Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ένθετο Περιβάλλον: Απομάκρυνση φαρμακευτικών και χημικών ουσιών από τα λύματα – Τι προβλέπει νέα ευρωπαϊκή οδηγία


Πόσο αποτιμάται το οικονομικό κόστος της βιομηχανικής ρύπανσης; Ποιες μονάδες ευθύνονται περισσότερο; Κύθνος ένα έξυπνο και πρωτοπόρο νησί με πράσινη ενέργεια, καινοτομίες και ψηφιακά συστήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Απομάκρυνση φαρμακευτικών και χημικών ουσιών από τα αστικά λύματα; Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία και πόσο μακριά από τη συμμόρφωση βρίσκεται η Ελλάδα; Δείτε στο “Ένθετο Περιβάλλον” του ERTNEWS:

Aνοίγουν και οι ζωτικές ενδείξεις του πλανήτη που αποτυπώνουν σε αριθμούς την κλιματική κρίση και τα φουγάρα εκτοξεύουν σε πραγματικό χρόνο αέρια θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν υπερθέρμανση. Εκτός όμως από τη υπερθέρμανση και τα ακραία φαινόμενα ευθύνονται και για το τεράστιο οικονομικό κόστος της ρύπανσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό περιβάλλοντος το κόστος αποτιμάται σε 268 δισ. ευρώ Την τελευταία δεκαετία μειώθηκε το κόστος ρύπανσης 2012-2021κατά -33% γεγονός που εξηγείται από το κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων άνθρακα, οι οποίες ευθύνονται κατά 80%

Καθώς η θάλασσα ανεβαίνει οι Μαλδίβες χτίζουν τεχνητά νησιά για να καθυστερήσουν τον κατακλυσμό, στο Περού για να αποτραπεί η καταστροφή του τροπικού δάσους εκπαιδεύονται νέοι άνθρωποι για την προστασία του, στη Γαλλία λόγω ξηρασίας κάποιοι πίνουν και το βρόχινο νερό ενώ ακτιβιστές της GREENPEACE  έστησαν ακτιβιστικό πάρτυ στα γραφεία πετρελαϊκού κολοσσού σχολιάζοντας έτσι δεικτικά τα υπερκέρδη της από το πετρέλαιο.

Τουριστικό μοντέλο με πράσινο διαβατήριο στην Κύθνο

Από την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και τα κτίρια που παράγουν ενέργεια, μέχρι την αφαλάτωση και την διαχείριση απορριμμάτων. Το παράδειγμα της Κύθνου υιοθετείται από την Ευρώπη και σύντομα θα δούμε να εφαρμόζεται και σε άλλα νησιά εντός και εκτός συνόρων.

Από το 2005 θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει ολοκληρωμένα συστήματα βιολογικών καθαρισμών σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων. Τώρα μια νέα κοινοτική οδηγία ζητά  βιολογικούς καθαρισμούς  και σε οικισμούς 1000 κατοίκων αλλά και αναβάθμιση των υφιστάμενων ώστε να απομακρύνουν φαρμακευτικές και χημικές ουσίες.

Εκστρατεία για την απομάκρυνση επικίνδυνων χημικών

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός περιβάλλοντος έκανε ένα πολύ διαφωτιστικό πείραμα. Ζήτησε από κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς, ανάμεσα τους 3 αντιπρόεδροι της Ε.Ε. και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος να υποβληθούν σε εξέταση αίματος Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχουν επιμολυνθεί με επικίνδυνα χημικά τα PFA`s ή αλλιώς τα αιώνια χημικά. Ονομάζονται έτσι γιατί έχουν αθροιστική συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα και δεν φεύγουν ποτέ. Βρίσκονται σε μια σειρά από προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στις επιστρώσεις των αντικολλητικών τηγανιών, στο νερό, στα καλλυντικά σε επιβραδυντικά φλόγας, σε αδιάβροχα και αλέκιαστα υφάσματα. Στο αίμα των πολιτικών βρέθηκαν 13 τέτοια χημικά σε συγκεντρώσεις από 3. έως 24 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, πάνω από τα ασφαλή όρια για την ανθρώπινη υγεία. Έχουν την τάση να συσσωρεύονται στο ανθρώπινο ήπαρ και ενοχοποιούνται για μια σειρά από προβλήματα υγείας ανάμεσα τους καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες σε βρέφη, και πολλά άλλα. Παρά το γεγονός ότι 7 απ’ο αυτά τα χημικά είναι απαγορευμένα , κάποιες ευρωπαϊκές βιομηχανίες εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν, γεγονός που υποδηλώνει πλημμελείς ελέγχους, εκ μέρους των αρχών. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός περιβάλλοντος, ξεκίνησε εκστρατεία για την οριστική απόσυρσή τους μέσω της αναβαθμισμένη οδηγίας για τα χημικά της Ευρώπης. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι υπέγραψαν γι’ αυτό το σκοπό wemove.eu

Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου





Source link