Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ευρωεκλογές: Ο «πειρασμός» της δημιουργίας μιας νέας ευρωομάδας μετά τις εκλογές – Τι «απόχρωση» θα έχει

Ευρωεκλογές: Ο «πειρασμός» της δημιουργίας μιας νέας ευρωομάδας μετά τις εκλογές - Τι «απόχρωση» θα έχει

Το «μαύρο» μπλοκ της ακροδεξιάς, αν και διασπασμένο, αναμένεται να αφήσει έντονα το στίγμα του στη σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μετά το πέρας των ευρωεκλογών.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τα ποσοστά (και οι έδρες) της ακροδεξιάς σε μια σειρά από χώρες θα βρεθούν αισθητά ανεβασμένα (που φτάνουν τον τετραπλασιασμό των δυνάμεών της) συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Με τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ και το «ταμείο» να γίνεται στις 9 Ιουνίου ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολιτικές ζυμώσεις με τα «αδέσποτα» ακροδεξιά στελέχη, από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο.

Το φάντασμα της ακροδεξιάς παραμένει πάνω από την Ευρώπη

Η διάσπαση και τα νέα δεδομένα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γερμανικό AfD που θα χρειαστεί μια νέα κοινοβουλευτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αποπομπή του από την υπερσυντηρητική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε για τον κορυφαίο υποψήφιο της AfD, Μαξιμίλιαν Κρα.

Το ρήγμα στο ακροδεξιό στρατόπεδο και η συγκολλητική ουσία που ακόμα δεν υπάρχει

Η πρωτοφανής κίνηση, που έγινε με πρωτοβουλία της Μαρίν Λεπέν, ήταν η επίσημη αντίδραση στα σχόλια που έκανε ο Κρα σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα. Ερωτηθείς αν το αίτημά του να είναι όλοι οι Γερμανοί υπερήφανοι για τους προγόνους τους, θα συμπεριελάμβανε και όσους ήταν στα SS, την κύρια παραστρατιωτική δύναμη των Ναζί, ο Κρα απάντησε ότι «δεν ήταν όλοι οι SS εγκληματίες».

Ο κλοιός γύρω από το AfD, που ζήτησε η Λεπέν, αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό ρήγμα στο ακροδεξιό στρατόπεδο της Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι δεξιοί είναι σαφώς διχασμένοι λόγω πολιτικών ασυμβίβαστων και διαφορετικών συμφερόντων. Ο Steven Van Hecke, καθηγητής Πολιτικής της ΕΕ στο KU Leuven, λέει γιατί μια ενιαία ακροδεξιά ομάδα θα είναι εξαιρετικά απίθανη στο επόμενο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Ορισμένα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται στο δρόμο της ριζοσπαστικοποίησης. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά θα ενωθούν μετά τις εκλογές. Θα προτιμούσαμε να δούμε όχι μία, αλλά τρεις αντί για δύο πολιτικές ομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Μαρίν Λεπέν πρόσφατα, ξεκαθάρισε ότι θέλει να έχει μια σαφή απόσταση από το AfD», ανέφερε στο Euronews Super Poll.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη.

Θα δημιουργηθεί φιλορωσική ευρωομάδα;

Η δημοσκόπηση του Euronews προβλέπει ότι οι έδρες για τη δημιουργία μιας ακροδεξιάς ομάδας θα είναι πραγματικότητα μετά την ψηφοφορία.

Ακόμη και από την πλευρά της αριθμητικής: Χρειάζονται τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη-μέλη για να δημιουργηθεί μια ομάδα.

Οι πιθανές 15 έδρες του AfD από τη Γερμανία είναι μια καλή βάση.

«Ήδη γίνονται τηλεφωνήματα και ζυμώσεις στο παρασκήνιο» αναφέρει το Euronews και αναλύοντας τα δεδομένα σημειώνει πως εκτός από το AFD, υπάρχουν πιθανοί ευρωβουλευτές από την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, που θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Το κοινό σημείο «θα μπορούσε να είναι η φιλορωσική πολιτική τους προσέγγιση», σημειώνει το δημοσίευμα βάζοντας τη διάσταση δημιουργίας μιας φιλορωσικής ευρωομάδας μια εποχή που το ουκρανικό ζήτημα θα είναι αναπόφευκτα ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της επόμενης νομοθετικής περιόδου της ΕΕ.

Η Ευρώπη θα ψάξει το βηματισμό της μετά την 9η Ιουνίου

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ακροδεξιά και σκληροπυρηνικά συντηρητικά κόμματα θα μπορούσαν να τερματίσουν πρώτα σε εννέα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, και δεύτερα ή τρίτα σε άλλα εννέα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας.



Source link