Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ισραήλ: Ο Μπάιντεν ευχαριστεί τον Σίσι για τη διαμεσολάβηση στην εκεχειρία

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει πως αρκετές εκατοντάδες ακόμη φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα θα φθάσουν στη Γάζα μέσα στις επόμενες ημέρες, μεσούσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

«Αν η ανακωχή δεν παραταθεί, ο πόλεμος θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή»

Παράλληλα στο Κάιρο, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι (δεξιά, στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Mohamed Abd El Ghany, επάνω, με τον Τζο Μπάιντεν) έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Σίσι για τον ρόλο της Αιγύπτου στην κοινή διαμεσολάβηση που οδήγησε στην επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Αν η ανακωχή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ δεν παραταθεί, ο πόλεμος θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε δηλώσεις που έκανε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen.

Κινήσεις Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είχε παροτρύνει την περασμένη Κυριακή τα μουσουλμανικά κράτη «τουλάχιστον να διακόψουν τους πολιτικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ για μία περιορισμένη χρονική περίοδο», όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, λίγες εβδομάδες μετά το κάλεσμα του Ιράν για ένα ισλαμικό εμπάργκο πετρελαίου και τροφίμων κατά του Ισραήλ.

Στη διάρκεια μιας κοινής διάσκεψης μεταξύ των μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ στις 11 Νοεμβρίου, οι μουσουλμανικές χώρες δεν συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, όπως είχε ζητήσει ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι.

Κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν χθες να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ώστε στο διάστημα αυτό να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα ν’ αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και ανηλίκων, από ισραηλινές φυλακές.



Source link