Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ο Νετανιάχου επέκρινε τον υπουργό Άμυνας του επειδή αμφισβήτησε τον στόχο της «ολικής νίκης» στη Γάζα

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε τον υπουργό Άμυνας του Ιωάβ Γκάλαντ, τη Δευτέρα, όταν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κ. Γκάλαντ είχε δυσφημήσει τον στόχο του Ισραηλινού ηγέτη για «απόλυτη νίκη» επί της Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα του Ισραήλ που πολεμά στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έντονα διατυπωμένη δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου ήταν μια αντανάκλαση ενός ρήγματος εντός της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού, και ευρύτερα στο Ισραήλ, σχετικά με τη εξέλιξη του πολέμου, που βρίσκεται τώρα στον 11ο μήνα του.

Το Ynet, ένα κεντρώο ισραηλινό ειδησεογραφικό μέσο, ​​ανέφερε ότι ο κ. Γκάλαντ είχε πει στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου τη Δευτέρα ότι το σύνθημα «ολική νίκη» του Νετανιάχου ήταν «ανοησία».

«Όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί την αντι-ισραηλινή αφήγηση, βλάπτει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ έχει μόνο μία επιλογή: Να πετύχει ολοκληρωτική νίκη, που σημαίνει εξάλειψη των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και απελευθέρωση των ομήρων μας. Αυτή η νίκη θα επιτευχθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρήγμα έρχεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης εβδομάδας στη σύγκρουση, όταν το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αναμενόμενα αντίποινα από το Ιράν και τη σύμμαχό του Χεζμπολάχ στον Λίβανο, παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη σύγκρουση της Γάζας και την αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου.

Για μήνες, ο Νετανιάχου είπε ότι δεσμεύτηκε να διαλύσει τον στρατό και την κυβέρνηση της Χαμάς και να απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους. Ωστόσο, ανώτερα μέλη του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας έχουν υποστηρίξει ότι οι δύο στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουν στο σπίτι τους περίπου 115 νεκρούς και ζωντανούς ομήρους.

Η Χαμάς έχει δηλώσει με συνέπεια ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει προτείνει ότι θα ήταν ανοιχτός μόνο σε μια προσωρινή παύση στον πόλεμο πολλών εβδομάδων.

Ο Γκάλαντ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, βρισκόταν συχνά σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, συγκρουόμενος μαζί του για τη νομοθεσία που επιδιώκει την αναμόρφωση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος, τις προτάσεις για τη μελλοντική διοίκηση της Γάζας και τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Αφού περισσότεροι κεντρώοι πολιτικοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση του Νετανιάχου τον Ιούνιο, πολλοί πολιτικοί αναλυτές είπαν ότι ο κ. Γκάλαντ, ο οποίος ήταν ανώτερος στρατηγός στο στρατό, έγινε η κύρια φωνή μετριοπάθειας στους κύκλους λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης.

Η δικηγόρος, πολιτικός και μέλος του Λικούντ, Τάλι Γκότλιβ, η οποία ήταν παρούσα στην απόρρητη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα, δήλωσε σοκαρισμένη με τη δήλωση του Γκάλαντ, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον απολύσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Ο Γκάλαντ φέρεται να είπε ότι το Ισραήλ βρισκόταν “σε σταυροδρόμι” μεταξύ μιας συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων, μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και του χαμηλώματος των πυρών στο βόρειο μέτωπο, έναντι της συνέχισης του σφυροκοπήματος της Χαμάς, αλλά χωρίς να δεχτεί τους ομήρους, και στη συνέχεια την ολοκλήρωση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ και πιθανώς το Ιράν.

Ο Γκάλαντ είπε ότι υποστήριζε τη δεύτερη επιλογή. Το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ έχει επίσης ευρέως αυτήν την άποψη. Σύμφωνα με τον Γκάλαντ, το σύνθημα της «ολικής νίκης» του πρωθυπουργού ήταν ένα «χτύπημα των πολεμικών τυμπάνων» που δεν υποστηρίχθηκε από πράξεις, υποδεικνύοντας την κριτική του στον Νετανιάχου καθώς και στους ακροδεξιούς υπουργούς Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που και οι δύο κάλεσαν για ολοκληρωτικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στον Λίβανο.

 

Με πληροφορίες από New York Times & Jerusalem Post



Source link