Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ειδικοί και celebrities μιλούν για τους κινδύνους του βιγκανισμού

Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Η vegan διατροφή συχνά περιγράφεται στο πλαίσιο των πλεονεκτημάτων της για την απώλεια βάρους και την υγεία της καρδιάς. Καλτ ντοκιμαντέρ, όπως το The Game Changers του Netflix, βοήθησαν στην προώθηση μιας αφήγησης ότι η παραγωγή φυτών δεν είναι μόνο καλύτερο για τον πλανήτη, αλλά και για τη δική μας ευημερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια vegan στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που σχεδόν διπλασιάστηκε μόνο τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό βοήθησε στον μεγάλο εμπλουτισμό των εταιρειών vegan τροφίμων, με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για υποκατάστατα κρέατος αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων λιρών, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή όμως, σωρευμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα μεταβολικά οφέλη του vegan συνοδεύονται από πληθώρα κινδύνων για την υγεία που απορρέουν από τους εγγενείς περιορισμούς της διατροφής που περιλαμβάνουν την αποφυγή όλων των ζωικών προϊόντων, όπως κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά και μέλι.

Οι αναδυόμενες ανησυχίες κυμαίνονται από τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το σκελετικό και το νευρικό σύστημα, έως καταστάσεις όπως το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βασικά δεν έχουμε σχεδιαστεί για να είμαστε vegans», λέει ο Δρ Geoff Mullan, επαγγελματίας λειτουργικής ιατρικής. «Λείπουν κάποια μεγάλα μακροθρεπτικά συστατικά και μικροθρεπτικά συστατικά εάν ακολουθείτε απλώς μια vegan διατροφή. Μπορείτε να πάρετε πολλές πρωτεΐνες σε μια vegan διατροφή, αλλά υπάρχει μια ανησυχία ότι δεν παίρνετε αρκετή από το σωστό είδος πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι ίδιες με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης ή τα γαλακτοκομικά, και το σώμα μας δεν τα επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο».

Ακόμη και μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των διασημοτήτων της δίαιτας επέστρεψαν τελικά σε μια παμφάγο ζωή αφού κουράστηκαν από τον περιοριστικό χαρακτήρα του να είσαι vegan, σε συνδυασμό με ορισμένες ανησυχητικές ανησυχίες για την υγεία. Η Miley Cyrus είπε στο podcast του Joe Rogan: «Ήμουν vegan για πολύ καιρό, και έπρεπε να βάλω ψάρια και ωμέγα στη διατροφή μου γιατί ο εγκέφαλός μου δεν λειτουργούσε σωστά. Τώρα είμαι πολύ πιο διαυγής από ό,τι ήμουν και νομίζω ότι κάποια στιγμή ήμουν αρκετά υποσιτισμένη».

Η Anne Hathaway περιέγραψε επίσης ότι «απλώς δεν ένιωθε καλά ή υγιής» όσο βρισκόταν σε vegan δίαιτα και θυμήθηκε ότι αφού έφαγε ένα κομμάτι σολομού μετά από αρκετά χρόνια ως vegan, «ο εγκέφαλός μου ένιωθε σαν υπολογιστής που έκανε επανεκκίνηση».

Γιατί λοιπόν το να είσαι vegan μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες για την υγεία και τι πιστεύουν οι διατροφολόγοι;

1. Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη λιγότερη πρωτεΐνη

Ενώ η διατροφική πρωτεΐνη μπορεί να προέρχεται από φυτά, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι μόνο 50-70 τοις εκατό λιγότερο εύπεπτες από τις ζωικές πρωτεΐνες, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι έχουν υψηλότερη βιολογική αξία.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επάρκεια μιας vegan διατροφής όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά μέσω της έρευνας της διατροφικής πρόσληψης των vegans σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι οι vegan κατανάλωναν τη λιγότερη συνολική πρωτεΐνη.

Η Clare Collins, καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία, λέει ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν οι άνθρωποι καταλήξουν να ξεκινήσουν μια vegan ή ακόμα και μια χορτοφαγική δίαιτα ως μόδα, και έτσι αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ότι αυτό που τρώνε πληροί όλες τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά.

Ένας από τους πιο γνωστούς κινδύνους είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, κάτι που έχει συνδεθεί με νευρολογικά προβλήματα και διαταραχές του αίματος. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, πουλερικά και αυγά. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής κατανάλωση βιταμίνης Β12 μπορεί να αυξήσει ακόμη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με ορισμένους επιδημιολόγους να διαπιστώνουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β12 έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών αναπτύξεων στον τράχηλο της μήτρας και στο γαστρεντερικό σωλήνα.

2. Είναι κακό για τα οστά σας

Ενώ η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το λάχανο και το μπρόκολο, μπορεί να προστατεύσει τα οστά, δύο από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές μελέτες που παρακολούθησαν τους vegans με την πάροδο του χρόνου σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν δείξει ότι πολλοί vegan στην πραγματικότητα δεν πληρούν τις απαιτήσεις τους σε ασβέστιο. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου, κατάγματος ποδιών και γενικών καταγμάτων των οστών, βρέθηκε ότι είναι υψηλότερος στους vegans σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.

Πολλά από αυτά πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι το ασβέστιο απορροφάται λιγότερο εύκολα από τα φυτικά τρόφιμα σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ διάφορες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι vegans καταναλώνουν ανεπαρκή βιταμίνη D, η οποία επιδεινώνει τις ελλείψεις ασβεστίου.

3. Μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα από μελέτη του EPIC της Οξφόρδης έδειξε ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν είχαν 20 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους τρώνε κρέας.

Αυτό το εύρημα επιβεβαιώθηκε από διάφορες μελέτες στην Ιαπωνία, υποδεικνύοντας ότι τα άτομα με πολύ χαμηλή πρόσληψη ζωικών προϊόντων έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και ότι βασικά ζωικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, απαραίτητα αμινοξέα και μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν προστατευτική δράση κατά του εγκεφαλικού.

4. Επιπλοκές εγκυμοσύνης

Νωρίτερα φέτος, μια μικρή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στη Δανία έδειξε ότι οι μητέρες vegan μπορεί να έχουν φτωχότερη προγεννητική διατροφική κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα για το έμβρυο και το μωρό.

Συγκεκριμένα, οι μητέρες διαπιστώθηκε ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προεκλαμψίας, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που προκαλεί επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ τα μωρά τους είχαν χαμηλότερο βάρος γέννησης σε σύγκριση με αυτά των παμφάγων.

5. Κατάθλιψη και ψυχική υγεία

Μια γενική ανησυχία για τις περιοριστικές δίαιτες είναι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και να αντανακλούν μια κατάσταση που ονομάζεται νευρική ορθορεξία, η οποία ορίζεται ως προσήλωση στη διατροφική συμπεριφορά που έχει επίγνωση της υγείας. Αυτό περιλαμβάνει εμμονικές αποφάσεις για φαγητό, αυτοεπιβαλλόμενο άγχος, αυτοτιμωρία, και τελετουργικές δραστηριότητες γύρω από τις παρασκευές τροφίμων. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι βίγκαν, ιδιαίτερα οι γυναίκες, είναι πιο επιρρεπείς σε νευρική ορθορεξία.

Μερικοί vegans που στη συνέχεια επέστρεψαν σε μια παμφάγα διατροφή παραπονέθηκαν για χαμηλά επίπεδα ενέργειας όσο ακολουθούσαν μια vegan δίαιτα.

Όπως η Cyrus, ο σύντροφός της τότε, Liam Hemsworth περιέγραψε ότι ένιωθε «υποτονικός και ληθαργικός» ενώ έκανε δίαιτα.

Μια επιστημονική ανασκόπηση από ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Κύπρο βρήκε 11 μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, πιθανώς λόγω ελλείψεων σε ωμέγα-3 και βιταμίνη Β12 που εμπλέκονται στη μετάδοση βασικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου.

6. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Η γενιά Z βρίσκεται ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή της στροφής προς μια φυτική διατροφή. Υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της έλλειψης ζωικής πρωτεΐνης στα παιδιά, όπως η αναστολή της ανάπτυξης, η χαμηλότερη περιεκτικότητα και η πυκνότητα σε μεταλλικά οστά και τα φτωχότερα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

7. Τα θέματα με τα vegan κρέατα

Ένα άλλο ζήτημα με τη στροφή προς τις δίαιτες με βάση τα φυτά είναι ότι πολλά κρέατα ή γαλακτοκομικά προϊόντα που αγοράζονται στα καταστήματα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο Richard Hoffman, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, λέει ότι αντί να παρασκευάζονται με συστατικά όπως φακές, τα κρέατα φυτικής προέλευσης τείνουν να παρασκευάζονται με εξαιρετικά επεξεργασμένα χημικά, σε συνδυασμό με συστατικά όπως γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές.

«Τα φυτικά κρέατα πρέπει πραγματικά να ονομάζονται ψεύτικα κρέατα, επειδή είναι σχεδιασμένα να μιμούνται το κρέας χωρίς στην πραγματικότητα να περιέχουν τίποτα που να μοιάζει με κρέας», λέει. «Όλες αυτές οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν το προϊόν να μην ξεχωρίζει από το κρέας, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα εξαιρετικά εκλεπτυσμένα συστατικά».

Δεν χρειάζεται να γίνετε πλήρης κρεατοφάγος

Τελικά, ο Δρ Mullan λέει ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να συνδυαστούν τα κύρια οφέλη μιας vegan διατροφής (δηλαδή η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών) με μια ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης μέσω του κρέατος, των ψαριών και των αυγών.

«Πάντα λέω, η πλειοψηφία της διατροφής σας θα πρέπει να είναι σαν μια δίαιτα vegan με αυτή την υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, αλλά προσθέτοντας αυγά, ψάρια και περιστασιακά κόκκινο κρέας», λέει.

Με πληροφορίες από The Telegraph



Source link