Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αναπροσάρμοσε το πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ που εστιάζει στην Κίνα

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αναπροσάρμοσε το πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ που εστιάζει στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάρτιο ένα άκρως απόρρητο πυρηνικό στρατηγικό σχέδιο που για πρώτη φορά επαναπροσανατολίζει την αποτρεπτική στρατηγική της Ουάσινγκτον στην επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, ανέφεραν την Τρίτη οι New York Times. Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ποτέ ότι ο Μπάιντεν ενέκρινε την αναθεωρημένη στρατηγική, με τίτλο «Καθοδήγηση για την πυρηνική εφαρμογή», ανέφερε η εφημερίδα. Μια μη διαβαθμισμένη κοινοποίηση προς το Κογκρέσο για την αναθεώρηση αναμένεται να σταλεί πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν από το αξίωμα, ανέφερε η εφημερίδα.

Σε πρόσφατες ομιλίες, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν τη δυνατότητα να αναφερθούν στην αναθεώρηση της στρατηγικής, ανέφερε η εφημερίδα. Η στρατηγική επικαιροποιείται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου, πρόσθεσε η εφημερίδα. «Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξέδωσε μια αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης και οδηγίες σχεδιασμού της απασχόλησης πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ.

«Ενώ το συγκεκριμένο κείμενο της Κατευθυντήριας Γραμμής είναι απόρρητο, η ύπαρξή της δεν είναι σε καμία περίπτωση μυστική. Η Καθοδήγηση που εκδόθηκε νωρίτερα φέτος δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια μεμονωμένη οντότητα, χώρα ή απειλή».

O Τζο Μπάιντεν, στο τελευταίο του ίσως συνέδριο των Δημοκρατικών στο οποίο παίρνει τον λόγο.

Αξιωματούχοι με δηλώσεις τους είχαν προοικονομήσει την αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ

Αλλά σε πρόσφατες ομιλίες, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν τη δυνατότητα να υπαινιχθούν την αλλαγή – με προσεκτικά περιορισμένες, μεμονωμένες προτάσεις – πριν από μια πιο λεπτομερή, μη διαβαθμισμένη κοινοποίηση στο Κογκρέσο που αναμένεται πριν από την αποχώρηση του κ. Μπάιντεν από το αξίωμα.

«Ο πρόεδρος εξέδωσε πρόσφατα επικαιροποιημένες οδηγίες για την χρήση πυρηνικών όπλων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι πολλαπλοί πυρηνικά εξοπλισμένοι αντίπαλοι», δήλωσε ο Βιπίν Ναράνγκ, πυρηνικός στρατηγικός του M.I.T. που υπηρέτησε στο Πεντάγωνο, νωρίτερα αυτό το μήνα πριν επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. «Και ειδικότερα», πρόσθεσε, η καθοδήγηση για τα όπλα λαμβάνει υπόψη «τη σημαντική αύξηση του μεγέθους και της ποικιλομορφίας» του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.

Τον Ιούνιο, ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση, Πρανάι Βάντι, αναφέρθηκε επίσης στο έγγραφο, το πρώτο που εξετάζει λεπτομερώς κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε πυρηνικές κρίσεις που ξεσπούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με συνδυασμό πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων.

Η νέα στρατηγική, είπε ο κ. Βάντι, τονίζει «την ανάγκη να αποτρέψουμε ταυτόχρονα τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα». Στο παρελθόν, η πιθανότητα ότι οι Αμερικανοί αντίπαλοι θα μπορούσαν να συντονίσουν πυρηνικές απειλές για να ξεπεράσουν το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο φαινόταν απομακρυσμένη. Αλλά η αναδυόμενη εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας και τα συμβατικά όπλα που παρέχουν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά τη σκέψη της Ουάσινγκτον.

Σι και Πούτιν είναι οι δύο από τους τρεις πιο επίφοβους κατόχους πυρηνικών για τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ φοβούνται την χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία

Ήδη, η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις. Οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να προσδιορίσουν αν η Ρωσία βοηθά σε αντάλλαγμα τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Το νέο έγγραφο αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι όποιος ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα αντιμετωπίσει ένα αλλαγμένο και πολύ πιο ασταθές πυρηνικό τοπίο από αυτό που υπήρχε μόλις πριν από τρία χρόνια.

Ο Τζο Μπάιντεν, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας, έπεισε την Κίνα και την Ινδία να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις ότι δεν υπήρχε κανένας ρόλος για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και η κρίση υποχώρησε, τουλάχιστον προσωρινά.

«Ήταν μια σημαντική στιγμή», σημείωσε σε συνέντευξή του ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πολλών Ρεπουμπλικανών προέδρων και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Έχουμε να κάνουμε με μια Ρωσία που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, η ιδέα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε μια συμβατική σύγκρουση δεν αποτελεί πλέον ασφαλή υπόθεση».

O Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει φόβητρο για την Ουάσινγκτον.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή προκύπτει από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Κίνας.

Η πυρηνική επέκταση της Κίνας τρέχει με ακόμη ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πριν από δύο χρόνια, λόγω της αποφασιστικότητας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταργήσει την επί δεκαετίες στρατηγική της διατήρησης ενός «ελάχιστου αποτρεπτικού μέτρου» για να φτάσει ή να ξεπεράσει το μέγεθος των οπλοστασίων της Ουάσινγκτον και της Μόσχας. Το πυρηνικό συγκρότημα της Κίνας είναι πλέον το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στον κόσμο.

Αν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ προέβλεψε με αυτοπεποίθηση ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, θα παρέδιδε τα πυρηνικά του όπλα μετά τις τρεις προσωπικές τους συναντήσεις, συνέβη το αντίθετο. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διπλασίασε τις προσπάθειές του και τώρα διαθέτει περισσότερα από 60 όπλα, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι, και τα καύσιμα για πολλά περισσότερα.

Αυτή η επέκταση έχει αλλάξει τη φύση της βορειοκορεατικής πρόκλησης: όταν η χώρα διέθετε μόνο μια χούφτα όπλα, μπορούσε να αποτραπεί από την πυραυλική άμυνα. Αλλά το διευρυμένο οπλοστάσιό της πλησιάζει γρήγορα το μέγεθος του Πακιστάν και του Ισραήλ (που υποτίθεται πως δεν έχει πυρηνικά) και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί, θεωρητικά, να συντονίζει τις απειλές με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Πηγή: New York Times

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link