Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Χ. Τριαντόπουλος στο Πρώτο για Παγασητικό: Οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν δοκιμαστεί όλη αυτή την περίοδο και γι’ αυτό η πολιτεία είναι δίπλα τους (audio)


Μετά το νέο ακραίο φαινόμενο των νεκρών ψαριών, με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πολίτες της Θεσσαλίας και τη νέα δέσμη μέτρων στήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε πως δρομολογεί η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, επεσήμανε πως «οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν δοκιμαστεί, έχουν πιεστεί σημαντικά όλη αυτή την περίοδο και για αυτό η πολιτεία είναι δίπλα τους».

Έναν χρόνο μετά από ακόμα μεγαλύτερες ζημιές όταν ο νομός είχε πληγεί από τον Daniel, τον Elias, από τις φωτιές στη Ν. Αγχίαλο, τώρα προστέθηκε και αυτό το ακραίο φαινόμενο, σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος, ως εκ τούτου ανακοινώθηκε από το Σαββατοκύριακο μετά από επαφές της κυβέρνησης και με τους επαγγελματίες της περιοχής μια δέσμη τεσσάρων μέτρων.

«Το ένα θα είναι η ενίσχυση, επιχορήγηση των απωλειών που είχαν οι επαγγελματίες, τώρα σχηματοποιούμε την περίμετρο των δικαιούχων. Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι έχουν πληγεί και ποιοι κλάδοι, Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι έχουν πληγεί και ποιοι κλάδοι, οι αλιείς, είναι η εστίαση των περιοχών; Είναι τα καταλύματα, για παράδειγμα, είναι οι αλιείς, είναι η εστίαση των περιοχών, τα καταλύματα, για παράδειγμα, περιμετρικά του Παγασητικού, αναφέρομαι στον Δήμο Βόλου και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Είναι οι δύο δήμοι που βγήκαν και σε έκτακτη ανάγκη λόγω του ακραίου αυτού φαινομένου. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επεκτείνουμε και ενισχύουμε το ThessalyPass για να δώσουμε κίνητρο στον κόσμο να επισκεφθεί την περιοχή και θα συνεργαστούμε, βρήκαμε τη χρηματοδότηση για να συνεργαστούμε και με άλλα υπουργεία αλλά και με τους τοπικούς φορείς για να υπάρξει ένα μεγάλο πρόγραμμα προβολής της περιοχής, έτσι ώστε την επόμενη περίοδο το μέρος να τραβήξει κόσμο, να γίνει πιο ελκυστικό» ανέφερε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς, κατά πόσο, κυβερνητικά στελέχη που επισκέπτονται την περιοχή δέχονται τα παράπονα και τον θυμό των κατοίκων, ο κ. Τριαντόπουλος, σημείωσε «γνωριζόμαστε με όλους αυτούς και ξέρουν ότι συνεργαζόμαστε μαζί τους για το καλύτερο και πρέπει να έχουμε την ανησυχία τους, πρέπει να έχουμε τα άγχη τους, πρέπει να έχουμε το θυμό τους, πρέπει να έχουμε μπροστά μας όλα αυτά τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων για να μπορούμε όμως μαζί τους να βρίσκουμε και λύσεις. Γιατί έχουμε συναντηθεί με όλους αυτούς. Τις προηγούμενες ημέρες συναντηθήκαμε με τους αλιείς, συναντηθήκαμε με τους επαγγελματίες των περιοχών, συναντηθήκαμε με όλους τους φορείς για να τους εξηγήσουμε τι θα κάνουμε. Και ξέρετε, επειδή και άλλες φορές τους έχουμε στηρίξει είναι λιγότερο ανήσυχοι από ό, τι θα ήταν στις περιπτώσεις άλλων περιόδων, παλαιότερων, που απλώς δεν υπήρχε κράτος, δεν υπήρχε κρατική αρωγή για να τους βοηθήσει».

«Το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης λοιπόν, των περιοχών που επλήγησαν από τον Ντάνιελ μέχρι τώρα έχει μια δημοσιονομική επίπτωση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 3 δισεκατομμύρια, το 1,5 είναι τα μέτρα άμεσης στήριξης της κρατικής αρωγής και αποκατάστασης, και το άλλο ενάμιση είναι τα μεγάλα έργα υποδομών που δρομολογούνται μέσα από τις διεργασίες που έχουμε. Το πρώτο σκέλος από το 1,5 δις, έχουν καταβληθεί ήδη τα 650 εκατομμύρια, δηλαδή φτάνουμε στο 50% με 650 εκατομμύρια, καθώς γίνονται καταβολές συνέχεια» εξήγησε ο κ. Τριαντόπουλος.

«Η φυσική καταστροφή που δυστυχώς έγινε στη Θεσσαλία από τον Ντάνιελ είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για τα δεδομένα της πατρίδας μας, είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ευρώπης. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει για ζημιά στο δικό μας μηχανισμό, στο δικό μας θεσμικό πλαίσιο ξεπερνούν τις 150.000, ενώ και οι επικοινωνίες ή οι επαφές φθάνουν αθροιστικά στις διακόσιες χιλιάδες όλη αυτή την περίοδο, για να καταλάβουμε το μέγεθος της ζημιάς και δεν αναφέρομαι φυσικά σε 200.000 πολίτες, γιατί ένας πολίτης θα κάνει ένα αίτημα για την οικοσκευή του, ο ίδιος μπορεί να κάνει αν είναι αγρότης και για το χωράφι του. Όμως αυτά ένας μηχανισμός από πίσω τα διεκπεραιώνει, απαντά στον πολίτη και προχωρά τη στήριξή τους. (…) Δεν συζητώ ότι δεν θα υπάρχουν πολίτες οι οποίοι θα δηλώνουν την ανησυχία τους ή το άγχος τους. Είναι τεράστιο το εγχείρημα και δεν είναι και εύκολο, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων αναφερθήκατε στην οικοσκευή όπου ήταν τακτοποιημένες οι φορολογικές ή κληρονομικές ή ιδιοκτησιακές διαστάσεις του κάθε σπιτιού τα χρήματα μπαίνανε αυτοματοποιημένα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες από την πλατφόρμα που έχουμε διαμορφώσει της πρώτης αρωγής με την ΑΑΔΕ. (…) Όπου ήταν διευθετημένες όλες αυτές οι προυποθέσεις, μπήκαν αυτόματα τα χρήματα με μία απλή αίτηση» συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός ο ίδιος, υπογράμμισε ότι ακόμα έχουμε μπροστά μας πολύ έργο να κάνουμε. Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που βίωσε η χώρα. Γι’ αυτό και είμαστε εκεί και προχωράμε δουλεύοντας καθημερινά» υπογράμμισε ο υφυπουργός.



Source link