Σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς αποτελούν τα ακαθάριστα οικόπεδα στον Διόνυσο, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες αποψίλωσης, παρά τις αυστηρές προθεσμίες και τις βαριές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος με την καταληκτική ημερομηνία για να το πράξου να είναι στις 30 Απριλίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της πολιτείας, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους μέχρι τις 30 Απριλίου, αφαιρώντας ξερά χόρτα, κλαδιά, μπάζα και σκουπίδια, και να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Όσοι δηλώσουν ψευδώς ότι καθάρισαν την ιδιοκτησία τους, κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 54.000 ευρώ, καθώς και φυλάκιση δύο ετών.
«Βρισκόμαστε σε οικόπεδο στον Διόνυσο, λίγα μόλις μέτρα από το δάσος της Πεντέλης. Η βλάστηση είναι ήδη πυκνή, αν και ακόμα χλωρή. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, όμως, θα ξεραθεί και θα μετατραπεί σε εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό. Στο συγκεκριμένο σημείο παρατηρούνται κλαδιά, κορμοί, μπάζα και άλλα απορρίμματα, ενώ ανησυχία προκαλεί και η παρουσία γυμνών ηλεκτροφόρων καλωδίων κοντά σε πυκνή βλάστηση» δήλωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Kώστας Στάμου, που έκανε την αυτοψία στην περιοχή.

Όπως δείχνουν οι εικόνες από το σημείο, τα ξερόχορτα έχουν ήδη φτάσει σε επικίνδυνο ύψος. Αν αυτά αναφλεγούν, είτε από ανθρώπινη αμέλεια είτε από φυσικά αίτια, σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους και ξηρασία, η φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.
Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών, σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα- εξαιρουμένων των εκτάσεων που υπάγονται στη δασική νομοθεσία.
Σχετικές ειδήσεις:
More Stories
Εν ψυχρώ εκτέλεση στην Καλλιθέα: 42χρονος Αιγύπτιος το θύμα – Είχε απασχολήσει τις Αρχές για ναρκωτικά
Εν ψυχρώ εκτέλεση στην Καλλιθέα: 42χρονος Αιγύπτιος το θύμα – Είχε απασχολήσει τις Αρχές για υπόθεση ναρκωτικών
Η θορυβώδης πρώτη Ανάσταση στον Άγιο Κωνσταντίνο Ομόνοιας