Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κόντρα για τις παρακολουθήσεις: Τα 5 κόμματα ζητούν να οριστεί συζήτηση έως την Παρασκευή που διακόπτει η Βουλή – Αύριο η απάντηση Τασούλα


Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η Ένωση Εισαγγελέων τονίζει, πως είναι θεμιτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων και των εισαγγελικών κρίσεων, πρέπει όμως να μην υπερβαίνει την ευπρεπή εκφορά δημόσιου λόγου, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την ανεξαρτησία των Λειτουργών της Δικαιοσύνης, και χωρίς να επιδιώκεται, άμεσα ή έμμεσα, η χειραγώγησή τους. Την ίδια ώρα τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητούν πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης με ξεχωριστά αιτήματά τους. Απάντηση αναμένεται να δώσει αύριο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Διαβάστε επίσης «Μετωπική» για τις παρακολουθήσεις: Μύδροι κατά της δικαιοσύνης από την αντιπολίτευση – Η αντίδραση της κυβέρνησης

Ειδικότερα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας συμφώνησαν σε μία κοινή στόχευση ότι πρέπει να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να εξετάσει ως «μάρτυρες» στην υπόθεση αυτή την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κυρία Φιλίνη και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Αχιλλέα Ζήση, γιατί, όπως λένε τα κόμματα, υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Για να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χρειάζονται τα δύο πέμπτα της. Η Επιτροπή αριθμεί 27 μέλη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα, που σημαίνει ότι απαιτείται ακόμα ένας βουλευτής για να είναι σύμφωνα με τον κανονισμό τα αιτήματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει πει σε δημοσιογράφους ότι «δεν μπορεί η Βουλή να μετατραπεί σε ένα υπέρτατο δικαστήριο που θα κρίνει αποφάσεις των δικαστών».

Μιλώντας στο ΕΡΤ News η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Δυτικής Αθήνας Μαρία Συρεγγέλα είπε ότι δεν προβλέπεται σε κανένα άρθρο του κανονισμού της Βουλής. Ειδικότερα, η γραμματέας της ΝΔ ανέφερε ότι «το άρθρο 43 του κανονισμού της Βουλής λέει ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλούνται οι εισαγγελείς να μιλήσουν μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες της δικαιοσύνης» και πρόσθεσε: «Δεν θα μας φέρνουν τα πορίσματά τους για τους ελέγχουμε εμείς, η νομοθετική εξουσία. Δεν έχουμε αυτή την αρμοδιότητα. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών, εμείς εκπροσωπούμε την νομοθετική εξουσία, η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη».

Β. Κεχαγιά: Προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει με βάση ποια στοιχεία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο φάκελος. Όταν υπάρχουν ντοκουμέντα, τα οποία δεν μπορεί κάποιος να τα διαψεύσει, και λένε ότι πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων και εισαγγελείς και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ και από το Predator, δηλαδή από κάποιους ιδιώτες όπως χαρακτηρίζονται στην εισαγγελική ανακοίνωση, και μόνο αυτό – δεν σας λέω όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει σε βάθος διετίας στο φως της δημοσιότητας – δείχνει ότι υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο. Για την εισαγγελία φαίνεται ότι αυτό το ενιαίο κέντρο δεν υπήρχε. Όμως αυτό παραβιάζει τη λογική μας. Γι’ αυτό τον λόγο μιλάμε για προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος» σχολίασε σήμερα σε συνέντευξή της στο Οπεν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά.

Ν. Ανδρουλάκης: Το δεύτερο σκάνδαλο μετά τις υποκλοπές είναι αυτό της συγκάλυψης

«Εδώ και δύο χρόνια, κάνω έναν αγώνα που δεν είναι προσωπικός αλλά αφορά την ιστορία του λαού μας, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Πραγματικά, η απόφαση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όχι μόνο πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά τώρα υπάρχει και ένα δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της συγκάλυψης» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από τη Μεσσηνία.

Κάλεσε δε όλα τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθούν απέναντι σε αυτές τις προσβολές. «Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Το έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Δεν μπορεί η χώρα να πάει πίσω στις σκοτεινές περιόδους, επειδή ο Πρωθυπουργός θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες του ίδιου και του Μαξίμου της εποχής 2021-2022. Προσωπικά, θα συνεχίσω τον αγώνα μου θεσμικά, όπως κάναμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου βγάλαμε αντισυνταγματικό τον νόμο Τσιάρα. Έκανα ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το γεγονός ότι η ΕΥΠ δεν εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι αδιανόητο για μία ευρωπαϊκή χώρα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με νέα αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε.



Source link