13 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να βλάψει το προστατευτικό στρώμα βλέννας στο έντερο

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Umeå και στο Πανεπιστήμιο Tartu ανακάλυψαν ότι ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενης χρήσης αντιβιοτικών προκαλεί ελαττώματα στον κανονικά προστατευτικό φραγμό της βλέννας του εντέρου, λόγω αλλοιώσεων που προκαλούνται από τα αντιβιοτικά στη μικροχλωρίδα.

Σε μια περαιτέρω μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν έναν μηχανισμό ανεξάρτητο από βακτήρια μέσω του οποίου τα αντιβιοτικά μπορούν να βλάψουν άμεσα τον φραγμό της βλέννας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Gut Microbes και Science Advances.

«Μαζί, αυτές οι δύο μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να βλάψουν το στρώμα της βλέννας μέσω τουλάχιστον δύο ανεξάρτητων μηχανισμών και ότι μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις μέσω αλλοιωμένων βακτηρίων του εντέρου. Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω την ιδέα ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται με υπεύθυνο τρόπο», λέει ο Björn Schröder, Docent in Infection Biology στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Umeå.

Ενώ τα αντιβιοτικά είναι αναμφίβολα μια ανεκτίμητη πηγή για την καταπολέμηση της βακτηριακής λοίμωξης, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι μπορούν επίσης να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση κατάχρησης ή κακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης προβλημάτων στα έντερα μας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει τις συνέπειες των βραχυπρόθεσμων θεραπειών με αντιβιοτικά στο εντερικό περιβάλλον, αλλά είναι λιγότερο σαφές πώς η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια μπορεί να επηρεάσει τα έντερα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ερώτημα, ο Björn Schröder και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Umeå συνεργάστηκαν με μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Tartu στην Εσθονία, οι οποίοι δημιούργησαν μια βαθιά χαρακτηρισμένη ομάδα ατόμων που παρείχαν δείγματα κοπράνων και αρχεία υγείας.

Οι ερευνητές επέλεξαν άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον πέντε κύκλους αντιβιοτικών στο παρελθόν, αλλά όχι εντός έξι μηνών πριν από τη συλλογή κοπράνων, και συνέκριναν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας τους με άτομα που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Η ανάλυση αποκάλυψε αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, παρόλο που τα αντιβιοτικά ελήφθησαν πριν από πολύ καιρό. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών έχει μια διαρκή επίδραση στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου που μπορεί να επιμείνει τουλάχιστον μήνες μετά την τελευταία θεραπεία» λέει ο Kertu-Liis Krigul, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Tartu.

Μετά τη μεταμόσχευση της ανθρώπινης μικροχλωρίδας σε ποντίκια και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες μεθόδους για την ανάλυση της λειτουργίας της βλέννας στο έντερο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λειτουργία της στιβάδας της βλέννας διαταράχθηκε σε ποντίκια που είχαν μεταμοσχευθεί με βακτήρια από ανθρώπους με ιστορικό επαναλαμβανόμενης χρήσης αντιβιοτικών. Η διαστολή της βλέννας μειώθηκε και το στρώμα βλέννας έγινε διαπερατό, επιτρέποντας στα βακτήρια να κινηθούν πιο κοντά στην εντερική επένδυση.

«Εξετάζοντας τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο με περισσότερες λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να δούμε ότι βακτήρια που είναι γνωστό ότι τρέφονται με το στρώμα της βλέννας ήταν παρόντα σε υψηλότερα επίπεδα σε αυτά τα ποντίκια. Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω τον ρόλο των βακτηρίων του εντέρου στον προσδιορισμό του πόσο καλά ο φραγμός της βλέννας μπορεί να λειτουργήσει», λέει η Rachel Feeney, διδάκτορας στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Umeå.

 



Source link