Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Γάζα: Με λευκές σημαίες και την περιουσία τους στα χέρια οι Παλαιστίνιοι αφήνουν την Β.Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έφυγαν την Τετάρτη σε μια πομπή από το βόρειο τμήμα της Γάζας, περπατώντας για δεκάδες χιλιόμετρα.

Αναζητούν καταφύγιο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τις σφοδρές χερσαίες μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χαμάς.

Ασφαλείς δεν είναι ούτε στον Νότο ούτε στην κεντρική Γάζα που βομβαρδίζονται, αλλά…

Η έξοδος πραγματοποιήθηκε σε ένα τετράωρο περιθώριο που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει πει στους κατοίκους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα που περικυκλώνεται από τις τεθωρακισμένες δυνάμεις του ή να κινδυνεύσουν να παγιδευτούν στη βία.

Στο δρόμο της προσφυγίας εν μέσω βομβαρδισμών

Αλλά και το κεντρικό και το νότιο τμήμα του μικρού, πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα δέχθηκε και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μεταξύ ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων και του Ισραήλ εισήλθε -καθόλου αισίως- στον δεύτερο μήνα του.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι από αεροπορική επιδρομή που έπληξε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι το πρωί της Τετάρτης. Στο Χαν Γιουνίς, έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα νεαρό κορίτσι, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή.

«Καθόμασταν ήσυχοι όταν ξαφνικά μια αεροπορική επιδρομή F-16 προσγειώθηκε σε ένα σπίτι και το ανατίναξε, ολόκληρο το τετράγωνο, τρία σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο», δήλωσε ένας μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Αμπού Ντάκα.

«Άμαχοι, όλοι τους άμαχοι. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ένας ηλικιωμένος άνδρας και υπάρχουν και άλλοι που αγνοούνται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα»

Τι λέει ο ισραηλινός στρατός

Η πόλη της Γάζας, το κύριο προπύργιο της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στην περιοχή, είναι πλέον περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα έχουν προχωρήσει στην καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης, ενώ η Χαμάς λέει ότι οι μαχητές της έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι μηχανικοί μάχης χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν ένα δίκτυο σηράγγων της Χαμάς που εκτείνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα (μίλια) κάτω από τη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ο στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 130 φρεάτια τούνελ. «Οι μηχανικοί μάχης που μάχονται στη Γάζα καταστρέφουν τα όπλα του εχθρού και εντοπίζουν, αποκαλύπτουν και πυροδοτούν τα φρεάτια των σηράγγων», ανέφερε.

Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό…

Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν επίσης σκοτώσει έναν κατασκευαστή όπλων της Χαμάς, τον Μαχσίν Αμπού Ζίνα, και αρκετούς μαχητές, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν συναντήσει σθεναρή αντίσταση από μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποιούν τις σήραγγες για να στήνουν ενέδρες, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς και της ξεχωριστής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ. Το Ισραήλ αναφέρει ότι 33 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί.

Ο ΟΗΕ, οι απώλειες και το συνεχιζόμενο δράμα

«Είναι … σημαντικό να κάνουμε το Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπει καθημερινά την τρομερή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε διάσκεψη του Reuters NEXT την Τετάρτη.

«Αυτό δεν βοηθάει το Ισραήλ σε σχέση με την παγκόσμια κοινή γνώμη» συμπλήρωσε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 10.569 άνθρωποι έχουν πλέον σκοτωθεί, το 40% των οποίων είναι παιδιά. Το επίπεδο του θανάτου και του πόνου είναι «δύσκολο να το συλλάβει κανείς», δήλωσε στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ Κρίστιαν Λίντμαϊερ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που διέφευγαν από το βορρά πήραν κουρασμένοι το δρόμο τους σε μια μακρά γραμμή, περνώντας από κατεστραμμένα και σημαδεμένα από βόμβες κτίρια, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο ισραηλινός στρατός τους είχε πει ότι θα έπρεπε να κινηθούν νότια του υγροτόπου Wadi Gaza κατά μήκος της κύριας οδού Salah al-Din. Τεράστιοι αριθμοί εκτοπισμένων από τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας έχουν ήδη στριμωχτεί σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλους χώρους στο νότο.

.





Source link