Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Απ. Μπίλλης στο Πρώτο: Σίγουρα θα επηρεάσουν τις τιμές οι καταστροφές της Θεσσαλίας (audio)


Με τα δεδομένα που φτάνουν από τον Θεσσαλικό κάμπο που ακόμη δοκιμάζεται, να διαμορφώνουν παράλληλα, μέρα με τη μέρα, ένα ζοφερό σκηνικό ακρίβειας στις τιμές των τροφίμων, τον φετινό χειμώνα, ο Απόστολος Μπίλλης, αγρότης, επιχειρηματίας στον πρωτογενή τομέα και Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, επιβεβαίωσε πως το «πρόβλημα είναι δύσκολο, τεράστιο».

«Στις μονάδες έχουν εξαφανιστεί πολλά ζώα. Θα λείψουν πολλά ζώα, σίγουρα η παραγωγή γάλακτος, η παραγωγή κρέατος θα είναι πολύ μικρότερη. Τώρα πόσο θα επηρεάσει τις τιμές, είναι σίγουρο ότι θα τις επηρεάσει. Πόσο δεν μπορώ να το πω αυτή τη στιγμή γιατί η αγορά θα το δείξει. Όμως φανταστείτε ότι τα αιγοπρόβατα μιλάμε για 40.000 και θα φτάσει σίγουρα 70.000-80.000 κατ’ εκτίμηση των υπηρεσιών και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή, που ξέρουν τις περιοχές, που τα έχουν ζήσει. Φανταστείτε τι έλλειψη θα υπάρχει για την τοπική αγορά, για τις βιομηχανίες που δουλεύουν αυτές τις ποσότητες, γιατί η αγροτιά, ο πρωτογενής τομέας πάντα είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας. Από εκεί ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι» περιέγραψε ο κ. Μπίλλης.

«Όλο αυτό θα επιφέρει σίγουρα πρόβλημα στην αγορά. Σίγουρα θα επηρεάσει τις τιμές, δεν ξέρω κατά πόσο. Και σίγουρα οι άνθρωποι, όλος ο κόσμος ο αγροτικός θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά γιατί η κανονικότητα θα αργήσει να επανέλθει» προσέθεσε.

Το πόσο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να μπουν οι Θεσσαλοί ξανά σε μια κανονικότητα θα φανεί, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη από την κατάσταση που θα αποκαλυφθεί μόλις αποσυρθούν τα νερά. «Υπάρχουν στρέμματα που έχουν χαθεί, που δεν φαίνονται. Μια απέραντη λίμνη» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πρώτος απολογισμός που έχει γίνει είναι ότι τα ζώα που είχαν δηλωθεί μέχρι χθες το πρωί στον ΕΛΓΑ, ήταν 38.000 αιγοπρόβατα, 7.000 χοιρινά. Αυτά ήταν μέχρι χθες το πρωί σε όλη τη Θεσσαλία. Αυτό το νούμερο όμως, θα μεταβληθεί σίγουρα προς τα πάνω και θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, πολύ μεγαλύτερο. Γιατί υπάρχουν αγρο-κτηνοτρόφοι που δεν έχουν πάει ακόμη να δηλώσουν, που δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες στα ζώα που έχουν επιζήσει, στο σπίτι τους. Γιατί η καταστροφή ήταν τεράστια και εύχομαι να μην την ζήσει κανείς άλλος, την έκταση και τον όγκο της βροχής» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Όσο περνούν οι μέρες η διαχείριση όσο αφορά τα νεκρά ζώα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, σημείωσε, καθώς όπως είπε, προχωράει η σήψη σε μεγάλο βαθμό, ενώ πρόκειται για μια απέραντη έκταση πλημμυρισμένη και υπάρχουν στάνες που είναι θαμμένες κάτω από τόνους λάσπης.





Source link