30 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βουλή: Προ ημερησίας συζήτηση για Θεσσαλία και Έβρο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών – Ομιλία του Κ. Μητσοτάκη


Με την ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να αρχίσει σε λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου, και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Η συζήτηση διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στο τρίπτυχο πρόληψη, διαχείριση υδάτων, και επικαιροποίηση του συστήματος ειδοποίησης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με ομιλία του πρωθυπουργού, στην οποία πρόκειται να αναδείξει το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, με έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες:

1. πρόληψη (αναθεώρηση δηλ. όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών),

2. καθετοποιημένη διαχείριση των υδάτων (ένα ενιαίο δηλ. όργανο διαχείρισης των υδάτων – θα σχετίζεται και με την άρδευση) και

3. επικαιροποίηση του υφιστάμενου συστήματος ειδοποίησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην έμπρακτη βοήθεια που η χώρα εξασφάλισε κατόπιν ενεργειών της από την Ε.Ε. με αυξημένους πόρους (πάνω από 686 εκατ. ευρώ), τους πρόσθετους πόρους που διεκδικεί, θα αναφερθεί επίσης στην πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες (17 καταβολές  μέχρι σήμερα – 108,1 εκατομμύρια ευρώ) και στις άμεσες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, καθώς και στα πρώτα συμπεράσματα από το πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας για την περιοχή.
Μάλιστα με βάση το πόρισμα αυτό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό μάστερ πλαν που θα είναι έτοιμο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Επίσης, αναμένεται να σημειώσει ότι στο σχέδιο αυτό η κυβέρνηση ζητά τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στο υπό διαβούλευση σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο -καθώς η συζήτηση θα είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβουν και θα επεκταθούν και σε μία σειρά θεμάτων της επικαιρότητας, με αιχμή την οικονομία και το μέτωπο της ακρίβειας, σε μία “πρόβα τζενεράλε” της σύγκρουσης που αναμένεται στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση διεξάγεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης.

Ο Κανονισμός προβλέπει επίσης απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις της αντιπολίτευσης, δευτερολογία των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, ενώ η συζήτηση ολοκληρώνεται με τριτολογία του πρωθυπουργού.





Source link