Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ε. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Αυτό που βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον κρίση ταυτότητας και όχι ηγεσίας-Αντίθετα, η ΝΔ παραμένει να είναι η πρώτη δύναμη (audio)


Την απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από την εκδήλωση όπου μίλησαν οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και Μ’ Εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής του νομού Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην υπουργός.

Όπως και δήλωσε αρχικά στον Φώτη Παπούλια, «κάθε τι γίνεται για καλό. Εγώ πιστεύω ότι κανείς από εμάς και φυσικά πολύ περισσότερο κανείς από τους πρώην πρωθυπουργούς, όπως και ο νυν πρωθυπουργός, δεν αδιαφορεί για την παράταξη, δεν αδιαφορεί για τον τόπο. Όλα γίνονται από αγάπη και από ενδιαφέρον, από αγάπη για την παράταξη και από ενδιαφέρον για τον τόπο. Επομένως, να δούμε την καλή πλευρά αυτής της εκδήλωσης, κατά τη γνώμη μου. Γενικά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ανοιχτός και ελεύθερος και πολλές φορές και δημόσιος διάλογος πάνω στα θέματα των ιδεολογικών τάσεων και των αντιλήψεων για τις εφαρμοσμένες πολιτικές».

«Αυτό που βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον κρίση ταυτότητας και όχι ηγεσίας-Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία μετά από πέντε χρόνια περίπλοκης και δύσκολης διακυβέρνησης παραμένει να είναι η πρώτη δύναμη»

Εν συνεχεία πρόσθεσε «Και βεβαίως καλό αυτό είναι να γίνεται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και όχι μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις. Δεύτερον, αυτό το οποίο επισήμανε ο κ. Σαμαράς, με πιο ήπιο τρόπο ο κ. Καραμανλής και 37 περίπου βουλευτές που μίλησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ένα συμπέρασμα το οποίο όλοι το βλέπουν, ότι δηλαδή κάθε φορά, όταν απομακρυνθήκαμε από τον αξιακό κώδικα της παράταξής μας, συρρικνωθήκαμε, ενώ αντίθετα κάθε φορά, όταν με παρρησία και τόλμη υποστηρίξαμε τις βασικές αρχές και αξίες αυτής της παράταξης, διευρυνθήκαμε. Αυτό ξεκαθαρίστηκε από πολλές πλευρές και νομίζω και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι δε συνιστά κλειστές πόρτες, δηλαδή δεν εμποδίζει αμφίπλευρα ανοίγματα. Βάζει όμως μια προϋπόθεση, ότι όποιος αποφασίζει να συστρατευθεί με το δικό μας χώρο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μοιραστεί μαζί μας τις ίδιες αρχές και αξίες και όχι να επιδιώξει τη μετάλλαξή του. Το λέω αυτό διότι αντιλαμβάνεστε ότι σίγουρα και οι ιδέες εξελίσσονται και μετεξελίσσονται αλλά όταν έχεις μία κιβωτό ιδεών, την οποία την έχεις εφαρμόσει και σε κατέστησε τη μεγαλύτερη και την πιο ανθεκτική διαχρονικά παράταξη, δεν την εγκαταλείπεις. Βλέπετε τι γίνεται με τους αντιπάλους μας αυτή τη στιγμή που έχουν κρίση ταυτότητας. Αυτό που βλέπετε δηλαδή αυτή τη στιγμή ως κρίση ηγεσίας είναι μάλλον κρίση ταυτότητας. Και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία κάτω από δύσκολες συγκυρίες και μετά από πέντε χρόνια περίπλοκης και δύσκολης διακυβέρνησης παραμένει να είναι η πρώτη δύναμη».  

«Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση- Αυτό αναμφίβολα την επηρεάζει, τη χαλαρώνει και δεν της δίνει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει με πίεση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα-Όμως, κυριαρχεί»

Έπειτα, ο κ. Στυλιανίδης αναφορικά με το αν αυτή η κρίση που συμβαίνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να ακουμπήσει και το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, παρότι είναι κυβέρνηση, επισήμανε «Πιστεύω στα δίπολα με την έννοια του ότι θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν δύο αντιπαρατιθέμενες σχολές σκέψης και δράσης για να μπορεί να είναι ισόρροπο το σύστημα και να βελτιώνεται συνεχώς και η ποιότητα της δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό αναμφίβολα την επηρεάζει, τη χαλαρώνει και δεν της δίνει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει με πίεση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μερικές φορές την οδηγεί και σε λάθη ή παραλείψεις. Παρ’ όλα αυτά κυριαρχεί, διότι έχει ξεκάθαρο αξιακό κώδικα και πολύ καθαρή στόχευση. Ωστόσο, αυτό δεν αντέχει στο χρόνο. Γι’ αυτό θα πρέπει πάση θυσία εμείς να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας. Αλλά είναι και για το πολιτικό σύστημα αναγκαίο να υπάρξει ένας άλλος πόλος που δεν πρέπει να είναι επ’ ουδενί η ακροδεξιά. Διότι, είδατε τι έγινε στη Γαλλία μέσα από το παιχνίδι με την ακροδεξιά. Εκτιμώ ότι το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα στέλνουν ένα μήνυμα. Δεν το έκαναν μόνο από αδιαφορία ή όπως άλλες φορές από εκλογική κόπωση. Το έκαναν σίγουρα και γιατί ήθελαν να μας πουν να γίνουμε καλύτεροι σε κάποια πράγματα».

Τέλος, σχετικά με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το αν θα πάμε σε μια στενή ή μια πιο ευρεία υποψηφιότητα, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε το εξής στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ Εκείνα», «Κατ’ αρχήν να πούμε ότι το σύστημα εκλογής είναι διαφορετικό. Εννοώ με το παλιό συνταγματικό σύστημα ήταν απαιτούμενο το να συνεργαστούν και να συνδράμουν περισσότερα του ενός κόμματα για να οπλίσουν με κύρος και απήχηση τον εθνικό σύμβολο ενότητας που είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος Δημοκρατίας. Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αρκούν 151 ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος. Αυτό βάζει πάντοτε στον πειρασμό να πας σε μια πιο κλειστή επιλογή που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να μην την επιδιώξουν τα κόμματα. Τα κόμματα θα πρέπει να βρουν μια προσωπικότητα, είτε κομματική είτε πολιτική, αλλά μια προσωπικότητα σε κάθε περίπτωση, είτε η οποία να μπορεί να ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος στην εκλογή του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο νομίζω πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια των παικτών. Τώρα από κει και μετά εγώ δεν μπαίνω στα πρόσωπα, ούτε μπήκα στη συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί θεωρώ ότι είναι άκαιρο. Νομίζω ότι η επισήμανση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μαρινάκης είναι σωστή. Δεν είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε τώρα. Θα το συζητήσουμε όταν θα έρθει η ώρα. Διότι, όταν το συζητάς τώρα δεν δείχνεις και σεβασμό στον θεσμό. Θυμίζω ότι η βασική αιτία που άλλαξε το σύστημα στην αναθεώρηση του 2019 είναι γιατί δυο φορές επιχειρήθηκε να εγκλωβιστεί το πολιτικό σύστημα εργαλειοποιώντας την εκλογή προέδρου. Οπότε αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Πρέπει να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στο πολίτευμα».



Source link