Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ι. Μπούγας στο Πρώτο: Θα έλεγα στις γυναίκες να βρουν το θάρρος και να καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας-Μόνο έτσι θα προστατευθούν (audio)


Με αφορμή την υπόθεση που φέρεται να έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και που πιο συγκεκριμένα αφορά γνωστό ποινικολόγο ο οποίος κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία, αντιμετωπίζοντας το κακούργημα της βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Ιωάννης Μπούγας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε αρχικά στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα, «(…) καλύψαμε ένα κενό του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, διότι είχε διαπιστωθεί πως παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, προπονητές φυσικοθεραπευτές που έρχονται σε επαφή με ανήλικα παιδιά δυστυχώς καίτοι είχαν ενδείξεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από φόβο περισσότερο για τις συνέπειες που ακολουθούσαν καθώς επίσης και ιατρών που μετά από εξέταση είχαν επίσης ενδείξεις ότι το θύμα είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία, παρέλειπαν να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά. Εμείς λοιπόν, με το άρθρο 130, κάναμε τα εξής: Δημιουργήσαμε, θεσπίσαμε όχι απλώς ευχέρεια, αλλά υποχρέωση σε ό, τι αφορά τους παιδαγωγούς, τους εκπαιδευτικούς, τους προπονητές, τους επαγγελματίες της υγείας, εάν έχουν ενδείξεις για τέλεση ενδοοικογενειακής βίας σε ανήλικο, να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές. Όπως επίσης και οι γιατροί που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους διαπιστώνουν ότι η σωματική βλάβη ή η σωματική κάκωση προέκυψε από έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας έχουν ομοίως υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές. Αυτή λοιπόν η υποχρέωση που καθιερώθηκε με τον πρόσφατο νόμο, οδήγησε στη δίωξη του συγκεκριμένου δράστη σε βαθμό μάλιστα κακουργήματος».

Όπως και υπογράμμισε εν συνεχεία, «Θα ήθελα να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας-αναφέρομαι κυρίως στις γυναίκες αλλά και στα παιδιά, διότι και εκεί έχουμε αρκετά και βίαια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας-πρέπει να ξεπεράσουν δύο αφανή αντιφατικά συναισθήματά τους: Το πρώτο είναι ο φόβος. Τα θύματα φοβούνται ότι δράστης σε περίπτωση που τον καταγγείλουν θα επαναλάβει τη συμπεριφορά του και το δεύτερο είναι η ελπίδα, διότι ελπίζουν πως εάν δεν τον καταγγείλουν θα σταματήσει να τους συμπεριφέρεται με τον τρόπο που τους συμπεριφέρεται. Δυστυχώς όμως, η εμπειρία και των ειδικών δείχνει ότι αν κάποιος καταφεύγει σε ενδοοικογενειακή βία, σε βίαιη συμπεριφορά εναντίον των μελών της οικογένειάς του, αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται. Δεν γίνεται άπαξ, δυστυχώς. Εδώ λοιπόν, μιλάμε για δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Αντιλαμβάνεστε επομένως, ότι οι κακώσεις στις οποίες διαπίστωσε και περιγράφει ο ιατρός στην ιατροδικαστική έκθεσή του είναι σοβαρές. Και σε βαθμό κακουργήματος και δεν επιτρέπει και την προσφυγή στην ποινική διαμεσολάβηση που πλημμεληματικές παραβάσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την επιτρέπουν και την προβλέπει (…). Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος προβλέπει κάθειρξη η οποία κατά την κρίση του δικαστηρίου για τη συγκεκριμένη υπόθεση και με βάση τα περιστατικά που θα προκύψουν είναι πρόσκαιρη κάθειρξη πάνω από πέντε τουλάχιστον χρόνια. Επίσης για τα εγκλήματα της ενδοοικογενειακής βίας έχουμε προβλέψει και επιβαρυντικές περιπτώσεις για τη βία, η οποία δεν είναι μόνο η σωματική, αλλά έχουμε εισάγει ως ενδοοικογενειακή βία και την ψυχολογική βία. Επομένως, τιμωρούνται και όσοι ασκούν ψυχολογική βία».

Όσον αφορά τώρα το τι είναι αυτό που θα έλεγε να κάνουν οι κοπέλες που έχουν βιώσει τέτοια άσχημα περιστατικά, ο κ. Μπούγας είπε το εξής «Θα έλεγα να βρουν το θάρρος και να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά. Μόνο εάν οι δράστες οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και υποβληθούν στις συνέπειες που ορίζει ο νόμος, ενδέχεται να συνετιστούν και τα θύματα να προστατευτούν. Όπως επίσης θα έλεγα σε μητέρες που τα παιδιά τους έχουν χτυπηθεί, έχουν υποστεί βίαιη συμπεριφορά και αυτές να το καταγγείλουν. Και θα πρέπει επίσης να τονίσω εδώ ότι αν σήμερα συμβεί σε έναν ανήλικο 13 ετών ένα περιστατικό οικογενειακής βίας, δεν υπάρχει παραγραφή μέχρι τα 18. Η παραγραφή ξεκινάει από την ενηλικίωσή του. Επομένως, αν σήμερα ο ανήλικος δεν βρει τη δύναμη ο ίδιος ή δεν το στηρίξει το οικογενειακό του περιβάλλον μπορεί να καταγγείλει μια πράξη ακόμη και σε βαθμό πλημμελήματος, εφόσον ο ίδιος ενηλικιωθεί. Είναι πολύ αυστηρός ο νόμος και νομίζω ότι έτσι πρέπει να είναι. Να παρασχεθεί προστασία και να καταλάβουμε όλοι ότι με τέτοια ζητήματα δεν αστειευόμαστε και ο νόμος θα επιβληθεί και θα εφαρμοστεί».

Όλη η συνέντευξη του κ. Μπούγα ακολουθεί παρακάτω:





Source link