16 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Αντιδράσεις για τα 30.000 ανά μετανάστη

Αντιδράσεις για τα 30.000 ανά μετανάστη

Η Σουηδία σχεδιάζει να προσφέρει οικονομικά κίνητρα ύψους έως 30.000 ευρώ σε μετανάστες που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με έναρξη εφαρμογής από το 2026.

Αυτή η απόφαση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στην πολιτική μετανάστευσης της χώρας, που έχει προωθηθεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, η οποία υποστηρίζεται από το δεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Σήμερα, τα κίνητρα για οικειοθελή επιστροφή είναι χαμηλότερα, με το ποσό που καταβάλλεται σε μετανάστες να φτάνει τις 880 ευρώ για κάθε ενήλικα και 440 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ υπάρχει μέγιστο όριο 3.500 ευρώ ανά οικογένεια. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιθυμεί να αυξήσει αυτό το ποσό σε 350.000 σουηδικές κορώνες (περίπου 30.700 ευρώ), με στόχο την ενίσχυση των επιστροφών.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στα χρόνια προβλήματα ένταξης μεταναστών στη σουηδική κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι η Σουηδία θεωρήθηκε για δεκαετίες ως «ανθρωπιστική υπερδύναμη», η ενσωμάτωση πολλών μεταναστών από εμπόλεμες και κρίσιμες περιοχές, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, και το Ιράκ, δεν ήταν πάντα επιτυχής. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην εύρεση εργασίας και στην οικονομική αυτάρκεια οδηγούν την κυβέρνηση στο να επικεντρωθεί σε αυτούς που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή εξαρτώνται από κρατικές παροχές.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αυξήσει αυτά τα κίνητρα, υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής. Μια έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα συμβούλεψε την κυβέρνηση να μην αυξήσει δραματικά τα ποσά, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα οφέλη θα αντισταθμίσουν το κόστος της εφαρμογής της πολιτικής. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να στείλουν αρνητικά μηνύματα σχετικά με την επιθυμία της Σουηδίας να υποδεχτεί και να εντάξει μετανάστες.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των νέων μεταναστών και να διαχειριστεί τα προβλήματα εγκληματικότητας που συνδέονται με τα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν κάποιες κοινότητες μεταναστών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Γερμανία, έχουν επίσης εφαρμόσει παρόμοια προγράμματα, αλλά τα ποσά που προσφέρουν είναι πολύ μικρότερα από αυτό που εξετάζει η Σουηδία.

Παρά τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες που υπάρχουν, η σουηδική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή, στοχεύοντας κυρίως να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία.

Το σχέδιο της Σουηδίας για παροχή χρηματικών κινήτρων σε μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, η οποία θα εφαρμοστεί από το 2026. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει έως και 350.000 σουηδικές κορώνες (περίπου 30.700 ευρώ) σε μετανάστες που θα επιλέξουν να φύγουν οικειοθελώς.

Στόχοι του Σχεδίου;

Ανακούφιση των πιέσεων από την ανεργία και την εξάρτηση από κρατικές παροχές: Το μέτρο στοχεύει στους μετανάστες που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και εξαρτώνται από κρατικές παροχές για τη διαβίωσή τους. Αυτή η κατηγορία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας της Σουηδίας.

Επίσης: Μείωση των μεταναστευτικών ροών: Το σχέδιο εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον να μειώσει την εισροή νέων μεταναστών, καθώς και να ενισχύσει την ασφάλεια και να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Σουηδίας, σχετικά με αυτό το σχέδιο. Κάποιοι επικριτές ανησυχούν ότι η αύξηση των κινήτρων μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν είναι επιθυμητοί, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες ενσωμάτωσης. Επίσης, μια κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα συνιστούσε να μην αυξηθούν τα ποσά, καθώς θεωρεί ότι το αναμενόμενο όφελος δεν δικαιολογεί το υψηλό κόστος της εφαρμογής του σχεδίου.

Σύγκριση με άλλες χώρες

Η Σουηδία δεν είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει τέτοιου είδους προγράμματα. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία, προσφέρουν επίσης χρηματικά κίνητρα για την επιστροφή μεταναστών. Ωστόσο, τα ποσά που προσφέρουν είναι σαφώς μικρότερα, με τη Δανία να δίνει περίπου 15.000 δολάρια ανά άτομο, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσό είναι περίπου 2.800 δολάρια.

Το σχέδιο της Σουηδίας αποτελεί μέρος μιας «παραδειγματικής αλλαγής» στη μεταναστευτική της πολιτική και ενδέχεται να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών της χώρας να μειώσει τη μετανάστευση και να βελτιώσει την κοινωνική συνοχή.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link