας). Ακόμα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ δήλωσε αναρμόδιο για το ζήτημα των επικοισμών, ενώ συνέχισε επί προεδρίας του τις κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων.



Source link