Πώς ένας 18χρονος ονειρεύθηκε την ομάδα με την ερυθρόλευκη φανέλα; Πώς ένας σπουδαίος Ευρωπαίος NBAer “δούλευε” στο μυαλό του το ενδεχόμενο να παίξει στον Πειραιά; Ο Χάρης Σταύρου γράφει για το παράδειγμα του Ολυμπιακού που συνεχίζει να χτίζει.
Για τη συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Εβάν Φουρνιέ, ακούσατε και διαβάσατε τα πάντα.
Ποιος είναι ο Γάλλος. Με τί κίνητρο έρχεται. Τί θα προσφέρει στους Πειραιώτες. Σε τί κατάσταση βρίσκεται. Ποια ομάδα του NBA απέρριψε και με ποιες άλλες μίλησε.
Τα διαβάσατε και τα ακούσατε όλα.
Το SPORT24 κάλυψε τη μεγάλη μεταγραφή σε κάθε της στάδιο, όμως το παρασκήνιο της απόφασης του 32χρονου περιφερειακού είναι πολύ βαθύτερο και έχει προεκτάσεις που δείχνουν το πραγματικό νόημα του αθλητισμού.
Tο νόημα που τείνει να εκλείψει, σε ένα περιβάλλον τοξικότητας και αρρωστημένης αντιπαλότητας.
Το νόημα που όλο και λιγότεροι μπορούν να καταλάβουν.
Ο Ολυμπιακός μετράει τρεις σερί παρουσίες σε Final Four της EuroLeague. Το 2022 ηττήθηκε με buzzer-beater τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς στον ημιτελικό. Το 2023 ηττήθηκε με το μανταρίνι του Σέρχιο Γιουλ. Το 2024 λύγισε ξανά στον ημιτελικό, απέναντι στην ανώτερη και πιο έτοιμη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η σεζόν 2023/24 έκλεισε με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Το 2-0 στους τελικούς της Α1 έγινε 2-3, οι Πειραιώτες έχασαν και το πρωτάθλημα, από τον αιώνιο αντίπαλό τους, τον Παναθηναϊκό, που προηγουμένως είχε αναδειχθεί και πρωταθλητής Ευρώπης.
Με τους πράσινους ξανά στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τον κόσμο να πιέζει αφόρητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, στον Ολυμπιακό είχαν ξεχωρίσει τους στόχους τους, είχαν θέσει τις προτεραιότητές τους, είχαν αποφασίσει να αλλάξουν, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στις αξίες τους.
Ο Σάσα Βεζένκοβ επέστρεψε στα τέλη Ιουλίου. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είχε κλείσει πολύ νωρίτερα, το ίδιο και ο Κίναν Έβανς. Ο κοσμός ήταν εκεί και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήξερε ότι θα μπει στη σεζόν 2024/25 με το πληρέστερο ρόστερ όχι μόνο στη δική του καριέρα, αλλά στην ιστορία του τμήματος.
Κι εκεί που ο Γιώργος κι ο Παναγιώτης Αγγελόπόυλος έλεγαν ότι “το ρόστερ έκλεισε“, υπήρχε μία περίπτωση που δουλευόταν εδώ και χρόνια.
Κυριολεκτικά εδώ και χρόνια.
Ο Εβάν Φουρνιέ δεν ήταν “ακόμη ένας στόχος” για τον Ολυμπιακό.
Ο Εβάν Φουρνιέ ήταν Ο στόχος. Σύμφωνοι, η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοβ είναι η σημαντικότερη κίνηση που έκαναν φέτος οι Πειραιώτες, για πολλούς αγωνιστικούς και όχι μόνο λόγους, όμως ο Γάλλος είναι μία πολύ σπέσιαλ περίπτωση ανθρώπου και αθλητή.
Ο τρόπος με τον οποίο “βούτηξε” στον κόσμο που τον περίμενε στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε στην Equipe για τους Πειραιώτες, το θρυλικό πλέον tweet του 2022 στο Βελιγράδι, η αποκάλυψη ότι ερωτεύθηκε τον Ολυμπιακό στο Final Four του 2010 όταν ήταν ακόμη 18 ετών, η δήλωση πώς ελπίζει να κλείσει εδώ την καριέρα του, όλα αυτά δείχνουν πως ήταν απλώς θέμα χρόνου το πότε θα έρθει στα μέρη μας.
Ο συνάδελφος Γιάννης Λαμπίρης παρατήρησε το εξής στην παρουσίαση του Γάλλου. Το 2010 και το 2022, στα δύο Final Four στα οποία “δέθηκε” με τον Ολυμπιακό, οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν.
Λίγο μετά, ο Φουρνιέ παραδέχθηκε πως βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Μουστάφα Φαλ για να μαθαίνει μικρά πράγματα.
Πώς ταξιδεύουν οι Πειραιώτες, πόσες προπονήσεις κάνουν και σε τι ώρες. Ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες στα αποδυτήρια. Είχε απορίες, ρωτούσε, κρατούσε σημειώσεις, έφτασε διαβασμένος.
Η μεταγραφή του είναι μια μεγάλη νίκη για τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Για τους ανθρώπους του, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα τελευταία πολλά χρόνια.
Η απόφαση του Φουρνιέ να παίξει για δύο εκατομμύρια ετησίως ενώ μπορούσε να βρει πολλά περισσότερα στην αγορά, ακόμη και τόσο αργά στο καλοκαίρι, δείχνει πόσο σημαντικό είναι ένας οργανισμός να δουλεύει όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο.
Και στον Ολυμπιακό έχουν αποδείξει, με τα σωστά και με τα λάθη τους, ότι όσο τους ενδιαφέρει το παρόν, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο, τους ενδιαφέρει και το μέλλον.
Το πώς δέθηκε ένας 18χρονος Γάλλος με μία ομάδα που ηττήθηκε μπροστά στα μάτια του, στο Παρίσι, είναι πραγματικά όλο το νόημα του αθλητισμού. Κάποιοι δένονται με τους νικητές. Κάποιοι υποστηρίζουν τους αδύναμους και τα underdogs.
Ο Εβάν Φουρνιέ είχε οκτώ χιλιάδες Ολυμπιακούς το 2010 και άλλες 13-14 το 2022 στο Βελιγράδι. Και στη Σερβία τους είδε να μένουν στη Σταρκ Αρένα μετά από ήττα στον ημιτελικό, να τραγουδούν και να πνίγουν τον πόνο τους με τον πιο αγνό τρόπο.
Στο σύγχρονο μπάσκετ, στον σύγχρονο αθλητισμό, χτίζεις. Κάποιες φορές πρέπει και να αγοράζεις, αλλά ακόμη κι αν περπατήσεις αυτόν τον δρόμο, τα επόμενα καλοκαίρια ασχολείσαι με τα… μερεμέτια. Άρα και πάλι χτίζεις.
Και όταν λέμε ότι χτίζεις, αναφερόμαστε και στις ανθρώπινες σχέσεις. Κυρίως σε αυτές. Και στην καθημερινότητα, που είναι σκληρή σε μεγαλύτερη συχνότητα, από αυτή που πιστεύει ο κόσμος.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπαίνουν στη σεζόν 2024/25 με τα δύο καλύτερα, με τα δύο πληρέστερα ρόστερ σε όλη την Ευρώπη.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα είναι οι Dream Teams της EuroLeague, οι “teams-to-beat” ακόμη και για τα μεγαθήρια όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε.
Μακάρι το μπάσκετ αυτού του ακραία υψηλού επιπέδου να μας χαρίσει ιστορικές μάχες και μακάρι να υπάρχουν περιθώρια για να γίνουν κι άλλα βήματα προς τα εμπρός.
Πολύ αισιόδοξοι δεν είμαστε. Αλλά, διάολε, τον Φουρνιέ και τον Ναν, τον Βεζένκοβ και τον Σλούκα, τον Μιλουτίνοβ και τον Λεσόρ, τον Μπράουν και τον Ντόρσεϊ, τον Πίτερς και τον Μήτογλου, τον Παπαπέτρου και τον Παπανικολάου έχουμε.
Το “σκηνικό” είναι ονειρικό, ας καταλάβουμε -όλοι- ότι αυτό που ζούμε δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο κι ας το χαρούμε όπως πρέπει.
More Stories
‘Ο Κέντρικ Ναν άλλαξε τα πάντα στον Παναθηναϊκό’
Ο Νεϊμάρ έμεινε εκτός λίστας της Αλ Χιλάλ για το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας
Η G League United λύγισε την Κουίμσα