Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Λυκός Οίκος: Η προεδρική κατοικία με τις 412 πόρτες, τα 147 παράθυρα και τα 28 τζάκια

Λυκός Οίκος: Η προεδρική κατοικία με τις 412 πόρτες, τα 147 παράθυρα και τα 28 τζάκια

Είναι ίσως η πιο διάσημη κατοικία σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι άλλη από την προεδρική (κατοικία) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Γνωστή και ως Λευκός Οίκος είναι η επίσημη κατοικία του εκάστοτε προέ­δρου των ΗΠΑ.

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Ουάσιγκτον επί της Λεωφόρου Πενσυλβάνιας 1600.

Η ιστορία της πιο διάσημης κατοικίας στον κόσμο

Στις 13 Οκτωβρίου 1792, ο πρόεδρος Τζορτζ Ουάσιγκτον έθεσε τελετουργικά τον ακρογωνιαίο λίθο του κτιρίου που θα γινόταν η επίσημη κατοικία των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, επέλεξε την τοποθεσία για τον Λευκό Οίκο το 1791.

Τον επόμενο χρόνο, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε και επιλέχθηκε το σχέδιο που υπέβαλε ο ιρλανδικής καταγωγής αρχιτέκτονας James Hoban.

Μετά από οκτώ χρόνια κατασκευής, ο πρόεδρος Τζον Άνταμς και η σύζυγός του Αμπιγκέιλ μετακόμισαν στην ημιτελή ακόμη κατοικία.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του 1812, οι Βρετανοί έβαλαν φωτιά στο Προεδρικό Σπίτι και ο James Hoban ορίστηκε να το ξαναχτίσει.

Ο Τζέιμς Μονρόε μετακόμισε στο κτίριο το 1817, και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του κατασκευάστηκε η Νότια Στοά.

Το 1829, ο Άντριου Τζάκσον επέβλεψε την προσθήκη του Βόρειου Portico. Στα τέλη του 19ου αιώνα διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για τη σημαντική επέκταση του Προεδρικού Οίκου ή για την κατασκευή μιας εντελώς νέας κατοικίας, αλλά τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

To οβάλ γραφείο

Το 1902, ο Πρόεδρος Theodore Roosevelt ξεκίνησε μια σημαντική ανακαίνιση του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των γραφείων του Προέδρου από τον Δεύτερο Όροφο της κατοικίας στο νεόκτιστο προσωρινό κτίριο των Εκτελεστικών Γραφείων (σήμερα γνωστό ως Δυτική Πτέρυγα).

Η ανακαίνιση του Ρούσβελτ σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από το διάσημο νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο McKim, Mead and White. Ο διάδοχος του Ρούσβελτ, ο Πρόεδρος Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, κατασκεύασε το Οβάλ Γραφείο μέσα σε μια διευρυμένη πτέρυγα γραφείων.

Λιγότερο από πενήντα χρόνια μετά την ανακαίνιση του Ρούσβελτ, ο Λευκός Οίκος παρουσίαζε ήδη σημάδια σοβαρής δομικής αδυναμίας.

Ο πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν ξεκίνησε μια ανακαίνιση του κτιρίου κατά την οποία αποσυναρμολογήθηκαν τα πάντα εκτός από τους εξωτερικούς τοίχους. Την ανακατασκευή επέβλεψε ο αρχιτέκτονας Λορέντζο Γουίνσλοου και το 1952 η οικογένεια Τρούμαν μετακόμισε ξανά στον Λευκό Οίκο.

Κάθε πρόεδρος μετά τον Τζον Άνταμς έχει κατοικήσει στον Λευκό Οίκο και η ιστορία αυτού του κτιρίου εκτείνεται πολύ πέρα από την κατασκευή των τοίχων του.

Τι περιλαμβάνει η κατοικία

Από τα δωμάτια του διαδρόμου του ισογείου, που μετατράπηκαν από την αρχική τους χρήση ως χώροι υπηρεσιών, μέχρι τα δωμάτια του κρατικού ορόφου, όπου έχουν φιλοξενηθεί αμέτρητοι ηγέτες και αξιωματούχοι, ο Λευκός Οίκος είναι τόσο το σπίτι του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και της οικογένειάς του, όσο και ένα ζωντανό μουσείο της αμερικανικής ιστορίας.

Ο Λευκός Οίκος παραμένει ένας τόπος όπου η ιστορία συνεχίζει να εκτυλίσσεται.

  • Η κατοικία διαθέτει 132 δωμάτια, 35 μπάνια και 6 επίπεδα. Υπάρχουν επίσης 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 28 τζάκια, 8 σκάλες και 3 ανελκυστήρες.
  • Η κουζίνα του Λευκού Οίκου είναι σε θέση να σερβίρει δείπνο σε 140 καλεσμένους και ορεκτικά σε περισσότερους από 1.000.
  • Ο Λευκός Οίκος απαιτεί 570 γαλόνια χρώματος για να καλύψει την εξωτερική του επιφάνεια.
  • Σε διάφορες περιόδους της ιστορίας, ο Λευκός Οίκος ήταν γνωστός ως το «Προεδρικό Παλάτι», το «Σπίτι του Προέδρου» και το «Μέγαρο του Εκτελεστικού Γραφείου».
  • Ο πρόεδρος Theodore Roosevelt έδωσε επίσημα στον Λευκό Οίκο το σημερινό του όνομα το 1901.

Το όλο οικοδόμημα περιβάλλεται με εκτάσεις χλόης και δένδρων.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link