11 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Νέα σχολική χρονιά με νέους κανόνες – Οι τρεις άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων


Άνοιξε η σχολική χρονιά που φέρνει νέους κανόνες και σειρά αλλαγών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από σήμερα η χρήση του κινητού κατά την εκπαιδευτική διαδικασία θα τιμωρείται, με πρόβλεψη αποβολής του μαθητή λόγω της κατοχής και χρήσης του ακόμη και στο προαύλιο. Ταυτόχρονα για τους μαθητές της 3ης Λυκείου θα τεθεί την επόμενη Δευτέρα σε λειτουργία το Ψηφιακό Φροντιστήριο, προσφέροντας απογευματινές παραδόσεις των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός από το 2ο Δημοτικό Γλυφάδας, όπου παρέστη στον Αγιασμό, προέτρεψε τα παιδιά να μην χρησιμοποιούν τα κινητά στο σχολείο και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση 30.000 διαδραστικών πινάκων.

«Nα κάνουμε μια συμφωνία, αναφέρομαι στα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτά που ήδη έχετε κινητό. Να συμφωνήσουμε πως το κινητό την ώρα του σχολείου είναι στην τσάντα. Καλή χρόνια!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας προβλέπουν τριήμερη αποβολή σε περίπτωση που κάποιος μαθητής βιντεοσκοπεί, φωτογραφίζει ή μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του κρυφά . Αν το υλικό αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Οι μαθητές και στο προαύλιο θα πρέπει να έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά και στην τσάντα.

«Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε με τα παιδιά με πειθώ» τονίζει ο Διευθυντής του Αναξαγόρειου Γενικού Λυκείου Νέας Ερυθραίας Παναγιώτης Σπιθουράκης.

Από το 2ο Δημοτικό Γλυφάδας , όπου παραβρέθηκε στον αγιασμό ο πρωθυπουργός μίλησε για τις υποδομές των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Ξέρω ότι όλα τα σχολεία της χώρας δεν είναι σαν το 2ο Δημοτικό θέλουμε όμως όλα τα σχολεία της χώρας να γίνουν σαν το 2ο Δημοτικό απο πλευράς υποδομών. Για τα παιδιά της πέμπτης και της έκτης δημοτικού έχουμε κάποιες εκκρεμότητες για τους διαδραστικούς πίνακες. Οι διαδρατικοί πίνακες θα το δείτε κι εσείς στην πράξη είναι μία μεγάλη καινοτομία. Έχουμε τοποθετήσει 30.000 τέτοιους πίνακες».

Ένα ακόμα εργαλείο θα έχουν από τις 16 Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων. 98 εκπαιδευτικοί θα προσφέρουν μέσω πλατφόρμας για 3 ωρες κάθε απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση υποστηρικτικά μαθήματα σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του Γενικού και Επαγγελματικού λυκείου.

Τα πρώτα μαγνητοσκοπημένα σύντομα βίντεο για τους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου έχουν ηδη ανέβει στην πλατφόρμα DIGITAL SCHOOL και αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών.

«Θα επενδύσουμε στα σχολεία μας κάθε χρόνο θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι με περισσότερους μόνιμους διορισμούς και καλύτερες υποδομές» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στόχος του υπουργείου παιδείας είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν ψηφιοποιηθεί όλα τα μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού εως και την Γ’ Λυκείου.

Οι άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews Γεωργία Σκιτζή σε τρία επίπεδα κινούνται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αναμόρφωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας: ενίσχυση του προσωπικού/ έμψυχου δυναμικού, αλλαγή στην εικόνα της σχολικής στέγης και είσοδος της τεχνολογίας στα σχολεία.

«Θα επανασχεδιάσουμε κάθε λεπτομέρεια για τα σχολεία και οι αλλαγές θα είναι συνεχείς» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για μία κοινωνική πολιτική στην πράξη.

Οι άξονες των παρεμβάσεων στην παιδεία αφορούν καταρχάς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών (10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, 20.000 αναπληρωτές συνεπικουρούν την παράλληλη στήριξη. Παράλληλα 4πλασιάστηκαν οι διορισμοί στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Ένας άλλος άξονας αφορά την επένδυση στις σχολικές υποδομές (Πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου: 250 εκατ. για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων) ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται μεταξύ άλλων και στην καινοτομία στην εκπαίδευση (Π.χ διαδραστικοί πίνακες για καλύτερη μαθησιακή διαδικασία/ πιο δημιουργικό και ουσιαστικό μάθημα).

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης, Ελίνα Κολύβα



Source link