Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ν. Σοφιανός: Στο επίκεντρο της Αθήνας ο εργαζόμενος και όχι το τουριστικό κεφάλαιο


Σαράντα ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Ο Δήμος της Αθήνας προσπαθώντας να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν που λέγεται πόλη της Αθήνας, έχει εγκαταλείψει τις γειτονιές, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τους δρόμους, τον ηλεκτροφωτισμό, ενώ εμβληματικές παρεμβάσεις οι οποίες ταλαιπώρησαν τους Αθηναίους κόστισαν εκατομμύρια», είπε ενδεικτικά. Σε δυόμιση μέρες κάηκαν 60.000 στρέμματα στην Πάρνηθα και τα τελευταία εφτά χρόνια έχουν καεί το 33% των δασών που περικλείουν την Αθήνα, ενώ προστίθενται τσιμέντο, ξενοδοχεία και γειτονιές βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να έχει χτιστεί ούτε ένα νέο σχολείο, είπε ο κ. Σοφιανός.

«Ο Δήμος Αθήνας προσπαθώντας να αναβαθμίσει αυτό το τουριστικό προϊόν που λέγεται πόλη της Αθήνας, έχει εγκαταλείψει τις γειτονιές, έχει εγκαταλείψει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των Αθηναίων, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τους δρόμους, τον ηλεκτροφωτισμό, τον οποίο διαφημίζει ο κ. Μπακογιάννης. Δεκάδες στρέμματα κοινόχρηστων χώρων, είτε προς απαλλοτρίωση είτε αλλοτριωμένα, μπορούσαν να δώσουν πνεύμονες πρασίνου σε αυτή την πόλη και δεν έδωσαν. Ο κ. Μπακογιάννης είχε τη στήριξη των άλλων συνδυασμών, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε.

Γήπεδο του Παναθηναϊκού: Επιπλέον 53.000 τετραγωνικά τσιμέντου

Ένα μέρος της λεγόμενης «Διπλής Ανάπλασης» είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το θέμα με το γήπεδο είναι η συμφωνία ότι το κράτος, ο δήμος, το δημόσιο βάζουν 113 εκατομμύρια και μετά παραδίδουν την ιδιοκτησία αυτού του γηπέδου για έναν αιώνα σε μία ανώνυμη εταιρεία, στο σημερινό της ιδιοκτήτη, στον αυριανό.

Θα μπορούσε λοιπόν το γήπεδο αυτό που φτιάχνεται με λεφτά του δημοσίου και του Δήμου να ανήκει στο δημόσιο και στο Δήμο και να παραχωρείται δωρεάν στην ομάδα την ιστορική της Αθήνας για να κάνει τους αγώνες της. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται μια αδόμητη περιοχή της Αθήνας για να μετατραπεί σε χιλιάδες τετραγωνικά τσιμέντου. Γιατί δίπλα από το γήπεδο θα υπάρξουν 53.000 τετραγωνικά τσιμέντο. Αυτή είναι η ανάπλαση της Αλεξάνδρας. Όσον αφορά την ανάπλαση στον Βοτανικό μιλάμε, σας ξαναλέω, εκτός από το γήπεδο για 53.000 τετραγωνικά τσιμέντου και για άλλα πέντε τουλάχιστον επενδυτικά σχέδια που θα μετατρέψουν και αυτά σε τσιμέντο αυτή την αδόμητη δόμηση.

400 ξενοδοχεία το 2022, 33 ξενοδοχεία το 2023 και άλλα 100 ως το 2025

Στη Σταδίου θα έχουμε πέντε νέα ξενοδοχεία μέσα στο 2024 και ο ιστορικός χώρος «Στοά του Βιβλίου» θα γίνει μπωλ μεσογειακής διατροφής. Αυτό είναι το μοντέλο τους. Πρέπει να πούμε ένα ως εδώ. Πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις στο Δήμο της Αθήνας. Γιατί όταν μιλάμε για δημοτικές εκλογές, μιλάμε για τη διοίκηση του Δήμου της Αθήνας, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός.

Δεν μπορεί το τέλος διαμονής το οποίο εισπράττουν οι ξενοδόχοι να μην το αποδίδουν στο δήμο

Όταν συζητούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο παραδέχθηκε η διοίκηση ότι το τέλος διαμονής των επισκεπτών της Αθήνας ισοδυναμεί περίπου με 8 εκατομμύρια το χρόνο που πρέπει να αποδίδονται στο δήμο της Αθήνας. Ο προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει μόλις 700 χιλιάδες. Άρα λοιπόν, τα άλλα λεφτά δεν αποδίδονται, είπε ο κ. Σοφιανός περιγράφοντας στη συνέχεια ως ασύδοτη τη βραχυχρόνια μίσθωση.

«Δωδεκάμισυ χιλιάδες διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας», είπε ο κ. Σοφιανός χαρακτηρίζοντας ως ασύδοτη την βραχυχρόνια μίσθωση. «Φορολογείται σαν να είναι κατοικία, όπως φορολογείτε εσείς το σπίτι σας αλλά η πλατφόρμα σχεδόν στο 70% πλέον μονοπωλείται από μεγάλα συμφέροντα που επενδύουν», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιοριστεί ή για να ανασχεθεί μια προσπάθεια που γίνεται να μετατρέψουν κυριολεκτικά γειτονιές της Αθήνας ολόκληρες έτσι σε βραχυχρόνια μίσθωση».

Ουσιαστικά απειλείται με κατάργηση η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού

«Έγινε η αλλαγή των φώτων. 40.000 είναι τα σώματα της Αθήνας, 40.000 παραμένουν. Όμως ο δήμαρχος της Αθήνας και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει μια τεράστια σύμβαση πενήντα τεσσάρων εκατομμυρίων σε μια ιδιωτική εταιρεία για να αλλάξει τα σώματα της Αθήνας. Ουσιαστικά πάνε για κατάργηση την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού.

Τι θα κάνει τα 54 εκατομμύρια η συγκεκριμένη εταιρεία του κυρίου Μυτιληναίου που πήρε τον ηλεκτροφωτισμό, 37 εκατομμύρια η εταιρεία , η οποία έχει πάρει πάνω από το 50% του πρασίνου στην Αθήνα, 21 εκατομμύρια η εργολαβία για να φτιαχτούν τα οδοστρώματα, πρόσθεσε οκ. Σοφιανός.

Είναι άθλια η κατάσταση στα οδοστρώματα, πρόσθεσε αναφέροντας ότι μέσα σε 4 χρόνια ολοκληρώθηκε μόλις το 30% του σχετικού έργου ενώ διευθύνσεις του Δήμου της Αθήνας υποστελεχωμένες, οδηγούνται σε κλείσιμο και παίρνουν τη δουλειά ιδιώτες, πρόσθεσε.

Ο Εθνικός Κήπος είναι εργοτάξιο

Ο Εθνικός Κήπος, τιάχνεται κομμάτι κομμάτι από το 2018 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα έργα που έκαναν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος σχεδόν κόστισαν ένα εκατομμύριο και για ενάμισυχρόνο η Αθήνα ήταν με λαμαρίνες για να γίνει μια πλακόστρωση.

Ο Μεγάλος Περίπατος «ήτανη κορωνίδα»

Για φαστ τρακ διαδικασίες τον Μάιο του 2020 από τη διοίκηση Μπακογιάννη, μίλησε ο κ. Σοφιανός υπενθυμίζοντας ότι ήταν η χρονιά της πανδημίας: «Εμείς λέμε ξεκινάει πανδημία και εσύ πας να κλείσεις το κέντρο της Αθήνας;. Εμείς καταψηφίσαμε. Οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ το ψήφισαν και έδωσαν τη δυνατότητα στον κ. Μπακογιάννη να ταλαιπωρεί για τέσσερα χρόνια τους Αθηναίους και να έχει ξοδέψει 13 εκατομμύρια μέχρι τώρα», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος και συμπλήρωσε: Μόνο το πιλοτικό πρόγραμμα τα δύο πρώτα χρόνια, δηλαδή οι ζαρντινιέρες και τα αλουμινένια κόστισαν 2 εκατομμύρια. Τελικά η προσπάθεια ουσιαστικά απετράπη και απετράπη με σκληρή προσπάθεια και δική μας και κατοίκων και εμπόρων στην Αθηνάς, στην Ερμού και την Ασωμάτων. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να γίνει πεζόδρομος η Αθηνάς, να γίνει πεζόδρομος, η Ερμού στην Ασωμάτων να είναι περίκλειστη, η Πλάκα, να πεζοδρομηθεί Καραγεώργη Σερβίας, πρόσθεσε.

Η προσχολική αγωγή στην Αθήνα για τρίτη χρονιά γίνεται σε προκάτ

Ταυτόχρονα 396 σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας, είναι πάνω από μισό αιώνα, είναι γερασμένα, έχουν τεράστια προβλήματα και θα ξεκινήσει μια ακόμα χρονιά με μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Η προσχολική αγωγή στην Αθήνα για τρίτη χρονιά γίνεται σε προκάτ. Δεν χτίστηκε ούτε ένα σχολείο αυτή την τετραετία. Δεν προβλέπεται να χτιστούν.

«Έχουμε ένα δήμο ο οποίος κυριολεκτικά είναι φορομπήχτης. 200 εκατομμύρια το χρόνο πληρώνουν οι Αθηναίοι με τα λεγόμενα ιδία έσοδα του Δήμου από δημοτική φορολογία, από πρόστιμα και άλλα όταν προβλέπουν μόνο μέσα σε μια χρονιά να εισπράξουν 10 εκατομμύρια από κλήσεις και ελεγχόμενη στάθμευση. Και πηγαίνει ο κ. Μπακογιάννης και συναντιέται με τον νέο υπουργό Μεταφορών, δηλώνει ότι θα διευρυνθεί η ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα», ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός και κλείνοντας υπενθύμισε ότι «αποτράπηκε η προσπάθεια να γίνει και το Μετς ελεγχόμενη ζώνη με κινητοποιήσεις των κατοίκων», ωστόσο η υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ, οι οποίες σταματούν στο σταθμό Λαρίσης, χωρίζουν το τρίτο και το τέταρτο διαμέρισμα με χαντάκια.»

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»





Source link