Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κ. Ζαχαριάδης στο Πρώτο για Δραγασάκη: Έχει ταυτίσει την προσωπική του πολιτική διαδρομή με το χώρο μας-Ήταν λάθος να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ (audio)


Τις πολιτικές εξελίξεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη-ενός ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για «υπονόμευση της εσωτερικής δημοκρατίας» στο κόμμα- κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Κώστας Ζαχαριάδης, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Γιάννης Δραγασάκης έχει ταυτίσει την προσωπική του πολιτική διαδρομή με το χώρο μας-Διαφωνώ με την απόφαση του να αποχωρήσει από το κόμμα-Ήταν λάθος»

Όπως και δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, «κατ’ αρχήν, όταν υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη, για μένα τουλάχιστον, είναι και στενάχωρη και δύσκολη. Διότι, όντως ο Γιάννης Δραγασάκης έχει ταυτίσει την προσωπική του πολιτική διαδρομή με το χώρο μας, επειδή έχει πολλές δεκαετίες προσφορά με το χώρο της Αριστεράς στο σύνολό του, στην αρχή στο Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά το συνέδριο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, πρωταγωνιστής στο Συνασπισμό, μετά πρωταγωνιστής στο ΣΥΡΙΖΑ, πρωταγωνιστής και στην κυβέρνηση. Όταν κάποιοι πηδάγανε από τα παράθυρα πιστεύοντας ότι έτσι θα φύγουν από τις ευθύνες τους και θα δραπετεύσουν, ο Δραγασάκης ήταν εκεί. Είναι ένας άνθρωπος πάρα πολύ σοβαρός. Εγώ διαφωνώ με την απόφαση που πήρε. Θεωρώ ότι είναι λάθος. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δεν τον σέβομαι και δεν τιμώ την ιστορία του, τη διαδρομή του και την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα. Κοιτάξτε, όποιος δεν μπορεί να τιμήσει και να εκτιμήσει ακόμη και κάποιον με τον οποίο διαφωνεί και χωρίζουν οι δρόμοι, να δούμε αν αυτό είναι συγκυριακό, αν είναι πιο μόνιμο, δεν σέβεται την ιστορία του και άρα στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί να σεβαστεί τον εαυτό του. Βλέπετε σ’ όλα τα κόμματα, μεγαλύτερα, μικρότερα, υπάρχουν διαφωνίες. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και στο ύψος της ιστορικότητας και της στιγμής του ανθρώπου που παίρνει μια απόφαση που εσύ διαφωνείς».

«Άθλιες οι επιθέσεις προς τον Γιάννη Δραγασάκη-Είναι ανιστόρητες»

Και στη συνέχεια, συμπλήρωσε «Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή την επιστολή του, είναι σαφές ότι ο Γιάννης δεν πήρε αυτή την απόφαση τον τελευταίο ένα μήνα. Είναι μια απόφαση την οποία την έχει πάρει μέσα στον τελευταίο χρόνο σκεπτόμενος κάποια πράγματα και δεν το έκανε πριν τις ευρωεκλογές, ούτε πήγε σε κάποιο άλλο κόμμα που δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα τα δικά μας. Δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα στο χώρο τον οποίο ο ίδιος τον ίδρυσε, τον κράτησε όρθιο στα πέτρινα χρόνια, τον έκανε μεγάλο κόμμα ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα και με τη σεμνότητα που τον διακρίνει πήρε αυτή την απόφαση. Δεν το έκανε σε μια βδομάδα ή ένα μήνα πριν τις εκλογές. Θεωρώ αυτές τις επιθέσεις είτε επώνυμες, είτε ανώνυμες άθλιες. Και μάλιστα είναι άθλιες διότι είναι ανιστόρητες. Και όποιος δεν έχει στην πολιτική παρελθόν (δεν λέω να έχει ο ίδιος παρελθόν), να αναγνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να έχει μέλλον».

«Στόχος μας να βρούμε τα πατήματα και τις ισορροπίες μας-Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο για να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με την κοινωνία»

Αναφορικά με το τι επρόκειτο να συμβεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-μιας και το κόμμα βρίσκεται συνεχώς σε μια μόνιμη αναστάτωση και γρίνια- ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε χαρακτηριστικά το εξής στον Βασίλη Αδαμόπουλο «κοιτάξτε, νομίζω ότι είναι τα απόνερα του περσινού μεγάλου πολιτικού σεισμού. Δεν έχει υπάρξει μια εξισορρόπηση της κατάστασης. Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε, είναι να βρούμε τα πατήματα και τις ισορροπίες μας. Νομίζω ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές ανοίγει ένας νέος δρόμος για όλους μας, για να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε για το πού είμαστε και το πού θέλουμε να πάμε. Και νομίζω ότι την επόμενη περίοδο πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο για να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με την κοινωνία. Να εκφράσουμε έναν κόσμο ο οποίος μπορεί να ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το ‘19 και το ‘23, αλλά τώρα πολύ πιθανό δεν πήγε να ψηφίσει. Βρίσκεται σε αδιέξοδο η καθημερινότητά του με όλα αυτά που συμβαίνουν (…)».

Έπειτα, ο κ. Ζαχαριάδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει «Από το 2023 και μετά έχουμε μια συνθήκη που δεν την είχαμε στη μεταπολίτευση, δηλαδή τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος με ενάμισι κόμμα. Ένα κόμμα το οποίο δεσπόζει, το οποίο είναι περίπου στη μισή του δύναμη και μετά, μικρότερα κόμματα. Αυτή η κατάσταση χειροτέρευσε το 2024 διότι κατέρρευσε η Νέα Δημοκρατία. Εκλογικά πήγε από το 41% στο 28%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε λίγο ακόμα, έχασε 3%. Το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε. Άρα προκύπτει ζήτημα, όπως λέτε σωστά πολιτικής αντιπροσώπευσης. Είναι κρίση του πολιτικού συστήματος. Είναι κρίση της δημοκρατίας. Αυτό σε κάθε περίπτωση είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια δυνατότητα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μεταξύ τους-όσα είναι σε όμορους χώρους-να βρουν διαύλους επικοινωνίας και να πάρουν πρωτοβουλίες για να ανασυνθέσουν αυτό το χώρο (…). Και αν δεν το κάνει ο χώρος ο δικός μας, όπως για παράδειγμα έγινε μια προσπάθεια στη Γαλλία και εκτιμώ ότι πέτυχε, τότε οι αντιστάσεις θα ξεπηδήσουν από το φάσμα το πολιτικό που είναι πέραν του γαλάζιου, του βαθύ μπλε και πηγαίνει προς το γκρι και προς το μαύρο».

Τέλος, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να ανακτήσει και θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του δυναμική, πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα της κοινωνίας. Πρέπει να ασχοληθεί με το μέλλον. Και βεβαίως πρέπει να σέβεται το παρελθόν, χωρίς να λέει κανένας ότι το παρελθόν μας είναι η Καινή Διαθήκη, η Παλαιά Διαθήκη. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό είμαστε. Δεν θα ήμασταν εδώ χωρίς αυτό. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι έχουμε κάνει δημόσια κριτική σε χρόνο ενεστώτα και έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη μας. Αλλά πάμε μπροστά. Εδώ χρειαζόμαστε ένα άλμα προς τα εμπρός. Ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Μια μεγάλη πολιτική ανανέωση του Κόμματός μας και στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων. Οι πρωτοβουλίες ανασύνθεσης για να γίνει ο ευρύτερος χώρος μας πλειοψηφικός».



Source link