Σχεδόν 300 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν, την ώρα που έχουν καταγραφεί περισσότερες από 500 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης. Η Αυστραλία (στενός σύμμαχος των ΗΠΑ) και άλλα έθνη θα αναπτύξουν δήλωση για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών απαίτησαν τη Δευτέρα «να μπει τέλος στον τρομακτικό ανθρώπινο πόνο και την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς. Παρόλα αυτά το Ισραήλ δεν δείχνει καμία διάθεση για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
«Αυτές οι φρικαλεότητες πρέπει να τερματιστούν», ανέφεραν σε δήλωση που υπογράφουν οι επικεφαλής των οργανισμών του ΟΗΕ, στους οποίους περιλαμβάνονται η UNICEF και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μαζί με άλλες ομάδες βοήθειας, καθώς οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Οι ανθρωπιστές πρέπει να έχουν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη», αναφέρει η δήλωση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας μπροστά στις συντριπτικές ανάγκες και τη συνεχιζόμενη βία». Η δήλωση αναφέρεται στις καθημερινές σφαγές αμάχων που αποδεδειγμένα συμβαίνουν.
Ο ΟΗΕ δεν έχει σταματήσει τις καταγγελίες, όμως τα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια
Ο ΟΗΕ καταγγέλει εδώ και καιρό για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου και στη διανομή της εν μέσω «απόλυτης ανομίας» στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Σχεδόν 300 εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων τα δύο τρίτα και πλέον του προσωπικού του ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί.
«Ο κίνδυνος λιμού εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς και οι 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι εξακολουθούν να έχουν επείγουσα ανάγκη από βοήθεια για τρόφιμα και βιοπορισμό, καθώς η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει περιορισμένη», ανέφεραν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ. «Η υγειονομική περίθαλψη έχει αποδεκατιστεί. Περισσότερες από 500 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης έχουν καταγραφεί στη Γάζα».
Η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, η Σιέρα Λεόνε, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας δήλωσης για την προστασία του ανθρωπιστικού προσωπικού και θα καλέσουν όλες τις χώρες να την υπογράψουν.
«Το 2024 είναι σε καλό δρόμο για να είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ.
Η πρωτοβουλία της Αυστραλίας οφείλεται εν πολλοίς στο χτύπημα στην World Central Kitchen
«Η Αυστραλία το ένιωσε αυτό βαθιά με το χτύπημα των IDF εναντίον οχημάτων της World Central Kitchen τον Απρίλιο, το οποίο σκότωσε την Αυστραλή και τους συναδέλφους της», είπε, αναφερόμενη στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.«Η Γάζα είναι το πιο θανατηφόρο μέρος στη γη για να είσαι εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση», είπε.
Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη και απέλυσε δύο ανώτερους διοικητές που συμμετείχαν στα χτυπήματα της WCK. Τρεις άλλοι διοικητές έλαβαν επίσημη επίπληξη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα χτυπήματα ήταν ακούσια και τραγικά.
To Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερο από το 2% των κατοίκων της Γάζας, προκαλώντας θανατηφόρα πείνα και ασθένειες, σκοτώνοντας συνολικά περισσότερους από 41.000 ανθρώπους με έρευνα του Lancet να κάνει λόγο για άνω των 100.000 νεκρών. Τα περισσότερα θύματα όμως και συχνός στόχος και αποδέκτης των επιθέσεων είναι παιδιά.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι λαμβάνει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο να πληγούν οι άμαχοι και ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των νεκρών Παλαιστινίων είναι μαχητές (13.500+ έναντι 27.000 νεκρών αμάχων δηλαδή).
Πηγή: Reuters
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
Source link
More Stories
Γαλλία: Φόρος μόνο για το 0,3 των φορολογουμένων!
Νετανιάχου: Έχουμε καθήκον και δικαίωμα να απαντήσουμε στο Ιράν
Ισραήλ: Ο στρατός επιβεβαίωσε τα χτυπήματα του Ιράν σε δύο αεροπορικές βάσεις