Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι επέλεξε τον Τζον Ράτκλιφ, έναν στενό σύμμαχό του, ο οποίος ήταν Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών – DNI στο τέλος της πρώτης θητείας του, για τη θέση του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – CIA. Χαρακτηρίζεται ως «σκεπτικιστής» στον πόλεμο της Ουκρανίας και ένθερμος φίλος του Ισραήλ.
Ο Ράτκλιφ υπηρέτησε ως κορυφαίος κατάσκοπος της χώρας από τα τέλη Μαΐου του 2020 έως την αποχώρηση του Τραμπ από το αξίωμα τον Ιανουάριο του 2021. Πιο πρόσφατα, ήταν συμπρόεδρος του Κέντρου Αμερικανικής Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης που υποστήριζε τις θέσεις του Τραμπ και τον συμβούλευε σε θέματα πολιτικής εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2024.
«Ανυπομονώ να είναι ο Τζον το πρώτο άτομο που θα υπηρετήσει ποτέ και στις δύο υψηλότερες θέσεις των μυστικών υπηρεσιών του έθνους μας. Θα είναι ένας ατρόμητος μαχητής για τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των Αμερικανών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα εθνικής ασφάλειας και την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε τον διορισμό.
Ο Ράτκλιφ, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποσχέθηκε κατά την ακρόασή του για την ανάληψη της θέσης του DNI τον Μάιο του 2020 ότι θα παρέχει «αντικειμενικές και έγκαιρες πληροφορίες» στη θέση αυτή. Είπε επίσης ότι θα παρακολουθεί στενά και άλλα ζητήματα, όπως ο στρατός του Ιράν, το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας και η ξένη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.
Το 2020 υπερψηφίστηκε για Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών μόνο από την πλειοψηφία
Όταν ο Ράτκλιφ επιβεβαιώθηκε ως DNI το 2020 από τη Γερουσία με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ψήφισαν κατά του διορισμού του, επικαλούμενοι την έλλειψη εμπειρίας και τον κομματισμό του, όπως μεταφέρει το Reuters. Κάτι σπάνιο καθώς πάντα προκύπτουν συμφωνίες στα πρόσωπα.
Με τους Ρεπουμπλικανούς να ελέγχουν και πάλι την αίθουσα το επόμενο έτος και με την πολύμηνη εμπειρία του ως DNI, τόσο ο Ράτκλιφ όσο και οι υπόλοιποι υποφήφιοι αναμένεται να αναλάβουν τα πόστα για τα οποία τους πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Για την φύλαξη των συνόρων ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε ακόμα έναν δικό του άνθρωπο, εκτός κομματικής γραμμής, τον Τόμας Χόμας, που ευθύνονταν για τον διαχωρισμό παιδιών από τους γονείς τους.
Κατηγορήθηκε πως αποχαρακτήριζε έγγραφα για να χρησιμοποιηθούν κατά των αντιπάλων του Ντόναλντ Τραμπ
Πιο πρόσφατα, ο Ράτκλιφ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προσέγγισε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, υποστήριξε ότι η απειλή του Μπάιντεν να μην παρακρατήσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ λόγω των στρατιωτικών ενεργειών του στη Γάζα είχε θέσει σε κίνδυνο έναν βασικό σύμμαχο.
Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά σκληρή απέναντι στο Ιράν. Ο Ράτκλιφ θεωρείται επίσης ως «γεράκι κατά της Κίνας» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως DNI.
«Οι πληροφορίες είναι σαφείς: το Πεκίνο σκοπεύει να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο πλανήτη οικονομικά, στρατιωτικά και τεχνολογικά», έγραψε ο Ράτκλιφ σε άρθρο του τον Δεκέμβριο του 2020 στη Wall Street Journal.
Ως DNI, Δημοκρατικοί και πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τον κατηγόρησαν ότι αποχαρακτηρίζει πληροφορίες προς όφελος του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών συμμάχων του. Ισχυρίστηκαν ότι χρησιμοποιούσε αυτές τις πληροφορίες για να επιτεθεί σε πολιτικούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, τότε αντιπάλου του Τραμπ για την προεδρία. Το γραφείο του Ράτκλιφ αρνήθηκε την κατηγορία αυτή.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
Source link
More Stories
Ρωσία: 4 τραυματίες από έκρηξη ουκρανικού drone στην Τσετσενία
«Δείξε μου τους φίλους σου» – Η στρατηγική αβεβαιότητα του Ιράν μετά την πτώση Άσαντ στη Συρία
Γαλλία: Ούτε κουβέντα για «μεγάλο συνασπισμό» από Μακρόν