Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Χρ. Σοφιανοπούλου (Συντονίστρια PISA) στο Πρώτο για τις χαμηλές ελληνικές επιδόσεις: Λέμε χρόνια ότι τα παιδιά μας δεν εφαρμόζουν τις γνώσεις τους (audio)


Τον λόγο που οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό PISA, σημείωσαν χαμηλότατες επιδόσεις, κατατάσσοντας την Ελλάδα κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η Χρύσα Σοφιανοπούλου, Εθνική Συντονίστρια του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Μιλώντας για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, η κ. Σοφιανοπούλου, σημείωσε πως οι χαμηλές επιδόσεις που εμφάνισε η Ελλάδα «δεν είναι κάτι στο οποίο χρειάζεται κανείς ούτε να κλαίει ούτε να πανηγυρίζει».

Ανέφερε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική έρευνα διεθνώς, έγκυρη και αξιόπιστη η οποία ανιχνεύει πολύ συγκεκριμένες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πολλούς εξωτερικούς παράγοντες.

«Ανιχνεύει το εάν αυτά που οι μαθητές μαθαίνουν στο σχολείο, τις γνώσεις και δεξιότητες που παίρνουν στο σχολείο, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Και αυτό οφείλω να το πω γιατί πολλές φορές ακούω τον αντίλογο, ότι οι μαθητές μας διαπρέπουν στις Ολυμπιάδες των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών. Ναι, φυσικά διαπρέπουν γιατί έχουν πολύ καλές γνώσεις πάνω στα μαθηματικά, στις θεωρητικές επιστήμες» σημείωσε η κ. Σοφιανοπούλου.

Στην ερώτηση, τι δεν πάει καλά και οι επιδόσεις των ελλήνων μαθητών ήταν αυτές, η κ. Σοφιανοπούλου επισήμανε πως «δεν μαθαίνουμε ποτέ στους μαθητές μας πώς να αξιοποιούν αυτές τις γνώσεις στην καθημερινή ζωή. Δεν ξέρουν πώς εφαρμόζονται οι γνώσεις τους».

«Την περασμένη εβδομάδα, κάναμε μια παρουσίαση στους συμβούλους εκπαίδευσης ακριβώς για το τι είναι το PISA και το πώς γίνεται και το τι διερευνάται, τι αποτελέσματα βγαίνουνε. Τους δείξαμε ένα παράδειγμα λοιπόν από ένα θέμα που είχε σχέση με τη θερμοπληξία. Ήταν ένας συνδυασμός της κατανάλωσης νερού, της θερμοπληξίας, των καιρικών συνθηκών για να εξηγήσουμε ότι οι μαθητές μας μπορεί να γνωρίζουν τι είναι η θερμοπληξία, να το έχουν διδαχθεί στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών, αλλά όταν τους το δείξεις με ένα πολύ απλό παράδειγμα που ήταν ένας δρομέας ο οποίος έτρεχε και άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες, αυτό δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν. Άρα ξέρουν τι είναι η θερμοπληξία θεωρητικά, δεν ξέρουν όμως αυτό το πράγμα τι σημαίνει πρακτικά, πώς εφαρμόζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς πού οφείλεται ακριβώς αυτή η μη πρακτική αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτούν οι μαθητές στην καθημερινότητά τους και η μη εφαρμογή τους, η κ. Σοφιανοπούλου εξήγησε πως είναι «διαφορετικά προσανατολισμένο» το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

«Αυτό το λέμε πάρα πολλά χρόνια. Επίσης, κάποιες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είτε μέσα από τα νέα προγράμματα σπουδών, ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί στα σχολεία, είτε μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων που είναι κάτι πολύ σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση, όμως και αυτά δεν έχουν αποδώσει. Δηλαδή για να αρχίσουμε να βλέπουμε μετρήσιμα αποτελέσματα σε έρευνες σαν το PISA, χρειαζόμαστε αρκετά χρόνια» είπε καταλήγοντας.  





Source link