Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

28η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση


Ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου τις εργασίες της η 28η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση με θεματικές γεωπολιτική-περιβάλλον-τεχνολογία, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα. Παρατίθονται αποσπάσματα των δηλώσεων μερικών εκ των ομιλητών του Συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται στο Grand Resort Lagonissi κατά το διάστημα 2-4 Ιουλίου 2024.

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών

Οι διεθνείς εξελίξεις στην εποχή μας χαρακτηρίζονται από υπερεδαφικότητα και ασυμμετρία, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί μια εξωτερική πολιτική πολυμερή και ενεργητική, βασισμένη σε αρχές, αξίες και κανόνες. Σχολίασε ότι η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας απέτυχε να επιβάλει τα αυτονόητα όσον αφορά τους δύο πολέμους στην περιοχή μας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή). Σημείωσε ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ φέρουν και τη σφραγίδα της Ελλάδας, όπως για το ψηφιακό πιστοποιητικό την περίοδο της covid-19, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και την ευρωπαϊκή άμυνα. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι υπηρεσία στην πατρίδα είναι να μπορούμε να συζητάμε με τους γείτονές μας, προσθέτοντας ότι αυτό έφερε αποτελέσματα στα ελληνοτουρκικά, όπως ο έλεγχος της μετανάστευσης, ο μηδενισμός υπερπτήσεων και αερομαχιών και η μεγάλη αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα ένα σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο και απόδειξη αυτού είναι και ότι η χώρα μας ψηφίστηκε από 182 χώρες –σχεδόν ομόφωνα– για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως είπε.

Dmytro Kuleba, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας

Επιβίωση και νίκη είναι οι στόχοι μας, τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, αναφερόμενος στον πόλεμο στη χώρα του, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία έπρεπε να επανεπινοήσει πολλά πράγματα για να καταφέρει να αμυνθεί με επιτυχία. Αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, στους συμμάχους της Ουκρανίας καθώς και στην πρόσφατη διάσκεψη για την ειρήνη που έλαβε χώρα στην Ελβετία. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ουκρανία δεν ανησυχεί για τις εκλογές στην Ευρώπη και την Αμερική και σέβεται τις αποφάσεις όλων των λαών, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική στη νίκη της Ουκρανίας, γιατί σε άλλη περίπτωση η Ρωσία και οι σύμμαχοί της μπορούν να δημιουργήσουν αστάθεια και σε άλλες περιοχές. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι μόνο με νίκη της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί η διεθνής τάξη. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δοθούν στην Ουκρανία όλα τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί αποτελεσματικά στη ρωσική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων εναέριων μέσων και όπλων που μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας.

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας

Στις σημερινές προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πόλεμο βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά που αποσταθεροποιεί τη βόρεια Αφρική, τη Λιβύη και τη Συρία, ενώ, όπως ανέφερε, έχουμε και μια παράδοξη κίνηση από τους Χούθι που κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν το εμπόριο, αλλά βιώνουμε και μια πρόκληση από την κατάσταση στο Σαχέλ. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο πώς το Κίεβο στέκεται και κερδίζει τα εδάφη, ενώ σημείωσε πως κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει τι έγινε την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποιοι δεν αγαπούν το ΝΑΤΟ, αλλά όλοι παραδέχονται ότι είναι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμφωνία στη ιστορία. Το ΝΑΤΟ πρέπει όμως να γίνει κάτι περισσότερο, γιατί το έχει στο DNA του να είναι κάτι παραπάνω από μια στρατιωτική συμφωνία. Πρέπει να γίνει μια συμμαχία αρχών για να μπορεί να εξάγει αυτές τις αξίες στον κόσμο». Ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει σε μια συμμαχία δημοκρατίας, αρχών και αξιών. Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις αμυντικές δαπάνες. «Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% και δεν είναι πλούσια χώρα. Βλέπω τις δαπάνες στην άμυνα να ξεπερνούν και το 4% ως εισιτήριο προς την επιβίωση. Δεν είναι ότι απλά δαπανούμε. Μεταρρυθμίζουμε. Η ατζέντα 2030 θα φέρει τις ένοπλες δυνάμεις στον 21ο αιώνα. Εισάγουμε την καινοτομία με γρήγορο τρόπο, ώστε να έχουμε τις πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που είχαμε ποτέ. Και αυτό θα είναι η συμβολή μας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε κλείνοντας.

Γιώργος Τζ. Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία

Για τη δυναμική ένταξη της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, με τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη αλλά και τη δημιουργία ενός κόμβου, ο οποίος διασυνδέει τις γειτονικές χώρες και βοηθά στο «να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στην Ουκρανία», έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τσούνης, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια για το Κίεβο πρέπει να περάσει μέσα από την Ελλάδα. Μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσούνης ανέφερε πως η Ελλάδα τις έχει αυξήσει και αυτό πρέπει να ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα κράτη. Μόνον έτσι, σύμφωνα με τον ελληνοαμερικανό διπλωμάτη, θα καταλάβουν όσοι θέλουν να επιτεθούν σε άλλους. «Καταλαβαίνουν μόνο τη δύναμη και την αποτροπή για να αποθαρρυνθούν. Πρέπει να δείξουμε λοιπόν περισσότερη αποφασιστικότητα στην άμυνα, κάτι που αν είχαμε κάνει και στο παρελθόν τα πράγματα ίσως ήταν καλύτερα», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσούνης, τόνισε πως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό «είναι ότι αν υποχωρήσουμε στην Ουκρανία, θα σταλεί λάθος μήνυμα σε άλλους ανά τον κόσμο. Πρέπει να στηρίξουμε τους Ουκρανούς».

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής, πρώην υπουργός Εξωτερικών

Η αναταραχή στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ επηρεάζει όλο τον κόσμο, εκτίμησε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο σοκ των γαλλικών εκλογών, όπως είπε χαρακτηριστικά, και στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις. Σχολίασε ότι στη Μέση Ανατολή «δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ» και ότι ο Νετανιάχου, λόγω της πολιτικής εκκρεμότητας στην Αμερική, κάνει κινήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα σκεπτόταν περισσότερο. Εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είναι πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ. Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, λέγοντας ότι «είμαστε τίμιοι διαμεσολαβητές» και ότι «έχουμε σταθερή εξωτερική πολιτική, που βασίζεται σε αξίες».


Άλμπερτ Μπουρλά
, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Pfizer

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας φαρμακευτικής αναγέννησης» τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, επισημαίνοντας στο πλαίσιο αυτό ότι ο κόσμος θα δει καινοτομία που δεν είχε φανταστεί ποτέ. Μάλιστα, ο κ. Bourla ανέφερε ότι η ισχύς που είχε δώσει στο παρελθόν ο ψηφιακός χαρακτήρας στον φαρμακευτικό τομέα, πλέον πολλαπλασιάζεται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Pfizer, «o καρκίνος είναι ένας τομέας, στον οποίο διπλασιάσαμε τις προσπάθειές μας και αξιοποιήσαμε την επιτυχία από την αντιμετώπιση της covid-19 (…) Είμαι αισιόδοξος για τον καρκίνο, διότι οι επιστήμονες έχουν τρομερή γνώση σε πολύ λεπτομερές επίπεδο για τον κάθε τύπο της νόσου και σύντομα θα δούμε εξελίξεις». Τέλος, ο κ. Bourla χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια αξιοθαύμαστη χώρα, με επιστήμονες που αν τους δοθεί η ευκαιρία μπορούν να δουλέψουν σε μεγάλα πρότζεκτ. «Εχουμε δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο παγκόσμιο κέντρο στη Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Εκεί βρήκαμε ταλαντούχους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται πολύ σκληρά και πολύ έξυπνα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Επίσης, η Ελλάδα είναι βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Σαφώς θέλουμε να προβούμε σε επενδύσεις σε χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν τι απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο οικοσύστημα». «Το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και μικρών εταιρειών βιοτεχνολογίας έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της επιστήμης και της καινοτομίας», πρόσθεσε ο κ. Μπουρλά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είναι σημαντικό την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις να αντιλαμβάνονται τη δυναμική και την αξία της καινοτομίας».

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας

Μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες μονάδες της επικράτειας, προανήγγειλε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, θα υπογραφούν άμεσα δύο υπουργικές αποφάσεις, για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν ιδιωτικό έργο πέραν του ωραρίου τους και για τη νέα μορφή κινήτρων στις άγονες περιοχές, όπου θα μπορούν να παρέχονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο και για ακόμη μία ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στις ελλείψεις με φόντο τους άγονους διαγωνισμούς. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως ο μεγάλος στόχος του «είναι να επιτευχθεί η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200-300 εκατ. μέσω 2024», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επιτευχθεί η μεταρρύθμιση που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγνωστικών εξετάσεων». Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μειωθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα, τονίζοντας πως ήδη στην αγορά είναι εμφανής και οι ελλείψεις είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με τις αρχές της χρονιάς, όπως είπε.

Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, ο οποίος τόνισε πως έχει προχωρήσει η κατάρτιση περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης τα οποία τώρα εμπλουτίζονται με συγκεκριμένους δείκτες. Όπως ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης «υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και σε επίπεδο υποδομών, που εκτείνονται από τα αντιπλημμυρικά έργα και φτάνουν μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων σε έργα τα οποία αφορούν πάρα πολύ την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και σε έργα τα οποία αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα». Αυτός ο σχεδιασμός, όπως τόνισε, έλειπε «και για πρώτη φορά έχουμε στη χώρα μια πυκνή και λεπτομερή καταγραφή των έργων που πραγματοποιούνται, κάτι που αυτομάτως μας δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες και τους λόγους δυσλειτουργιών που εμφανίζονται».

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με το δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, και η δεύτερη ημέρα έκλεισε με το δείπνο προς τιμήν του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη.

Πηγή: https://www.hazliseconomist.com/en/home



Source link