Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ισραηλινός ειδικός προειδοποιεί για τουρκικές απειλές: «Στην Κύπρο δεν έστειλαν μισθοφόρους, σε εμάς όμως;»

Ισραηλινός ειδικός προειδοποιεί για τουρκικές απειλές: «Στην Κύπρο δεν έστειλαν μισθοφόρους, σε εμάς όμως;»

Να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το σύγχρονο μοντέλο στρατιωτικών επεμβάσεων της Τουρκίας σε ξένα μέτωπα, καλεί τη χώρα του κορυφαίος Ισραηλινός αναλυτής, προειδοποιώντας ότι ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν δεν λέει λόγια του αέρα.

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να απειλεί το Ισραήλ, προκαλώντας ένα κύμα ανησυχίας, αλλά και αναλύσεων από Ισραηλινούς ειδικούς, για το που είναι ικανή να φτάσει η Άγκυρα, που υποστηρίζει αναφανδόν τη Χαμάς.

Μιλώντας στις 28 Ιουλίου, στη γενέτειρά του Ρίζε, ο Ερντογάν είπε: «Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα γελοία πράγματα στην Παλαιστίνη. Ακριβώς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορεί να κάνουμε το ίδιο με αυτούς».

Μπορεί ο Ερντογάν να μην ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά για ερευνητή σε στρατηγικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ (JISS), Τζόναθαν Σπάιερ, η επιλογή των παραδειγμάτων του Ερντογάν πρέπει να σημειωθεί προσεκτικά.

Σημειωτέων ότι το εν λόγω συντηρητικό JISS ασκεί επιρροή σε ισραηλινούς πολιτικούς, έχοντας στις τάξεις του κορυφαίους στρατιωτικούς, εμπειρογνώμονες όπως ο πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου, στρατηγός ε.α. Γιάκοβ Αμιντρόρ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, Εφραίμ Ίνμπαρ κ.α.

Οι μέθοδοι του πολέμου δι΄αντιπροσώπων που χαρακτήρισαν την τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή την τελευταία δεκαετία, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο ισραηλινο-παλαιστινιακό πλαίσιο

Σε ανάλυσή του, λοιπόν, στη Jerusalem Post, ο Τζόναθαν Σπάιερ, υπενθυμίζει στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας, αναφερόμενος και στην Κύπρο. «Μόλις πριν από μισό αιώνα φέτος, οι τουρκικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια ταχεία εισβολή στην Κύπρο (1974). Αυτή τη στιγμή, τα τουρκικά στρατεύματα συμμετέχουν σε μια αδιάλειπτη εισβολή στο Ιράκ, ενάντια στο εξεγερμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK)» αναφέρει ο Σπάιερ.

Ωστόσο, του Ισραηλινού αναλυτή δεν του διέφυγε της προσοχής το γεγονός ότι ο Ερντογάν απέφυγε στις απειλές του να αναφερθεί σε κάποιο από τα παραπάνω στρατιωτικά «κατορθώματα».

Η αναφορά του σε Λιβύη και Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν ήταν τυχαία, λέει ο Σπάιερ.

«Οι τουρκικές επεμβάσεις στη Λιβύη και το Καραμπάχ, σε αντίθεση με αυτές στην Κύπρο και το Ιράκ, χαρακτηρίστηκαν κυρίως από τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι μη κρατικοί φορείς και οι μαχητές που λειτουργούν για λογαριασμού άλλου [Τουρκία]» αναφέρει ο ισραηλινός ειδικός.

Έχοντας εκπονήσει ο ίδιος μελέτη το 2020, για τις επεμβάσεις σε Λιβύη και Καραμπάχ, διαπίστωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις, τη στρατολόγηση και η ανάπτυξη μαχητών πραγματοποιήθηκε από την τουρκική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας SADAT, βάσει σύμβασης με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Σπάιερ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τον στενό δεσμό του ιδρυτή της SADAT Αντνάν Τανριβέρντι και του Τούρκου προέδρου, ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Στη Λιβύη, ο SADAT στρατολόγησε και Σύριους αντάρτες που ευθυγραμμίζονταν με την Τουρκία και ήταν υπεύθυνη για τη στρατολόγηση, τη μεταφορά και εμπλοκή τους στη Λιβύη για την υπεράσπιση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που σχετίζεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ομοίως, Σύριοι μαχητές στρατολογήθηκαν και αναπτύχθηκαν από τη SADAT, σε συνεργασία με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Θα στείλει μισθοφόρους ο Ερντογάν;

Με δεδομένο αυτό το ιστορικό, ο Σπάιερ αναφέρει ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι οι μέθοδοι του πολέμου δι΄αντιπροσώπων που χαρακτήρισαν την τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο ισραηλινο-παλαιστινιακό πλαίσιο.

Ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας εκτιμά πως αν και είναι απίθανο η SADAT να ναυλώνει αεροσκάφη και να στείλει μισθοφόρους στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη σύντομα, ωστόσο λέει πως θα ήταν λάθος θα θεωρηθούν οι δηλώσεις του Ερντογάν λόγια του αέρα.

«Το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο το τουρκικό κράτος συνεργάζεται και συνάπτει συμβάσεις με φαινομενικά ιδιωτικούς ισλαμιστικούς φορείς προκειμένου να επιδιώξει στόχους που υπερβαίνουν τους επίσημους διπλωματικούς στόχους και σχέσεις της Άγκυρας αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά» τονίζει.

«Η SADAT, πράγματι, ενδιαφέρεται στενά για το Ισραήλ» λέει ο Σπάιερ υπενθυμίζοντας παλαιότερη ομιλία του Τανριβέρντι, το 2019 που είπε ότι «ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να προετοιμάσει έναν στρατό για την Παλαιστίνη εκτός Παλαιστίνης. Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι αν βομβαρδίσει [την Παλαιστίνη], μια βόμβα θα πέσει και στο Τελ Αβίβ».

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι μετά την 7ης Οκτωβρίου, δεξαμενή σκέψης που διατηρεί η SADAT έβγαλε ανακοίνωση υποστηρικτική της Χαμάς, προτείνοντας τον σχηματισμό και την ανάπτυξη ενός «ισλαμικού στρατού» για τον τερματισμό της «κατοχής» του Ισραήλ.

Έτσι για τον Τζόναθαν Σπάιερ, είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των πολέμων δι’ αντιπροσώπων της Τουρκίας, και ειδικότερα του ρόλου της SADAT.

«Ο Τούρκος ηγέτης μοιάζει και ενεργεί σαν εχθρός του Ισραήλ. Με καθυστέρηση, πρέπει πλέον να αναγνωριστεί ως τέτοιος» καταλήγει ο Ισραηλινός ερευνητής.



Source link