Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Οι Δήμαρχοι Πεντέλης και Βριλησσίων στο Πρώτο -Τι θα ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό (audio)


Καθαρισμός των ρεμάτων και αποκατάσταση των σπιτιών, οι δύο προτεραιότητες μεταξύ όσων θα θέσουν οι δήμαρχοι Πεντέλης και Βριλησσίων στον πρωθυπουργό απόψε στη διάρκεια της σύσκεψης με τους συναρμόδιους υπουργούς που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πυρόπληκτη Πεντέλη.

«Το πρώτο που θα ζητήσω από τον πρωθυπουργό είναι την άμεση αποκατάσταση των σπιτιών, ώστε οι άνθρωποι να γυρίσουν στα σπίτια τους» υπογράμμισε η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσα Κοσμοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζώνεσαι, να φεύγεις από το σπίτι σου και από την περιουσία σου. Άρα, θα πρέπει με πολύ γρήγορες και σύντομες διαδικασίες και χωρίς τις αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσουμε πολύ σύντομα στην αποκατάσταση, να δοθούν τα χρήματα, να φτιάξουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους και να ξαναμπούν στα σπίτια τους. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι το εξής. Έχουμε και εμείς γύρω στα 16 με 20 χιλιάδες μήκη ρέματος. Τα ρέματά μας, όπως είναι το κεντρικό ρέμα Μελισσίων, το ρέμα της Αγίας Τριάδας της Νέας Πεντέλης, το ρέμα της σπηλιάς του Νταβέλη, το τεράστιο ρέμα του Ποδονίφτη, το ρέμα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, το Ανατολικό ρέμα Καλλιθέας Πεντέλης είναι ακαθάριστα και έχουμε και το κεντρικό ρέμα του Πεντελικού Όρους. Αυτά μας κάνουν σε μήκος 16-20 χιλιάδες. Εκεί λοιπόν σε πάρα πολλά σημεία εμείς τα έχουμε καταγράψει, είμαστε έτοιμοι και ξεκινάμε ήδη τους καθαρισμούς εκατέρωθεν και όχι μόνο. Σε πάρα πολλά σημεία είναι κλειστά. Θα ανοίξουν. Σε πάρα πολλά σημεία έχουμε σπιτάκια μέσα, παλιά, που κόβουν τη ροή του νερού. Όλα αυτά λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι ως διοίκηση να τα ανοίξουμε με όποιο κόστος. Και όλα αυτά τα ρέματα να ξέρετε ότι καταλήγουν σε όμορους δήμους» ανέφερε η κ. Κοσμοπούλου.

Κληθείσα να απαντήσει εάν θα έπρεπε αυτές οι ενέργειες να έχουν γίνει πριν την πυρκαγιά, είπε «αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Θα πρέπει να σας το απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός», ωστόσο παραδέχθηκε πως έπρεπε να είχαν προηγηθεί.

«Εμείς στη θητεία μας, γιατί είμαστε μόλις 7 μήνες διοίκηση, καθαρίσαμε τρία ρέματα στην περιοχή των Μελισσίων, όπου υπήρχε οικιστικό ιστός ακριβώς δίπλα. Το ρέμα Τσιμπρικίδη, ρέμα Μαραθώνος και ρέμα Αγίας Μαρίνας. Αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα ρέματα, ξεκινάνε από το βουνό. Να ξέρετε ότι θα κατέβει πράγμα από το βουνό αυτή τη στιγμή. Άρα πρέπει να είμαστε σε μία απόλυτη ετοιμότητα για να μην πνιγούν όχι μόνο οι κάτοικοι της Πεντέλης, αλλά του Γέρακα, της Παλλήνης» επισήμανε.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να διασωθούμε από τις πλημμύρες. Εάν έχουμε πλημμύρες θα πνιγούν άνθρωποι. Και το τρίτο που θα κάνουμε, εμείς ήδη έχουμε βάλει εργολάβους και κόβουν τα καμένα. Στην Πεντέλη δεν θα ξαναφυτευτεί πεύκο, Θα φυτεύονται βραδύκαυστα γιατί είναι πολύ σημαντικό. Τη φυσική αναδάσωση του πεύκου προφανώς και θα την αφήσουμε, αλλά θα πρέπει να είναι ελεγμένη. Έχουμε ήδη μία συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα μας κάνουν δωρεάν τις μελέτες και το τελευταίο που πρέπει να αναφέρουμε και το έχουμε ήδη συζητήσει και με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ και τα μέλη του Συμβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αντιπυρικές ζώνες στο βουνό. Οι φωτιές στην Πεντέλη από το 1995 μέχρι και σήμερα ήταν όλες ξενόφερτες. Μία φωτιά είχαμε εσωτερικά που ήταν η φωτιά του 22. Όλες οι άλλες μας έρχονται από το βουνό» συνέχισε η κ. Κοσμοπούλου.

Σχετικά με την αποτίμηση των καταστροφών, αυτή τη στιγμή, στην περιοχή της Πεντέλης, σύμφωνα με την δήμαρχο, έχουν καταγραφεί  περίπου 40 κίτρινα κτήρια και 20 κόκκινα.

«Περιμένω να ολοκληρώσουν οι μηχανικοί της Πολιτικής Προστασίας. Πιστεύω ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχουν κλείσει. Μαζεύουμε τα αιτήματα στο Δήμο και τους τα δίνουμε ανά δρόμο για να μπορέσουμε και εμείς να συμβάλουμε στην ταχύτητα και μετά θα πάμε στις φυσικές ζημιές. Η καταστροφή είναι μεγάλη και το ζήτημα είναι ότι τα αστικά και περιαστικά δάση της Πεντέλης δίνουν οξυγόνο σε όλη την Αττική. Προφανώς δεν είναι μόνο η Πεντέλη» προσέθεσε.

Όσο για το πώς εξαπλώθηκε η φωτιά φτάνοντας στον αστικό ιστό, η γνώμη που εξέφρασε η κ. Κοσμοπούλου ήταν πως το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη εναέριων μέσων.

«Όταν η φωτιά είναι στο βουνό, δεν μπορείς να τη σβήσεις. Δεν έχουμε τη δυνατότητα Οι δήμοι με τις εθελοντικές μας ομάδες, αλλά και η ίδια η Πυροσβεστική. Ήταν πολλά τα μέτωπα. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Εγώ στις 10 η ώρα το πρωί της Δευτέρας, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και των εθελοντών του Δήμου, είχαμε σβήσει τα σημεία που μπήκε η φωτιά. Είχαμε σβήσει την Γκορτσέζα και είχαμε σβήσει και ΠΙΚΠΑ και Παίδων Πεντέλης. Είχαμε αναζωπυρώσεις. Η μία ήταν δίπλα στο στρατιωτικό νοσοκομείο 414 όπου ήρθαν τα ελικόπτερα και τη σβήσανε. Η δεύτερη ήταν στη σπηλιά του Νταβέλη, όπου ήρθαν και τη σβήσανε τα ελικόπτερα. Στη συνέχεια έπιασε φωτιά η Νταού Πεντέλης από τον Άγιο Σπυρίδωνα Ραφήνας, όπου και εκεί ήρθαν και τη σβήσανε. Και γυρνώντας πίσω κατά τις 12:00 η ώρα από τη Νταού, είχα πάλι αναζωπύρωση πάνω από τη σπηλιά του Νταβέλη. Εκεί δυστυχώς δεν ήρθανε. Προφανώς εκείνη την ώρα τα μέτωπα ήταν πολλά και προφανώς αυτός που δίνει την εντολή για τα εναέρια θα έπρεπε να αποφασίσει πού θα στείλει. Η φωτιά λοιπόν κατέβηκε από τη σπηλιά του Νταβέλη, πέρασε στο ρέμα της Περικλέους και στη συνέχεια πέρασε και στη Νέα Πεντέλη και εκεί η κατάσταση ξέφυγε. Ήταν μια εικόνα φρίκης. Φυσικά ήμουν από την πρώτη στιγμή της φωτιάς και την παρακολουθούσα και εγώ και οι συνεργάτες μου και εκεί σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Πάμε λοιπόν στο επόμενο βήμα για να μην ξανασυμβούν αυτά» ανέφερε καταλήγοντας.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει και μας καίει εμάς τώρα άμεσα είναι να καθαριστούν τα ρέματα, το ρέμα του Βριλησσού, το ρέμα Πεντέλης Χαλανδρίου, διότι εδώ τώρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο φυσικό φαινόμενο, αυτό των πλημμυρών στις πρώτες βροχές. Αυτό είναι το πρώτο και πιο άμεσο της αποκατάστασης των ρεμάτων. Και έπειτα βεβαίως θα θέσουμε τα ζητήματα αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί» ανέφερε στη συνέχεια, μιλώντας στην ίδια εκπομπή με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης.

Ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας, σημείωσε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ως επιτακτική την ανάγκη που θα τεθεί σήμερα στον πρωθυπουργό, διότι ο μεγάλος κίνδυνος των πλημμυρών είναι ορατός.

«Από κει και πέρα βεβαίως τίθεται το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης των περιοχών μας, των ζημιών, των πυρόπληκτων βεβαίως και των περιοχών μας ως αστικών και φυσικών τοπίων, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως και επιτέλους πρέπει να προχωρήσουν και άλλα έργα, όπως είναι η διευθέτηση του ρέματος του Βριλησσού που εκκρεμεί πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει να συνεδριάσουν επιτέλους οι επιτροπές, οι δασικές, οι δευτεροβάθμιες, οι λεγόμενες επιτροπές αντιρρήσεων, όπου έχουν προσφύγει οι κάτοικοι και έχουν κολλήσει εκεί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν δικαιωθεί στις πρωτοβάθμιες επιτροπές αλλά αυτές οι δευτεροβάθμιες δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ. Πρέπει να προχωρήσουν οι πράξεις εφαρμογής, οι πολεοδομικές μελέτες, τα οποία όλα αυτά ζητήματα βέβαια σκοντάφτουν εκτός των γραφειοκρατικών άλλων δυσκολιών και στα ζητήματα χρηματοδότησης. Είναι πολλά τα θέματα και γι’ αυτό τα θέματα των πυρκαγιών είναι πιο σύνθετα. Δηλαδή εμπλέκονται ακόμα και πολεοδομικά ζητήματα» συμπλήρωσε ο κ. Πισιμίσης.

Όσο αφορά στις καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην περιοχή της δικαιοδοσίας του, ο δήμαρχος ανέφερε πως έχει γίνει η αποτίμηση και από πλευράς Δήμου και από πλευράς της Γενικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και έχει ως εξής.

«Στα Βριλήσσια, με βάση τις καταγραφές αυτές που έχουν γίνει, έχουμε πέντε κτίρια εκ των οποίων οι τέσσερις είναι πρώτες κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά και βρίσκονται στην περιοχή Κρασσά στην πόλη μας. Είναι η περιοχή που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα όρια των Δήμων Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Είναι στην περιοχή που βρίσκεται το ρέμα του Βριλησσού όπως κατεβαίνει από την Πεντέλη και καταλήγει στο Χαλάνδρι. Ένα πανέμορφο ρέμα το οποίο περνάει κάτω από την Αναπαύσεως και προχωράει προς το Χαλάνδρι. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, στην περιοχή Κρασσά, μια περιοχή που είχε ενταχθεί το 2022 στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά ήταν και είναι ακόμα εκτός σχεδίου πόλης, με μια άναρχη δόμηση, με προβλήματα ρυμοτόμησης πολύ σοβαρά, με δρόμους αδιέξοδους, ένα προβληματικό σημείο της πόλης μας. Εκεί είχαμε τις πολύ μεγάλες ζημιές. (…) Δέκα κτίρια εκ των οποίων εννέα πρώτες κατοικίες έχουν ζημιές, τα λεγόμενα κίτρινα κτίρια, οι οποίες μπορούν να επισκευαστούν. Και τα υπόλοιπα κτίρια στην περιοχή Κρασσά είναι εντάξει. Στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης, δηλαδή στα Άνω Βριλήσσια και κάτω από την Αναπαύσεως δεν είχαμε πρόβλημα. Δεν πέρασε ποτέ».

Αναλύοντας τη διαδρομή της φωτιάς και το πώς έφτασε στο Χαλάνδρι, ο κ. Πισιμίσης, έκανε λόγο για ελλιπή επίγεια μέσα στο ρέμα του Βριλησσού.

«Η φωτιά έχει ξεκινήσει από τις περιοχές του Βαρνάβα και του Γραμματικού. Το ότι αυτή η φωτιά κατάφερε και πέρασε από το Διονυσοβούνι, ανέβηκε πάνω στην Πεντέλη από την πίσω πλευρά, ανέβηκε στην μπροστινή πλευρά της Πεντέλης, κατέβηκε από τη σπηλιά του Νταβέλη, κατέβηκε στην παλιά Πεντέλη, έκαψε εκεί την παλιά Πεντέλη, έκαψε τη Νέα Πεντέλη, έφτασε στα σύνορα των Βριλησσίων, πέρασε στο ρέμα του Βριλησσού, έκαψε και το Χαλάνδρι, καταλαβαίνετε ότι ήταν μια φωτιά η οποία είχε μια πολύ μεγάλη δυναμική Εγώ θα σας πω ότι κατέβαινε η φωτιά και από το ρέμα Πεντέλης Χαλανδρίου. Δηλαδή ερχόταν και σε δεύτερο και σε τρίτο μέτωπο και εκεί ανακόπηκε. Υπήρχαν επίγεια μέσα πάρα πολλά στο ρέμα στο όριο των Μελισσίων με τη Νέα Πεντέλη και ανακόπηκε η φωτιά εκεί ακριβώς, να μην περάσει στα Μελίσσια, γιατί και εκεί θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Σε ό, τι έχει να κάνει με την πυρκαγιά, με το σημείο που συζητάμε τώρα για το ρέμα του Βριλησσού, πράγματι εκεί υπήρχε μία πολύ μεγάλη δυναμική της φωτιάς. Συναντούσε εύφλεκτη καύσιμη ύλη και προχωρούσε» τόνισε ο δήμαρχος Βριλησσίων.

«Ένα θέμα βεβαίως είναι το πώς τα επίγεια μέσα, τα οποία βεβαίως βρισκόταν σε μεγάλη διασπορά δυνάμεων, δεν μπόρεσαν να είναι στο σημείο του Βριλησσού» τόνισε ο δήμαρχος.

«Σε εμάς, ενώ εναέρια μέσα, αυτά τα ελικόπτερα τα Έρικσον, τα οποία κάνουν καταπληκτική πραγματικά δουλειά, ήρθαν στο δάσος το περιαστικό των Άνω Βριλησσίων, επίγεια μέσα δεν είχαμε στο σημείο του Βριλησσού. (..) Εγώ διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν επαρκή επίγεια μέσα για να καλύψουν όλο αυτό το πολύ μεγάλο, η αλήθεια είναι, μέτωπο της πυρκαγιάς, το οποίο εξελισσόταν σε πολλαπλά μέτωπα μέσα στον αστικό ιστό» επισήμανε.

«Είναι αδιανόητο, αυτή τη στιγμή, μια γυναίκα στο Χαλάνδρι έχει χάσει τη ζωή της από μια φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα» είπε καταλήγοντας ο κ. Πισιμίσης.



Source link