Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή: Γιατί η Ελλάδα τέθηκε σε συναγερμό – Οι προκλήσεις και οι απειλές


Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα τέθηκε σε συναγερμό καθώς στην περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης, να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, όπως μια πιθανή μεταναστευτική κρίση και οικονομικές επιπτώσεις.

Από την πρώτη στιγμή που έφτασαν τα μηνύματα για κλιμάκωση της κρίσης, έχει τεθεί σε συναγερμό και η Αθήνα, όπως και άλλες πρωτεύουσες, καθώς πέραν των γεωπολιτικών κινδύνων που επηρεάζουν άμεσα τη χώρα λόγω της εγγύτητας στην περιοχή της κρίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις και απειλές.

Έτσι, την Τετάρτη στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκε όλο αυτό το πλαίσιο και υπάρχει επαγρύπνηση και συντονισμός των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Μετανάστευσης και της ΕΥΠ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε πρόκληση που θα προκύψει.

Έχει ενεργοποιηθεί μάλιστα το σχέδιο «Κόσμος». Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο κι εφόσον χρειαστεί θα επαναληφθεί, αν και προς το παρόν διεξάγονται ακόμα εμπορικές πτήσεις από και προς τον Λίβανο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews Νίκος Μελέτης.

Αν όμως κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση, ίσως χρειαστεί να επιστρατευτούν και ναυτικές δυνάμεις για τον απεγκλωβισμού πολιτών από το Λίβανο. Και αυτό σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με τις μεγάλες δυνάμεις που έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στην περιοχή. Έχουν εγκαταστήσει κυρίως στην Κύπρο κέντρα συντονισμού για ένα μεγάλο πιθανό σχέδιο απεγκλωβισμού ξένων πολιτών.

Επίσης, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε λειτουργία προκειμένου να δοθεί οποιαδήποτε συνδρομή στους Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα και υπάρχει και απευθείας συντονισμός με τη Λευκωσία, καθώς η Κύπρος θα σηκώσει μεγάλο βάρος είτε από μεταναστευτικές ροές, είτε για υποδοχή ξένων πολιτών που θα απεγκλωβιστούν από την εμπόλεμη ζώνη.

Ο διθπλωματικός συντάκτης τόνισε στη συνέχεια ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, αλλά όχι άμεσα. Στο Λίβανο ζουν σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους και έτσι μια κλιμάκωση πιθανότατα θα οδηγήσει σε έξοδό τους είτε από ξηράς είτε δια θαλάσσης, υπολογίζοντας συγχρόνως και τους πολίτες του Λιβάνου που θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πάντως έχουν υπάρξει προετοιμασίες για τη διαχείριση αυξημένων ροών στην Ελλάδα και συγχρόνως εντείνονται οι έλεγχοι. Εάν υπάρξει νέα προσφυγική ροή, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί και ο γεωπολιτικός κίνδυνος από μία ενδεχόμενη κλιμάκωση, η οποία θα αποσταθεροποιήσει και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Θα έχει επίσης οικονομικές συνέπειες τόσο με την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου αλλά και τη νέα διαταραχή που πιθανόν θα φέρει στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές Γερμανίας και Αυστρίας – Συνάντηση υπουργών των χωρών του Κόλπου με το Ιράν

Ραγδαίες συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο στη Μέση Ανατολή.

Υπουργοί των χωρών του Κόλπου και του Ιράν συζήτησαν σήμερα (3/10) στην Ντόχα την αποκλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν στο πλαίσιο της συνάντησης των Αραβικών χωρών που διοργανώνει το Κατάρ.

Όπως μετέδωσε αποκλειστικά το Reuters, οι Αραβικές χώρες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους στην ένταση μεταξύ των δύο χωρών, εν μέσω ανησυχιών ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση θα απειλήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των χωρών του Κόλπου.

Το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Αυστρίας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η κίνηση ήταν η απάντηση στα «απαράδεκτα», όπως τα χαρακτηρίζει η Τεχεράνη «μέτρα» των δύο ευρωπαϊκών χωρών, που κάλεσαν επίσης για εξηγήσεις τους Ιρανούς απεσταλμένους στη χώρα τους μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.



Source link