Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Εχθρική χώρα θεωρεί τη Γερμανία το 62% των Ρώσων

Εχθρική χώρα θεωρεί τη Γερμανία το 62% των Ρώσων

Η Γερμανία ήταν δημοφιλής χώρα στη Ρωσία, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να εκφράζεται θετικά γι’αυτήν. Όμως σήμερα τα ποσοστά έχουν αντιστραφεί, με το 62% των Ρώσων να εκφέρει «κακή» ή «μάλλον κακή» γνώμη για τη Γερμανία, όπως καταγράφει το Κέντρο Ερευνών Κοινής Γνώμης Levada.

Tα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε τον Μάιο, παρουσίασε στο Βερολίνο ο  Ρώσος κοινωνιολόγος Λεβ Γκούντκοφ, επικεφαλής του Levada.  Ο ίδιος είπε ότι ως και το 2019 τα ποσοστά όσων είχαν θετική γνώμη για τη Γερμανία ήταν 61%, ενώ τώρα έχουν αντιστραφεί. «Λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ρώσων βλέπει τώρα τη Γερμανία ως εχθρική χώρα. Το αποφασιστικό σημείο ήταν η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε o εκπρόσωπος του Levada στα γερμανικά ΜΜΕ.

Επιπλέον, σήμερα το 64% των Ρώσων αποδοκιμάζει την κριτική της Γερμανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξή της στους Ουκρανούς, ενώ μόνο το 11% εκφράζει κατανόηση για τη γερμανική στάση.

«Η αυξημένη αντιγερμανική προπαγάνδα είναι προφανές ότι φέρνει αποτέλεσμα στη Ρωσία», σχολίασε ο Γκούντκοφ.

Το κέντρο Levada, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, λειτουργεί ακόμη ανεξάρτητα, αλλά υπό την πίεση των ρωσικών αρχών. Το 2016, η ρωσική δικαιοσύνη το είχε χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα».

πηγή: Levada Center

«Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση»

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Μάιο, μέρος της οποίας παρουσίασε στη Γερμανία ο επικεφαλής του Levada, η πλειονότητα των Ρώσων (71%) θεωρούν ότι η χώρα τους βαδίζει «προς τη σωστή κατεύθυνση», σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες (17%)  δηλώνει ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο, αναφερόμενοι κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ένα ποσοστό 13% θεώρησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στην ερώτηση.

Η δημοσκόπηση, που διενεργείται κάθε χρόνο από το 1994,  περιλάμβανε και ερωτήσεις για τα συναισθήματα της κοινής γνώμης.  Η πλειονότητα των Ρώσων (67%)  δηλώνουν ότι η διάθεσή τους είναι σταθερή, ένα ποσοστό που παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα από το 1999 – ενώ πιο πριν επικρατούσε κυρίως ο εκνευρισμός/θυμός και η μελαγχολία. Σήμερα ο εκνευρισμός έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό πόσοστό (12%), ενώ τα ποσοστά όσων απαντούν ότι έχουν καλή διάθεση (16%) υπερβαίνουν για πρώτη φορά όσων έχουν αρντηική διάθεση και εκνευρισμό.Το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βιώνει φόβο και νοσταλγία.

Υψηλό το ηθικό των νέων, αρνητικοί οι άνω των 55

Οι νέοι κάτω των 24 ετών (26%), οι ερωτηθέντες που μπορούν να αγοράσουν διαρκή αγαθά (22%), καθώς και όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση (18%) είναι πιο πιθανό να μιλήσουν για καλή διάθεση. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 55 ετών και άνω (15%), οι ερωτηθέντες που μόλις και μετά βίας έχουν να φάνε (22%) και όσοι πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο (24%) είναι πιο πιθανό να πουν ότι βιώνουν ένταση και νοσταλγία.

Οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εννοούν συχνότερα τα εξής: «ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας/υποκατάσταση εισαγωγών» – 23%, «σωστή πολιτική (εσωτερική και εξωτερική)» – 18%, «κοινωνική ανάπτυξη και στήριξη» – 17%, «αγωνιζόμαστε για την ειρήνη» – 15%, «ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας, μισθοί, δεν πεινάμε»- 13%.

Οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο είναι πιο πιθανό να εννοούν: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί πολύ/ ο θάνατος των δικών μας /  πολλά θύματα» – 42%, «άνοδος των τιμών, εξαθλίωση του λαού, μικρές συντάξεις, μισθοί» – 27%, «οικονομική παρακμή, ανεργία» – 26%, «αμετακίνητη εξουσία, λάθος κυβέρνηση, διαφθορά» – 22%.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1600 ατόμων, σε 137 δήμους σε 50 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link