10 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ-ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ-44

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας του Υπουργείου Παιδείας, στη δημιουργία δύο Μουσείων, το πρώτο για την ιστορία του θεσμού και το δεύτερο για τη λειτουργία των Επαγγελματικών και Τεχνικών Σχολών του πρώην Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου. 

Τα εγκαίνια των μουσειακών αυτών χώρων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο κτίριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο, που ιδρύθηκε το 1918 ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βόλου, και άρχισε να λειτουργεί  από το 1919, είναι από τα παλαιότερα της ελληνικής περιφέρειας. Το 1925 ιδρύθηκε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Βόλου. Το 1988 τα δύο Επιμελητήρια συγχωνεύτηκαν και αποτέλεσαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Από την αρχή το Επιμελητήριο είχε προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής. Αυτοί με τους εκάστοτε διευθυντές και το έμπειρο προσωπικό αποτέλεσαν έναν ισχυρό μοχλό ανάδειξης των θεμάτων της τοπικής οικονομίας, ενημερώνοντας την πολιτεία με εισηγήσεις και υπομνήματα, προωθώντας προτάσεις και λύσεις και αποτελώντας έναν σοβαρό θεσμικό συνομιλητή και σύμβουλό της. Επίσης, από τα πρώτα χρόνια δόθηκε έμφαση στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και στην προώθηση των προϊόντων τους σε εκθέσεις, όπως η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης και άλλες. Παράλληλα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και πάρα πολλές δυσκολίες, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες της δεκαετίας του 50, η οικονομική κρίση και η αποβιομηχάνιση κ.λπ..

Το Μουσείο του Επιμελητηρίου αναδεικνύει την εκατοντάχρονη και πλέον αυτή παρουσία και αποτελεσματική συμβολή του φορέα αυτού στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου.

Το δεύτερο Μουσείο αναδεικνύει ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό θέμα, την ιστορία των Σχολών του πρώην Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου, που ιδρύθηκαν το 1930 και λειτούργησαν μέχρι τις αρχές του 1980. Υπό τη επίβλεψη των τριών άξιων διευθυντών Κώστα Χατζηβασίλη (1930-1953), Κωστή Λάμπρου (1953-1966) και Ορέστη Χατζηβασίλη (1966-1982), καθώς και πολύ άξιων καθηγητών, οι Σχολές άφησαν εποχή στον Βόλο, παρέχοντας την απαραίτητη θεωρητική κατάρτιση σε πλήθος τεχνιτών, οι οποίοι παράλληλα με την απασχόλησή τους στα μηχανουργεία και εργοστάσια αποκτούσαν μοναδικά εφόδια για να ανταποκριθούν στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον της πόλης. Όχι τυχαία το μέσο επίπεδο κατάρτισης του εργατικού δυναμικού της περιοχής ήταν ανώτερο του συνόλου της χώρας λόγω της βιομηχανικής κουλτούρας και παράδοσης. Γι’ αυτό και για πολλούς άλλους λόγους οι σημερινοί απόφοιτοι δίκαια αναπολούν με συγκίνηση τα χρόνια της φοίτησής τους.  

Για τη δημιουργία των Μουσείων αξιοποιήθηκε το αρχειακό υλικό του Επιμελητηρίου και των Σχολών του που απόκειται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, καθώς επίσης αρχεία, φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες παλιών καθηγητών, εργαζομένων, και αποφοίτων των Σχολών.

Για το έργο αυτό εργάστηκαν η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας δρ Ιστορίας, αρχειονόμος Αννίτα Πρασσά, που είχε την επιμέλεια και τον συντονισμό, η αρχειονόμος των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, φιλόλογος και MA Ιστορίας Αγγελική Νικολάου, η ταξινόμος-βιβλιοθηκονόμος των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και MA Ιστορίας Άλκηστη Σανιδά και η φιλόλογος των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και MAΙστορίας Μαρία Νάστου. Για τη συντήρηση των τεκμηρίων και κειμηλίων εργάστηκαν η προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας του Υπουργείου Πολιτισμού Ελισάβετ Τζουμουσλή, και οι συντηρήτριες αρχαιοτήτων της ίδιας υπηρεσίας Κωνσταντίνα Τσατσούλη και Ελένη Χαρατσή. Ευχαριστίες θερμές οφείλονται στην προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κα Ρέα Γεωργίου για την πρόθυμη και άψογη συνεργασία.

www.ertnews.gr



Source link