Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ψαλτοπούλου: Η καύση ζώων, η αποστράγγιση περιοχών και το πόσιμο νερό είναι σημαντικά για να μην υπάρξουν μεταδοτικές ασθένειες


«Όσο πιο γρήγορα γίνει η υγειονομική ταφή και η αποτέφρωση των ζώων, τόσο πιο ασφαλές είναι και μειώνεται η πιθανότητα για μεταδοτικές νόσους» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, ενώ υπογράμμισε πως «γενικά έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και μεγάλο πρόβλημα είναι και τα δίκτυα ύδρευσης και γι αυτό γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθούν. Αφού το ασφαλές πόσιμο νερό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για να μειωθούν τα ποσοστά γαστρεντερίτιδας και οποιωνδήποτε άλλων λοιμωδών νοσημάτων σε όλους τους κατοίκους».

«Το πρώτο είναι να υπάρχει ένα ασφαλές πόσιμο νερό στα σπίτια, που αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές γίνεται με εμφιαλωμένο νερό, όπως αντίστοιχα και ένα ασφαλές φαγητό» σημείωσε ενώ τόνισε πως στα στάσιμα νερά και με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε περισσότερα κουνούπια και μεγαλύτερη πιθανότητα μεταδοτικών νοσημάτων.

Η καύση των ζώων, η αποστράγγιση των περιοχών και η διασφάλιση μέσω των δικτύων ύδρευσης ότι θα υπάρχει ένα ασφαλές πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας σύμφωνα με την καθηγήτρια και συμπλήρωσε πως «όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στην προτεραία κατάσταση, τόσο μικρότερη πιθανότητα θα υπάρχουν για τις μεταδοτικές νόσους γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, δερματικά εξανθήματα, αναπνευστικές λοιμώξεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στη «δεύτερη μεγάλη επίπτωση μετά τα μεταδοτικά νοσήματα» όπως τη χαρακτήρισε και δεν είναι άλλο από το μετατραυματικό στρες, το άγχος την κατάθλιψη μπορεί να επακολουθήσει από την απώλεια ατόμου συγγενούς, από την απώλεια του σπιτιού, από την απώλεια της εργασίας, από το άγχος για την επόμενη μέρα. «Φανταστείτε τώρα είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου και του χειμώνα πώς όλος αυτός ο πληθυσμός θα βιώνει μια νέα βροχή στους ίδιους χώρους» συμπλήρωσε.





Source link